NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

PRVI LIJEČNIK U HRVATSKOJ OSUĐEN NA BEZUVJETNI ZATVOR ZBOG SMRTI PACIJENTA Zadarski pedijatar dječačića sa šarlahom poslao kući iako je jedva disao

 
Dr. Darko Radman
 Vladimir Ivanov / CROPIX

Poznati zadarski pedijatar, primarijus dr. Darko Radman (69), osuđen je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru na godinu dana bezuvjetnog zatvora za nesavjesno liječenje kojim je prije četiri godine skrivio smrt šestogodišnjeg dječaka Roka Begonje iz Sv. Filipa i Jakova koji je bolovao od šarlaha, piše Slobodna Dalmacija.

Prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu protiv liječnika donijela je sutkinja Ana Zrilić jer je, prema optužnici, počinio kazneno djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Koliko je poznato, ovo je prva bezuvjetna kazna zatvora izrečena nekom liječniku u Hrvatskoj za smrt pacijenta.

Dr. Radman je osuđen da je kao dežurni pedijatar, 15. veljače 2015. godine, nakon što je dijete zbog pogoršanja zdravstvenoga stanja dovezeno u pedijatrijsku ambulantu Hitne pomoći, u zadarskom Domu zdravlja propustio obaviti hitni medicinski premještaj djeteta u Opću bolnicu Zadar na hospitalizaciju i pretrage. Propustio je i, stoji u optužnici, propisati mu prikladnu terapiju za liječenje šarlaha.

Tužiteljstvo tvrdi kako je Radman znao da je dječaku dva dana ranije dijagnosticiran šarlah, da pije lijek Sumamed, da je febrilno, otežano diše, povraća, da ima problema s mokrenjem, s čime su ga upoznale majka i baka djeteta koje su bile u njegovoj pratnji.

Štoviše, u dežurnoj pedijatrijskoj ambulanti, unatoč vrlo teškom stanju, nad malenim Rokom nisu obavljene niti osnovne pretrage, poput krvi i urina, već je zajedno s roditeljima poslan kući s komadićem papira na kojemu je bio samo pečat liječnika i preporuka da nastave antibiotsku terapiju.

Kako je izgledao prijem u toj ambulanti, ispričao je za novine prije četiri godine prijatelj obitelji Begonja koji je s njima prolazio tih pet dana agonije. Tamo su ih poslali s Odjela pedijatrije gdje su prvo tražili pomoć, ali je nisu dobili jer nisu imali uputnicu.

- Djetetu smo temperaturu sami mjerili u hodniku. Kad je toplomjer pokazao 37, medicinska sestra ga je slavodobitno pokazala svima u čekaonici, "evo vidite da nema temperaturu". Ali, kako je Roko gorio, donijela je novi i taj je pokazao 39! Tada ih prima liječnik, inače primarijus, koji je bio dežurni pedijatar u ambulanti. Preslušao mu je pluća i rekao da je sve čisto, a kad su mu pokazali da mali dječak ima plave nokte, dio prstiju i usne, doktor je rekao kako je to sve "normalno za njegovo stanje" i da mu kući nastave skidati temperaturu čepićima. Kad je baka pitala koliko čepića smiju staviti, primarijus im je odgovorio da pročitaju uputstva na lijeku. I dodao da nema straha za temperaturni šok jer je mali prošao kritičnu dob i neka antibiotik ne pije pet nego deset dana. I taj nalaz je napisao na nekakvom polupokidanom papiru. Nikakve pretrage, nikakvi nalazi, nije ih pitao ni za krv iz Biograda, ispričao je obiteljski prijatelj.

U pet dana bolesti dječak je četiri puta bio u rukama pedijatara, na vratima dviju hitnih i jednom na Odjelu pedijatrije u Zadru. Ne samo da nitko od njih dječakovo stanje nije shvatio dovoljno ozbiljno da ga zadrži u bolnici, nego mu nisu napravljene čak ni obične pretrage.

Na teret mu se stavljalo i kako je mogao zamijetiti da je koža djeteta blijedoplave boje, kao i da su simptomi, a posebno respiratorne smetnje, unatoč terapiji Sumamedom, nedvojbeno ukazivale na sumnju u pogoršanje njegova zdravstvenog stanja i upalu pluća. Odgovornim se smatra i da shodno tome prema djetetu nije primijenio adekvatnu terapiju za liječenje šarlaha, jer mu je umjesto lijeka Sumamed bilo nužno propisati penicilinski ili cefalosporinski antibiotik za mišićnu ili vensku primjenu, koji se sukladno pravilima medicinske znanosti i prakse koristi za liječenje navedene bolesti, za slučaj povraćanja pacijenta.

U optužnici stoji kako je Radman bio svjestan da bi neupućivanjem djeteta s takvom dijagnozom na bolničko liječenje moglo doći do pogoršanja njegova zdravstvenog stanja, ali da ga je otpustio na kućno liječenje i preporučio daljnju primjenu terapije Sumamedom i propisao antipiretike.

Zbog svega toga se, navodi tužiteljstvo, 16. veljače 2015. godine dječaku pogoršalo zdravstveno stanje te je, unatoč hitnom smještaju u Jedinicu intenzivne njege Opće bolnice Zadar, istoga dana preminuo.

Ministarstvo zdravlja je odmah nakon prvih medijskih izvještaja o smrti djeteta dalo nalog svojoj zdravstvenoj inspekciji da obavi nadzor u Općoj bolnici Zadar, Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i kod dječakova izabranog pedijatra u biogradskom Domu zdravlja.

Nakon što je nadzor obavljen, sazvano je povjerenstvo koje je nakon razgovora s medicinskim osobljem i uvida u svu dokumentaciju vezanu uz ovaj slučaj, trebalo utvrditi je li poduzeto sve kako bi se pomoglo ovom djetetu. No, dokumentacije o pregledu nije bilo, što je rezultiralo optužnim prijedlogom protiv dr. Darka Radmana, piše Slobodna Dalmacija.

Zadarsko Općinsko državno odvjetništvo je istragu o smrti šestogodišnjaka pokrenulo 17. rujna, sedam mjeseci nakon tragedije, a optužnicu je sastavio današnji državni odvjetnik Ivica Škara. Predmet je na Općinskom sudu u rad dobila najprije sutkinja Jasna Ančić. Nakon što je otišla na porodiljni dopust predmet je preuzela sutkinja Ivana Parać Krišto, a potom je predmet došao sutkinji Ani Zrilić koja je u srijedu primarijusa Radmana osudila na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Maksimalna moguća kazna za počinjeno djelo mogla je inače iznositi osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:55