EKSKLUZIVNO

PRVI PUT PROGOVORIO DRUGI ČOVJEK AGROKORA, ZVALI SU GA TODORIĆEVIM ALFOM I OMEGOM FINANCIJA 'Todorić je koncern vodio kao one man show'

Ivica Todorić i Tomislav Lučić snimljeni 2011. godine u Strumici (Makedonija) na otvaranju distributivnog centra
 Maja Zlatevska / CROPIX

- Ivica Todorić vodio je Agrokor u stilu ‘one man showa’ - povjerio se prijatelju Tomislav Lučić, jedan od najbližih suradnika vlasnika koncerna i dugogodišnji prvi čovjek za financije u kompaniji. Kad je govorio o načinu na koji se posljednjih godina vodila kompanija istaknuo je, neslužbeno doznajemo, da je zadnje financijsko izvješće sastavljeno u njegovu mandatu bilo ono za 2013. godinu. Lučić je, prenosi nam neslužbeno njegov poznanik, od tada bio član Nadzornog odbora do donošenja lex Agrokor i nije sudjelovao u glavnim odlukama u kompaniji.

- A Nadzorni odbor rijetko se sastajao i kolika je bila njegova snaga, to je također upitno, pa poznato je tko je odlučivao - prokomentirao je Lučić u neformalnom razgovoru s našim sugovornikom. Lučićeve neslužbene navode da se Nadzorni odbor rijetko sastajao potvrđuje podatak iz revidiranog financijskog izvješća za 2016. koje je provela revizorska kuća PWC, a u kojem se navodi da se čak ni Uprava koncerna nije redovito sastajala.

Tko je potpisivao

- Agrokorova Uprava nije imala adekvatne upravljačke standarde uobičajene za tako velike kompanije, kao što su redoviti i dokumentirani sastanci Uprave. Izvanredni povjerenik nije našao bilješke ni snimljene minute sa sastanaka Uprave - navodi se u revidiranom izvješću. Jedan bivši član Uprave Agrokora, koji je želio ostati anoniman, objašnjava kako po Statutu Agrokora “predsjednik Uprave odlučuje samostalno i pojedinačno”.

- Nije to neuobičajeno, ali je specifičnost da je Todorić bio i Skupština društva jer je 95-postotni dioničar, tj. vlasnik pa je zapravo odgovarao sam sebi - objašnjava naš sugovornik, koji nadalje dodaje da na čelu Agrokora “nije bio udruženi zločinački pothvat nego da je uzak krug ljudi očito radio razne pretumbacije u bilancama”.

Izvor blizak Ivanu Crnjcu, koji je posljednjih godina u koncernu bio izvršni direktor za financije, objašnjava kako “Uprava izraduje izvještaje, revizori samo revidiraju i daju svoje mišljenje na bazi prezentiranih podataka”.

- To su u slučaju Agrokora radili Ivica Todorić i Lučić dok ih je Todorić sam potpisivao. Po Crnjcu je ključno da li su ove ‘sporne’ stvari koje naznačuje Ramljak date na uvid Agrokorovim revizorima. Ako jesu, na bazi čega su se oni osjećali komforno ta izvješća i supotpisati. Treba suočiti PWC i Baker Tilly da daju argumente - prepričao nam je naš sugovornik riječi kojima je bivši član uprave koncerna Crnjac komentirao revidirano izvješće.

Bivša članica Uprave Agrokora Piruška Canjuga jučer je putem odvjetnika Ante Nobila poslala priopćenje koje je odvjetnik poslao i Županijskom državnom odvjetništvu, a u kojem navodi sljedeće: “Iz medija je razvidno je da je Vladin povjerenik podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i Uprave Agrokora. Razni natpisi sugeriraju da bi tom prijavom bila obuhvaćena i moja klijentica. Na zahtjev stranke ističem: mandat Canjuge, kao člana Uprave, istekao je 17. lipnja 2015. i više nije obnavljan. Od tog momenta Canjuga više nije obavljala funkciju člana Uprave, 2013. je bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće, a 2014. na porodiljskom dopustu”.

Ponosan na sve

Međutim, kao najodgovorniji za stanje u Agrokoru u neslužbenim spekulacijama spominju se, uz Ivicu Todorića, dvojica financijera, spomenuti Lučić i Ivan Crnjac. Naš sugovornik blizak Lučiću prepričava nam kako je on “ponosan na vrijeme u kojem je kao član Uprave sjedio u Agrokoru”, jer kako je neslužbeno rekao našem sugovorniku, “plaće svih tih godina u Agrokoru nisu kasnile niti jedan dan”.

No, Lučić se nije želio upuštati u komentiranje revidiranog izvješća, pa ni kašnjenje plaćanja dobavljača, kao ni plaćanja mjenicama. Lučić je, naime, pionir Agrokora, iz generacije Maje Brinar koju je naslijedio na poziciji člana Uprave za financije, a bio je, kažu, “alfa i omega” financija u koncernu te je Ivica Todorić u njega imao puno povjerenje. Za komentar situacije jučer nije bila raspoložena bivša članica Uprave Agrokora Ljerka Puljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:45