NOVI ŽIVOT POSRNULOG DIVA

PRVI PUT USPJELA NAGODBA VELIKE TVRTKE Varteks je izborio novu šansu za opstanak

    AUTOR:
    • Luka Špac

  • OBJAVLJENO:
  • 25.11.2013. u 21:35

Zeljko Hajdinjak / CROPIX;

Novac će se uložiti u isplatu zaostalih plaća, otpremnina i proizvodnju

Varaždinskoj kompaniji Varteks udahnut je novi život i ta će, još uvijek najveća hrvatska tekstilna kompanija, s nešto manje od 2000 radnika, u budućnosti puno lakše poslovati.

Potpisivanjem Sporazuma o uređenju odnosa s razlučnim vjerovnicima uspješno je završena i posljednja faza pravomoćne predstečajne nagodbe s vjerovnicima, a Varteksu će u sljedećih nekoliko dana HBOR i Zaba isplatiti kredit u iznosu od 10 milijuna eura za nastavak proizvodnje.

- Ovim sporazumom smo i konsolidirali kompletan postojeći dug tvrtke koji se proteže kroz posljednjih tridesetak godina - ističe predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. Dodaje da dobivanje kredita ne znači da će Varteks automatski dobro poslovati.

- Varteksov proces poslovanja nije takav i nemoguće ga je provesti da danas dođe kredit, a da je sutra pozitiva i plus. Proces do operativne dobiti, koju je Varteks i imao prije početka gospodarske krize, trajat će nešto više od godinu dana, kao što je uostalom i navedeno u predstečajnoj nagodbi - naglasio je Košćec.

Dio sredstava kredita namijenjen i za isplatu dvije zaostale plaće te isplatu otpremnina.

Prema planu predstečajne nagodbe, restrukturiranje tvrtke predviđa i otpuštanje dijela zaposlenika, kojih je u ovom trenutku nešto manje od dvije tisuće.

Koliko će njih dobiti otkaz, Košćec nije želio odgovoriti.

Varteks je prva velika tvrtka u Hrvatskoj koja je postigla dogovor o načinu namirenja duga i novim izvorima financiranja te time ostvarila uvjete za daljnji plan financijskog restrukturiranja.

Izdvajamo