SEZONCI

PRVI STRANI RADNICI STIGLI NA JADRAN, RADE ZA PLAĆE ZA KOJE HRVATI NE ŽELE 'Ovdje ću zaraditi dvostruko više. Imam hranu, smještaj, a ljudi su divni'

Ilustracija
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Na rivi u Cavtatu gotovo da nema ugostitelja koji ne traži par ruku više za srce sezone. Iz Skoplja u Konavle stigao je kuhar Saša. Kaže da će zaraditi barem dvostruko više nego u svojoj zemlji, piše Dnevnik.hr.

- U Makedoniji je plaća za kuhara oko 500 eura. Dolazimo zaraditi više, uvjeti su odlični, imam osiguranu hranu, smještaj, dobra je plaća, ljudi su ovdje divni, rekao je Saša.

Dvojica pomoćnih kuhara iz Banje Luke stigli su u restoran u Dubrovniku.

- Došla sam prije 15 dana, došli smo raditi i zasad je sve OK, rekla je Zorica iz Banja Luke.

Ugostitelj Ante Vlašić tvrdi kako je uzeo sve ljude s iskustvom i kako će oni podići konkurenciju na tržištu rada.

- Zadnjih nekoliko godina imali ste situaciju da morate primiti koga god, tko god vam dođe na vrata, vi ste sretni da je uopće došao netko raditi. Tako uopće ne možete rangirati neku kvalitetu rada, priča Vlašić.

Od 4600 radnih dozvola za strance koliko je pripremljeno u Hrvatskoj, dosad je iskorišteno tek 1180. Ministar se nada kako će do početka sezone sve biti iskorištene.

- Uskoro ćemo krenuti s kampanjom 'Zaposli se u Hrvatskoj' kojom želimo aktivirati 160 tisuća nezaposlenih, individualno pristupiti svakome, propisati mjeru aktivne politike zapošljavanja u kojoj ističemo i u sezoni mjeru stalni sezonac, bilo da se prekvalificiraju ili nađu posao u sezoni, rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava.

S druge strane, na Zavodu za zapošljavanje u Hrvatskoj čak 14 tisuća ljudi s kvalifikacijama, iskustvom i željom čeka na posao u ugostiteljstvu, što je poziv na hitnu reakciju, piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:55