LORA VIDOVIĆ

PUČKA PRAVOBRANITELJICA UPOZORILA MINISTARSTVO 'Predloženi nacrt zakona neće omogućiti učinkovitu zaštitu zviždača, njegova svrha neće biti ispunjena'

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović
 Boris Kovačev / Hanza Media

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je Ministarstvo pravosuđa da bi stvaranje učinkovitog sustava zaštite zviždača bilo značajan doprinos borbi protiv korupcije, ali da predloženi nacrt zakona to neće postići.

U nacrtu zakona je, primjerice, naglasak stavljen na osiguravanje kanala za prijavu nepravilnosti i na načela, dok je sam način zaštite zviždača nedovoljno razrađen, objavila je pučka pravobraniteljica na svojoj internetskoj stranici.

„Nije ni propisano kako bi i u kojim rokovima, u kontekstu primjene ovog zakona, trebala postupati tijela nezaobilazna u borbi protiv korupcije, poput Uskoka i inspekcijskih službi, iako je to ključno za učinkovito rješavanje prijave i zaštitu zviždača.

Nedovoljno je uređeno i unutarnje prijavljivanje, kada prijavu ispituje povjerljiva osoba, koju odabire poslodavac, zbog čega bi moglo biti omogućeno zataškavanje. Naime, prema ovom prijedlogu, poslodavac ne bi imao obvezu uključiti radnike u odabir povjerljive osobe niti informirati vanjsko tijelo o samoj prijavi, što postupak čini nedovoljno učinkovitim i transparentnim. Nisu predviđene ni sankcije za, primjerice, pokušaj sprječavanja prijave ili utjecaj na rad povjerljive osobe“, smatra pravobraniteljica.

Dodaje i da prijedlog zakona predviđa da će upravo Ured pučke pravobraniteljice biti nadležno tijelo za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti.

„No, institucija za to nema ustavne ovlasti, jer se među nepravilnostima u obrazloženju prijedloga navode i, primjerice, one iz područja javne nabave, financiranja terorizma, nuklearne sigurnosti, čak i zdravlja i dobrobiti životinja, kojima se ne ugrožavaju temeljna ustavna prava građana pa ih pravobraniteljica nema ovlasti ni ispitivati. Zato, ukoliko zakon bude usvojen u ovom obliku, njegova svrha neće biti ispunjena, a bit će otvoren put za pokretanje postupka ocjene njegove suglasnosti s Ustavom.

Zaključno, rješenja koja zakon donosi nedovoljno su promišljena i razrađena, zbog čega neće omogućiti učinkovito otklanjanje nepravilnosti niti odgovarajuću zaštitu zviždača. Propuštena je to prilika da se borba protiv korupcije u Hrvatskoj značajno osnaži, izgradnjom cjelovitog sustava koji bi stvorio uvjete za sigurno prijavljivanje nepravilnosti, njihovo učinkovito ispitivanje, otklanjanje i sankcioniranje, kao i pružio adekvatnu zaštitu zviždača“, ističe pučka pravobraniteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:11