KRIVOLOV

'PTICE SU UBIJENE, A GPS UREĐAJI BAČENI U GRMLJE' Devet jedinki iznimno rijetke vrste skrenulo s uobičajene rute, četiri su nastradale u Hrvatskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.01.2020. u 11:11

Northern Bald Ibis (Geronticus eremita). This bird uses its long beak to catch its prey, which includes insects, spiders, reptiles and amphibians as well as small mammals and birds. It is now critically endangered, mainly due to hunting and changes in habitat. Males and females look alike., Image: 301955772, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia
Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

 

ZAGREB - Četiri jedinke ćelavog ibisa nedavno su stradale u Hrvatskoj, od čega dvije u krivolovu pokraj Parka prirode Vransko jezero, izvijestili su u četvrtak iz udruge Biom istaknuvši da se radi o iznimno rijetkoj vrsti ptica čija se reintrodukcija trenutno provodi u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

"Ovo nije samo značajan gubitak za naš projekt, već ukazuje da je krivolov i u Hrvatskoj velika prijetnja biološkoj raznolikosti", izjavio je generalni direktor projekta reintrodukcije (ponovno uvođenje nestale zavičajne divlje vrste u prirodu) ćelavog ibisa Johannes Fritz, stoji u priopćenju udruge Biom.

Ta je ptica u Hrvatskoj izumrla još u 18. stoljeću, a potom i u ostatku Europe, zbog čega je u okviru projekta Life Northern bald ibis - Reason for Hope pokrenuta njihova reintrodukcija u Austriji, Njemačkoj i Španjolskoj.

Skrenuvši s uobičajene rute devet ptica s tog projekta posjetilo je Hrvatsku, a među četiri jedinke koje su završile tragično dva su mužjaka, Donatello i Terras, stradala u krivolovu.

"Iskoristit ćemo svaku priliku da pronađemo počinitelje, kao što to u ovakvim slučajevima radimo i u Italiji. Novčanu štetu za Donatella i Terrasa procjenjujemo na 33.600 eura i spremni smo tužiti počinitelje", izjavio je Fritz.

Stradavanje ptica utvrđeno je zahvaljujući tehnologiji satelitskog praćenja kretanja ptica. Podaci iz GPS odašiljača i terensko istraživanje ukazuju na to kako su ptice ubijene, a GPS uređaji koje su nosile su skinuti i skriveni u grmlju. Preživjele su ptice uspješno uhvaćene te odvedene na sigurno, izvan Hrvatske, dodaju iz udruge.

Na Sredozemlju godišnje protuzakonito strada oko 25 milijuna ptica, a u Hrvatskoj oko 500.000 jedinki divljih ptica, zbog čega se Hrvatsku smatra jednom od crnih točaka Sredozemlja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo