TWITTER AKCIJA

PRVI JAVNI ISTUP DIPLOMATA Veleposlanici ključnih saveznika zabrinuti zbog situacije u RH: 'Pod povećalom ste, a sve je više signala da jedan ministar ne uživa povjerenje'

Austrijanac organizirao sastanak čija je poruka da su njihove zemlje zabrinute za slobodu medija u Hrvatskoj
 Damir Krajac / CROPIX

Sastanak veleposlanika nekih zemalja članica Europske unije i SAD-u u Zagrebu proteklog tjedna, na kojem se razgovaralo o slobodi medija u Hrvatskoj, po mnogočemu je znakovit, ali i poruka aktualnoj vlasti zbog nezadovoljstva ponašanjem desnog krila HDZ-a i HSP-a AS.

Jasna poruka

- Europske zemlje i Amerika pomno prate u kojem će se pravcu odvijati događaji u Hrvatskoj, a sve je više signala iz Europe, ali i iz drugih zemalja da jedan ministar ne uživa povjerenje - rekao je za Jutarnji list dobar poznavatelj diplomatskih prilika. Da su se veleposlanici sastali na inicijativu austrijskog veleposlanika Andreasa Wiedenhoffa, koji je u četvrtak bio i domaćin susreta, na Twitteru je obznanila američka veleposlanica Julieta Valls Noyes.

Neobičan način

“Vrlo korisna diskusija danas s kolegama diplomatima iz Hrvatske o slobodi medija”, napisala je na društvenim mrežama, nakon čega se nadovezala norveška veleposlanica Astrid Versto, te veleposlanstva Velike Britanije i Nizozemske. “Sloboda medija: ključno za svaku demokraciju. To je ono o čemu smo danas razgovarali i što ćemo nastaviti promovirati”. Austrijski veleposlanik Wiedenhoff, koji je sve aktivniji u Hrvatskoj, zaključio je da će “tema slobode medija biti prioritet vanjske politike.”

Koliko god je pomalo iznenađujuće da se veleposlanici sastaju i razgovaraju, te preko društvenih mreža obavještavaju o tome javnost, poruka je jasna. “Oni prije svega žele procijeniti kompletnu politiku Vlade”, kaže naš sugovornik.

Da se o medijima u Hrvatskoj razgovaralo krajnje otvoreno, od ukidanja financiranja neprofitnih medija, stanju u Vijeću za elektroničke medije, na HRT-u, pisanju određenih portala, potvrdio nam je diplomat jedne od zemlje koja je sudjelovala na sastanku.

Osim medija, suptilna je poruka poslana i činjenicom da je dio diplomata, uključujući i one američke, bio na komemoraciji u Jasenovcu koju su ogranizirale židovska općine, dok je njihov dolazak na službenu komemoraciju idućeg tjedna neizvjestan.

Nastavak upozorenja

I naš sugovornik koji ima dugogodišnju diplomatsku praksu tvrdi da ovaj sastanak sadašnji vrh hrvatske politike treba shvatiti krajnje ozbiljno. “Kada se veleposlanici ‘usude’ organizirati sastanak na tu temu i javnost o tome obavijestiti to znači ne samo da su izuzetno dobro obaviješteni o svemu što se događa, već i da njihove zemlje ne odobravaju neke od poteza sadašnje vlade. Ovaj sastanak znači da će se nastaviti s pojačanim praćenjem rada Vlade.”

Kolinda: 'Ne smiju se miješati'

Neuobičajen potez veleposlanika komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iz Slovačke, gdje je u službenom posjetu, iskazala je iznanđenje.

- To bi mi bilo jako čudno budući da se veleposlanici ne mogu i ne smiju miješati u unutarnje stvari zemlje primateljice - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, a austrijski veleposlanik Widenhoff je odgovorio je ponovno preko Twittera: “Reći ću samo da sam uvjerena da Kolinda Grabar Kitarović dijeli našu predanost promoviranju medijskih sloboda diljem svijeta. To je jedna od naših suštinskih vrednota”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:34