NEPREGLEDNA MASA VOZILA I LJUDI

PRVI REKORDNI VIKEND ZAKRČIO POLA HRVATSKE Velike kolone na autocestama, samo u Splitu tijekom vikenda proći će 150 tisuća putnika

 
 Ivo Ravlic / CROPIX

Posljednji srpanjski vikend donio je nepregledne gužve i turističke rekorde. Samo kroz splitsku trajektnu i zračnu luku tijekom dva dana vikenda očekuje se prolazak 150 tisuća putnika.

Trajekti će prevesti čak 17 tisuća vozila i 87 tisuća putnika. Iz Jadrolinije su zbog ogromnog priljeva gostiju uveli i izvanrednu trajektnu liniju do Supetra, a ovisno o situaciji, postoji mogućnost uvođenja još linija.

Iako je ovo za sada najprometniji vikend, isti se intenzitet očekuje i za sedam dana. U zračnu je luku sletjelo 111 zrakoplova, a sutra se očekuje 96 zrakoplova koji će u oba smjera prevesti oko 58 tisuća putnika.

Makarska rivijera također bilježi rekorde i najveću smjenu gostiju, što je dovelo do velikih gužvi duž Jadranske magistrale, zbog čega se vozilo u kolonama i sa stajanjima. Prema podacima turističkih ureda, na dijelu od Brela do Gradca ljetuje oko 70 tisuća turista. Najviše ih je u Makarskoj, i to 16 i pol tisuća, zatim u Baškoj Vodi, gdje ih je 12 i pol tisuća, a Tučepima ih je oko osam tisuća.

Granični prijelazi

Od ranog jutra na prometnicama u smjeru mora, ali i unutrašnjosti, stvarale su se gužve, tako da se vozilo u kolonama uz povremena stajanja. Kolone su na nekim mjestima bile i po 14 kilometara, i to uglavnom oko Svetog Roka i Maslenice, a na Lučkom su povremeno bile dugačke i 12 kilometara.

Dodatne probleme stvorilo je i nekoliko prometnih nesreća, a vožnju su mjestimice otežavali i jaki pljuskovi. Zbog veće gustoće prometa između čvorova Lučko i Zadar II na pojedinim se dionicama u oba smjera vozilo u koloni - u smjeru Dubrovnika između čvorova Gornja i Sveti Rok kolone su bile oko dva kilometra, a od vijadukta Božići i čvora Maslenica oko četiri kilometra. Pojačan promet bio je i na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, uz kolone dugačke oko pet kilometara, a ispred tunela Učka, u smjeru Matulja, kolone su bile oko četiri kilometra. Na cesti A3 Bregana - Lipovac u smjeru istoka, kolona vozila ispred naplatne postaje Lipovac bila je dugačka oko kilometar, a kolona vozila na Graničnom prijelazu Bajakovo bila je oko šest kilometara.

Pripreme za put

Čini se da će udarni termini ipak biti popraćeni pravim ljetnim vrućinama. Nakon prilično nestabilnog srpnja, prema prognostičkim kartama čini se da će se vrijeme ipak stabilizirati. Tako će već sutra temperature dobrano premašiti 30 Celzijevih stupnjeva, a početkom tjedna penjat će se i do 37 stupnjeva. Ipak, u pojedinim dijelovima zemlje mogući su nevere i lokalni pljuskovi.

Zbog ekstremnih vrućina i UV zračenja vrijede upozorenja o izbjegavanju sunca između 11 i 17 sati. Preporučuje se uzimanje mnogo tekućine, kao i lagana hrana, te obavezno nošenje šešira i sunčanih naočala sa zaštitnim faktorom. Naravno, nužne su i kreme za sunčanje. Svi kronični bolesnici upozoravaju se da redovito uzimaju propisanu terapiju.

Budući da se velike gužve očekuju i sutra, svi koji kreću na put trebali bi uzeti u obzir da će na cesti provesti dulje vrijeme, pa neka na put krenu spremni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:06