BITKA NA SUDU

Prvi čovjek SDP-a traži obeštećenje za neiskorišteno putovanje: Suprugin srčani udar je viša sila

Sukob oko otkazanog krstarenja zbog bolesti natjerao je Komadinu da tuži putničku agenciju. Nepravomoćno je dobio 15.540 kuna
Kruzer ”Costa Luminosa”, Zlatko Komadina (u krugu)
 Zeljko Tutnjevic/Cropix

Nemogućnost odlaska na krstarenje Mediteranom iz opravdanih zdravstvenih razloga, a za što turistička agencija Bravo putovanja nije imala sluha, prisilila je aktualnog prvog čovjeka SDP-a te primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu i njegovu suprugu Branku da sudskim putem potražuju povrat novac.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, turistička agencija mora bračnom paru Komadina isplatiti 15.540 kuna s kamatama te im nadoknaditi i 8228 kuna parničnog troška.

Supružnici su preko agencije ugovorili putovanje istočnim Mediteranom. Trebali su se otisnuti na pučinu 16. lipnja 2018. brodom Costa Luminosa. Prvu ratu cijene putovanja od 30 posto uplatili su 5. travnja prilikom rezervacije, a drugi dio uplaćen 31 dan prije polaska. Međutim, na sam dan putovanja proživjeli su kalvariju. Gospođa Branka u dvorištu kuće doživjela je srčani udar te je odmah podvrgnuta hitnom operativnom zahvatu u KBC-u Rijeka.

Bez police osiguranja

Iz medicinske dokumentacije se iščitava da je zdravstveno stanje bilo rizično te da je izvršen postupak hitne koronografije s postavljanjem stenta. I bila je to situacija koja se nikako nije mogla predvidjeti, a čije posljedice i danas osjeća.

- U ožujku 2018. planirala sam sa suprugom krstarenje. Odlučila sam se za paket koji je nudio Bravo putovanje. Plaćanje je bilo putem interneta i isto je trebalo biti otplaćeno u ratama. S obzirom na to da nismo uopće razmišljali o mogućnosti bilo kakve bolesti ili otkaza putovanja, a suprug i ja inače dosta putujemo pa kod Croatia osiguranja imamo policu osiguranja za putovanja, nisam obraćala nikakvu posebnu pozornost na osiguranje radi otkaza puta ili bolesti.

Na dan kad smo trebali putovati, u ranim jutarnjim satima osjetila sam mučninu, povraćanje i Hitnom sam otpremljena u bolnicu Sušak gdje mi je utvrđen jaki srčani udar. Nikada do tada nismo otkazali putovanje, a prije puta sam čak bila na sistematskom koji je uključivao UZV srca i svi nalazi su bili uredni - ispričala je u sudnici Branka Komadina, dodavši da problema sa srcem nikad nije imala niti je išta upućivalo na mogućnost srčanog udara. Odmah po njezinoj hospitalizaciji župan Komadina kontaktirao je agenciju, brodara te osiguravajuću kuću.

Najgori dan

Za Jutarnji list prisjetio se kobnog dana, ali i sudske bitke nakon što im je agencija odbila vratiti novac ili ponuditi zamjensko putovanje “jer nisu ugovorili osiguranje od otkaza putovanja”.

- Nismo uplatili krstarenje da na njega ne idemo već da odemo. Svake godine supruga nam organizira neko zajedničko putovanje. Bilo je tako i 2018. Trebao je to biti naš prvi put kruzerom. Ako je ikome žao što je put otkazan, onda je to nama. Supruga je jedva ostala živa. Pozlilo joj je u dvorištu kuće. Ugradili su joj stent u zadnji čas, a srce nikad više neće biti isto. Ostalo je načeto sa smanjenim funkcijama. Tog dana, nakon što je hospitalizirana, mailom sam obavijestio agenciju i otkazao putovanje, a kontaktirao sam i brodara te Croatia osiguranje čiju policu imamo.

Ne znam agencijske poslove osiguranja od rizika, ali smatram da agencija treba uvažiti ovakve stvari kad se dogode jer je u pitanju bila viša sila. Kad sam tražio povrat novca ili barem zamjensko putovanje nakon što se supruga oporavi, odbili su me. I zato smo podnijeli tužbu koja je prvi put rezultirala presudom u korist agencije, no žalili smo se i pozvali na Zakon o obveznim odnosima pa je ponovljen postupak te je presuđeno da nam novac uplaćen u cijelosti moraju vratiti - rekao nam je Zlatko Komadina svjestan da sudska bitka, s obzirom na to da je presuda nepravomoćna, još nije okončana.

Obrana agencije

Tužena agencija je, pak, tvrdila da je iz njihove ponude putovanja te računa i ugovora vidljivo da je bilo preporučeno putno zdravstveno osiguranje kao i osiguranje od otkaza putovanja i da su to Komadine odbile. I upravo su zbog toga otklonili bilo kakvu obavezu povrata im novca.

Infarkt je opravdan razlog za odustanak

Infarkt je opravdan razlog za odustanak

Agencija je Branki i Zlatku Komadini ponudila osiguranje od otkaza putovanja, kao i putno zdravstveno, ali to nije obavezno jer članak 901. st. 4 Zakona o obveznim odnosima propisuje da organizator putovanja ima pravo samo na naknadu troškova ako je putnik raskinuo ugovor zbog okolnosti koje nije mogao izbjeći ili otkloniti i koje bi, da su postojale u vrijeme sklapanja ugovora, bile opravdan razlog da ugovor ni ne sklopi.

U ovom slučaju organizatoru putovanja nije dosuđena ni ta naknada za administrativne troškove jer nije vidljivo da je agencija cjelokupni iznos koji su im Komadine uplatile, proslijedila pružatelju usluga.

Stav suda je da je jednostrani raskid ugovora zakonom ili voljom jedne od ugovornih strana predviđena mogućnost i dopustiva te da je infarkt miokarda opravdani razlog za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:56