AFERA ŠAHT

PRVE SMJENEZBOG KAOSA NA DALMATINIZa šaht koji je popravljan na drugi danUskrsa HAC je znao još 6. siječnja!

 Ivan Lacković/EPH

Direktor HAC-ONC-a Josip Draženović, prema neslužbenim informacijama, jučer je s dužnosti smijenio Željka Vukelića, šefa pravca jug, Tomislava Bišćanina, voditelja Tehničke jedinice Sveti Rok, Davora Bičanića, direktora za sigurnost prometa, te Zrinku Drozdek, pomoćnicu direktora za sigurnost prometa.

Kako saznajemo, oni su proglašeni glavnim krivcima za lošu organizaciju sanacije oštećenog šahta u tunelu Sveti Rok te za lošu prometnu regulaciju, zbog čega je za uskrsne praznike došlo do velikih gužvi na tom dijelu autoceste.

Ministrove prijetnje

Iako je ministar prometa Oleg Butković najavljivao i smjenu Uprave HAC-a, to se nije dogodilo. Zasad nitko u Hrvatskim autocestama nije smijenjen iako je upravo HAC odgovoran za lošu organizaciju sanacije šahta. Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Sektor građenja HAC-a, koji je nadležan za izvanredno održavanje, puna tri i pol mjeseca nije uspio sanirati oštećeni šaht iako su o tome na vrijeme bili obaviješteni. U to vrijeme direktor tog sektora bio je upravo Josip Draženović.

Također posjedujemo izvješće unutarnje kontrole HAC-ONC-a o cijelom događaju koji je proslijeđen ministru prometa Olegu Butkoviću. U izvješću je, potvrđuju to dokumenti i naši sugovornici, potpuno krivo navedeno da su oštećenja na šahtovima utvrđena tijekom sezonskog pregleda. Sezonski pregledi se vrše u svibnju i listopadu. Također se navodi da je datum početka sanacije promijenio Tomislav Bišćanin, voditelj Tehničke jedinice Sveti Rok, a to je učinio Davor Bičanić, direktor za sigurnost prometa.

Prvo upozorenje

Prema dostupnoj dokumentaciji, ophodari HAC-ONC-a još su 6. siječnja utvrdili da je puknuo šaht u lijevoj cijevi tunela Sv. Rok. Kako njegova sanacija spada u izvanredno održavanje, dan kasnije o svemu je obaviješten HAC koji je za to zadužen. Ubrzo stiže odgovor da su svi na kolektivnom godišnjem odmoru i nitko ne može izaći na teren do 11. siječnja. U HAC-ONC-u obavljaju pregled svih šahtova i utvrđuju nedostatke na sedam šahtova. Tako je utvrđeno da je jedan šaht utonuo, da je loša kvaliteta betona okvira šahta, da na šahtu nedostaje osigurač, da se šaht ljulja itd.

Čekali upute

Direktor sektora održavanja HAC-ONC-a Ivica Križanić od Draženovića traži upute za daljnje postupke. Naime, HAC-ONC ima građevinski odjel koji je zadužen za košnju trave, popravak ograde, čišćenje snijega i slično, ali ne i za građevinske radove izvanrednog odžavanja. Njihova je zadaća o oštećenjima obavijestiti HAC. Draženović nakon nekoliko dana odgovara da će se sanirati tri najkritičnija šahta.

Naime, izvođač radova uspio je nabaviti samo tri poklopca i okvira. Draženović također HAC-ONC-u predbacuje da njihov Sektor za održavanje nije u planu nabave za 2016. predvidio sanaciju tih šahtova pa ih nisu ni nabavljali. Cijena sanacije jednog šahta je oko osam tisuća kuna. Od HAC-ONC-a Draženović traži da njihovi cestari prate stanje sa šahtovima. Istovremeno Ivica Križanić, direktor Sektora za održavanje HAC-ONC-a, ne radi pritisak na HAC da se šahtovi što prije poprave. Prema našim informacijama, ništa se ne događa do 17. ožujka kada ophodar autom prelazi preko poklopca šahta i primjećuje da - lupa.

Direktor - unaprijeđen

Tog 17. ožujka Josip Draženović imenovan je direktorom HAC-ONC-a, a HAC ubrzano kreće u ugovaranje sanacije s tvrtkom Sitolar iz Slavonskog Broda. No, prije toga na teren moraju izaći djelatnici IGH kako bi utvrdili da je popravak šahta potreban.

Napokon slijedi nalog da popravak šahta počinje 21. ožujka. No, Tomislav Bišćanin odgađa radove za dan kasnije jer je prethodno ugovoren prolaz specijalnog tereta. Sugovornici nam tvrde da gužvi ne bi bilo da su radovi počeli 21. ožujka. Radovi su završili 25. ožujka, ali se beton morao sušiti četiri dana.

HAC je ugovorio sporosušeći materijal. Da je korišten brzosušeći, promet bi se normalizirao u roku od 30 sati. Kako saznajemo, u tunelu Sv. Rok sanirana su samo dva šahta od sedam oštećenih. Još pet ih se mora hitno sanirati.

Ključni datumi u kronologiji slučaja šaht

6. siječnja - ophodari HAC ONC-a u lijevoj cijevi tunela Sv. Rok utvrdili su da je jedan šaht u lošem stanju; postavljena privremena regulacija

7. siječnja - HAC ONC obavještava Odjel za izvanredno održavanje HAC-a o šahtu. Oni ih obavještavaju da su svi na godišnjem odmoru i da do 11. siječnja ne mogu nikoga poslati da pregleda šahtove i napravi plan sanacije

13. siječnja - zbog oštećenog šahta obavlja se pregled svih šahtova i utvrđuje se da je u tunelu oštećeno sedam šahtova

15. siječnja - Sektor za održavanje HAC ONC-a dobiva podatke o oštećenjima na sedam šahtova u tunelu zajedno s fotografijama

19. siječnja - HAC ONC o svemu obavještava direktora Sektora građenja HAC-a Josipa Draženovića i traži upute za daljnje mjere jer u njihovoj domeni nije izvanredno održavanje

25. siječnja - HAC-ov direktor sektora građenja obavještava direktora Sektora za održavanje HAC ONC-a da će se sanirati sam

17. ožujka - ophodari HAC ONC-a u redovnoj ophodnji primjećuje lupanje šahta

18. ožujka - tvrtka Sitolor traži da radovi sanacije šahta počnu 21. ožujka; direktor za sigurnost prometa Tomislav Bišćanin mijenja datum početka radova na 22. ožujka zbog prolaska specijalnog tereta

22. ožujka - počinju radovi

25. ožujka - radovi završavaju

25. - 29. - sušenje betona na šahtu; velike gužve kraj tunela Sv. Rok

29. ožujka - počinje uklanjanje privremene regulacije

31. ožujka - HAC-ova unutarnja kontrola sastavlja izvještaj o događaju

1. travnja - ministar Oleg Butković najavljuje moguću smjenu Uprave HAC-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:25