VELIKI PROJEKT

PRVI PUT NA JEDNOM MJESTU OBJAVLJEN POPIS SVIH VUKOVARSKIH ŽRTAVA Imena 2.717 branitelja, civila, ali i nestalih objedinio je Franjevački samostan

 
Memorijalno groblje u Vukovaru
 Emica Elvedji / CROPIX

Nakon dvije godine intenzivnog rada završen je veliki projekt Franjevačkog samostana i župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Kompletiran je i prvi put na jednom mjestu javno objavljen popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu. Na njemu je 2.717 imena, branitelja Vukovara, civila, ali i nestalih osoba u vukovarskom ratnom vihoru za kojima se još uvijek traga. Njihova imena sada se nalaze na spomen obilježju postavljenom iznad Dunava u dvorištu Franjevačkog samostana.

- Želimo se zahvaliti svim ovim imenima zbog kojeg smo mi danas ovdje u slobodnom Vukovaru u slobodnoj domovini. Želimo da njihova imena trajno ostanu na ovoj spomen ploči za sve naše buduće naraštaje. Sada smo konačno kompletirali ovaj popis vukovarskih žrtava kako bismo upravo s preciznim podacima mogli raspolagati poradi naše povijesti i naše baštine za nove naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos – fra Ivica Jagodić, gvardijan Franjevačkog samostana, koji je realizirao projekt kojeg je svih ovih godina propustila realizirati hrvatska država. Dovoljno za još jednu žestoku prodiku Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara.

- Sve ove godine smo na neki način lutali kroz te brojke i imena jer ih nismo imali na jednom mjestu. Žalosna je činjenica da institucije ove države nisu bile u stanju izbaciti popis. Sada će se raznorazni pametni mislioci javiti i reći: „Imali smo mi to!“, ali je činjenica kako taj popis nigdje nije bio prikazan. Postajale su razne baze, ali niti jedna sveobuhvatna tako da nismo imali konkretne brojke niti imena niti smo znali što s tim podacima. Teško se oteti dojmu da je to namjerno tako i da institucije nisu namjerno postupile na taj način. Bačena je sjenka na sve institucije čija je to dužnost bila bez obzira radi li se o sektoru znanosti, branitelja, obrane ili koga god. Činjenica je kako je nositelj ovoga projekta bio Franjevački samostan - rekao je Penava.

Fra Jagodić je istaknuo i kako su prilično uvjereni da je riječ o konačnom i točnom popisu vukovarskih žrtava, no za svaki slučaj na spomen obilježju na kojem su ispisana sva imena ostavili su mjesta za one za koje se eventualno utvrdi da bi trebali biti na popisu, a iz nekog razloga nisu. Franjevcima je u ovom projektu pomogao i Institut Ivo Pilar, čiji je pomoćnik ravnatelja Dražen Živić kazao da „ova inicijativa treba poslužiti kao primjer i drugim, ratom stradalim krajevima, ali i hrvatskoj državi da konačno napravi i objedini cjeloviti popis svih poginulih i ubijenih u Domovinskome ratu.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:33