PRIČA STARA 4,6 MILIJARDI GODINA

PRVI HRVATSKI GEOPARK Papuk je odsad pod zaštitom UNESCO-a kao dio svjetske geološke baštine

Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije

Hrvatska se može pohvaliti još jednom prirodnom ljepotom koja se odsad nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Park prirode Papuk, naime, proglašen je prvim hrvatskim UNESCO geoparkom.

UNESCO je na sjednici uspostavio novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend UNESCO svjetski geoparkovi. Danas postoji 120 svjetskih geoparkova u 33 države svijeta. Ti parkovi od jučer su pod zaštitom UNESCO-a.

"Ovo priznanje omogućit će kvalitetniju promociju Papuka na međunarodnoj razini i još veću razinu zaštite parka. To je od velikog značaja za lokalnu zajednicu i održivi razvoj šireg područja parka“, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

„Papuk je prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta“, izjavila je ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić.

Utemeljitelji svjetske mreže geoparkova su četiri geoparka iz Francuske - Reserve Géologique de Haute Provence, Njemačke - Vulkaneifel Geopark, Grčke - Petrified Forest of Lesvos i Španjolske - Maestrazgo Cultural Park. Cilj je bio potaknuti veću zaštitu lokacija od iznimne geološke važnosti. Prva konferencija svjetske mreže geoparkova na kojoj se govorilo o važnosti očuvanja tih lokacija održana je 2004. u Pekingu. Danas tu mrežu čini 120 geoparkova čiju je važnost prepoznao UNESCO te ih je uzeo pod svoju zaštitu. UNESCO na taj način želi istaknuti važnost upravljanja vrijednim geološkim lokalitetima i krajolicima u skladu s održivim razvojem.

S novim brendom 'UNESCO svjetski geoparkovi' nastoji se podići svijest o georaznolikosti i promovirati najbolje prakse zaštite prirode, obrazovanja i turizma. Od naših susjednih država geoparkovima se mogu pohvaliti Slovenija – Geopark Karavanke, Mađarska – Bakony Balaton i Italija koja ima osam geoparkova.

Svjetski geoparkovi pričaju priču o našoj planeti staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Prikazuju dokaze prošlih klimatskih promjena i tako nas podsjećaju na aktualne klimatske izazove. Zajedno s lokacijama svjetske baštine i rezervatima biosfere geoparkovi daju doprinos ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:52