POTRES NA PRISAVLJU

Prvi potez novog ravnatelja HRT-a: Smijenjena Uršula Tolj, doznali smo razloge

Bivši ravnatelj Kazimir Bačić još ranije joj je izrekao opomenu pred otkaz jer je bez njegovog blagoslova dodijelila statue Dore Albini i Branimiru Mihaljeviću

Uršula Tolj

 Cropix

Dora, hrvatski izbor za pjesmu Eurosonga, ima novog šefa. S uredničkog mjesta smijenjena je Uršula Tolj, a na njeno mjesto došao je Tomislav Štengl, urednik HTV2 i v. d. urednika HTV1 te urednik preklanjske Dore na kojoj je pobijedio Damir Kedžo. Zanimljivo je da je te 2020. godine, dok je Štengl bio šef Dore, šefica naše eurovizijske delegacije bila upravo Uršula Tolj, koja na kraju, kao ni Kedžo, zbog korone nije otputovala na Eurosong.

image

Albina eurosong

Screenshot

Premda se odmah krenula nagađanja da bi se HRT po pitanju Dore 2022. (koja će se, šuška se, zbog korone i racionalizacije troškova možda umjesto u Opatiji održati u Zagrebu), mogao odlučiti za identičnu kombinaciju - Štengl za Doru, Uršula za Eurosong - to tako neće biti. Jer, kako nam govore poznavatelji prilika na HRT-u, o Uršulinoj smjeni govorka se već mjesecima, točnije od kraja svibnja, no to nema veze s tim što Albina i 'Tick Tock' nisu ušli u finale Eurosonga.

image

Dizajner Juraj Zigman

Damjan Tadic/Cropix

Prisavski šefovi to Uršuli ne zamjeraju, no smeta im što je navodno pri odabiru Albininog kostima zaobišla HRT-ovu kostimografkinju Natašu Svekler i odlučila se za Juraja Zigmana, čiji seksi kostim Svekler, vele nam, nije nikad amenovala. Uz to, Uršuli se predbacuje i to što je tijekom Eurosonga u Rotterdamu HRT-ovom karticom napravila neke nepredviđene troškove, a iz kuloara doznajemo da je u pitanju plaćanje ručka za naše predstavnike na Eurosongu (koji zbog zgusnutog rasporeda proba nisu tog kobnog dana stigli blagovati u hotelu), te kupovina kombinezona za Albinine plesače, sve u namjeri da naša delegacije bude i modno usklađena na nizozemskom crvenom tepihu. No, navodno je kap koja je prelila čašu bilo to što je Uršula prije par dana, točnije, 27. listopada, navodno bez pismenog blagoslova svojih šefova, raspisala natječaj za Doru, u želji da se žiriranje obavi do kraja godine, kako bi sve bilo spremno za veljaču, kada će se Dora po planu održati.

image

Albina, nastup u Rotterdamu

Screenshot

Je li to doista tako nismo uspjeli doznati od Uršule, koja šuti jer već ima opomenu pred otkaz koju joj je zadnjih dana svog šefovanja na HRT-u potpisao bivši glavni ravnatelj Kazimir Bačić, kojem se nije dopalo to što je ona bez njegovog izričitog odobrenja navodno statue Dore naknadno dodijelila Albini i skladatelju Branimiru Mihaljeviću. Uršula Tolj zbog toga se sada ne želi javiti na telefon, jer bi, kada bi nešto rekla bez pismene dozvole svojih nadređenih, riskirala otkaz na HRT-u.

Ne javlja se ni novi urednik Dore, Tomislav Štengl, koji će prve izjave, doznajemo, dati za koji dan, kada se uvede u posao oko Dore 2022. Slijedom toga, u ovom trenutku nije poznato hoće li se što mijenjati u propozicijama natječaja Dore, hoće li nasljednik smijenjene urednice formirati novi žiri, ponuditi neki svoj koncept jednog od najgledanijih HTV-ovih projekata... Ljudi iz HRT-ove Komunikacije zasad ne nude odgovore na ta pitanja, ali potvrđuju da Dora ima novog šefa.

image

Uršula Tolj

Darko Tomas/Cropix

Naime, na pitanje je li točno da je s mjesta šefice Dore smijenjena Uršula Tolj, dobili smo odgovor:

- Vaša informacija je točna - odlukom Ravnateljstva HRT-a došlo je do promjene u ekipi Dore 2022., kao i na čelu hrvatske delegacije na Eurosongu 2022. - te će Uršulu Tolj na tom mjestu zamijeniti Tomislav Štengl - stoji u e-mailu HRT-ovih Komunikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:41