ISTOSPOLNI BRAK

PRVI U HRVATSKOJ Dva muškarca u 30-ima kod matičara su se prijavili za gay vjenčanje

Osobe koje su se prijavile hrvatski su državljani, a matičar je odobrio zahtjev
 Wikimedia Commons

Jedan matični ured u Hrvatskoj zaprimio je u četvrtak prvi zahtjev za sklapanje životnog partnerstva osoba istog spola, doznaje Jutarnji.

Budući da su osobe koje su podnijele zahtjev zatražile anonimnost, ne zna se o kojem je matičnom uredu riječ i tko je gay par koji će ući u povijest kao prvi koji je u Hrvatskoj zatražio ozakonjenje svoje veze.

Zna se samo da je riječ o dvojici muškaraca iz Hrvatske koji su stari između 30 i 40 godina.

Iako su ova dvojica prva podnijela zahtjev i taj im je zahtjev matičar u četvrtak i odobrio jer su ispunjeni svi zakonski uvjeti, to ne znači da će oni biti i prvi gay par koji će stati pred matičara i izreći sudbonosno “uzimam”.

Matičar daje termin

Naime, prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, koji je stupio na snagu prije nekoliko dana, matičar u dogovoru s podnositeljima zahtjeva određuje termin sklapanja životnog partnerstva 30 do 45 dana od dana zaprimanja zahtjeva. Međutim, datum se može odrediti i ranije u nekim izvanrednim okolnostima.

“U iznimnim slučajevima kad za to postoje opravdani razlozi matičar može odobriti sklapanje životnog partnerstva prije tridesetog dana od dana podnošenja prijave” - piše u Zakonu.

To znači da će ovaj prvi gay par koji je zatražio sklapanje partnerstva, pred matičara stati sredinom rujna, a pitanje je hoće li ih netko prije toga preduhitriti.

Svečani čin

Ono što su ova dvojica morala ispuniti, proći će i svi budući parovi. Postupak je vrlo jednostavan. Osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo prijavljuju se osobno matičaru nadležnom za mjesto u kojem žele sklopiti životno partnerstvo.

Matičar provjerava jesu li ispunjene pretpostavke za sklapanje životnog partnerstva i uzima izjavu o izboru prezimena.

Nakon toga dogovora se vrijeme i mjesto sklapanja životnog partnerstva koje se obavlja na svečan način u službenoj prostoriji ili na drugom prikladnom mjestu, o čemu na prijedlog para odluku donosi matičar.

Životno partnerstvo sklapa se u nazočnosti osoba koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo, matičara i dvaju svjedoka, odnosno kumova, koji moraju biti punoljetni i poslovno sposobni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07