PROBLEMI UOČI SEZONE

Puknuo beton na najprometnijem čvoru na hrvatskim autocestama, krenuli veliki radovi na sanaciji: 'Osobito izbjegavajte putovanje na ovaj dan'

 
 Srđan Vrančić / Cropix / CROPIX

Tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb (ARZ) pokrenula je velike radove sanacije kolnika autoceste Zagreb - Rijeka prije početka ovogodišnje turističke sezone.

U ARZ-u tvrde da je sanacija prijeko potrebna jer bi u protivnom bila ugrožena sigurnost korisnika. Naime, zbog previranja unutar cestarskog sektora i nepoznate sudbine tvrtke, proteklih godina nije bilo značajnijeg investiranja u održavanje ove autoceste, što je uvelike utjecalo na njezino stanje. Tako u ARZ-u navode da je ove radove održavanja trebalo izvršiti još prije četiri godine! Da se sanaciji ozbiljno pristupilo, govori i podatak da će ove godine ARZ u izvanredno održavanje utrošiti oko 67 milijuna kuna, dok je prošle godine uloženo oko 30 milijuna kuna.

Moguće gužve

U sklopu ovih radova detaljno će se sanirati i čvor Bosiljevo 2 u oba smjera. U ARZ-u navode kako je potrebno ukloniti sve slojeve asfalta u dužini 1,5 kilometar jer je došlo do degradacije u nižim slojevima konstrukcije, odnosno mrvljenja cementne stabilizacije.

Riječ je o čvoru koji je izgrađen prije samo 15 godina u vrijeme ubrzane izgradnje autoceste Bosiljevo - Rijeka i Bosiljevo - Split te se može reći da su sada na naplatu došli računi te ubrzane gradnje. Cijena ove sanacije je 11,1 milijun kuna. Do sredine lipnja bit će saniran čvor u smjeru Zagreba, a najesen kolnik u smjeru Rijeke.

Prema planu, do turističke sezone bit će sanirano i 10,1 kilometar autoceste na dionici Zagreb - Karlovac u smjeru Karlovca i 5,5 kilometara u smjeru Zagreba. Na tom dijelu mijenja se asfaltni zastor. Vrijednost radova je 11,7 milijuna kuna.

Strukturno će se sanirati i dijelovi dionica Vrbovsko - Ravna gora i Kupjak - Oštrovica. Zbog svih ovih radova koji će se odvijati negdje do sredine lipnja i nastaviti najesen, na autocesti su moguće gužve, u ARZ-u vozače mole za strpljenje. Pojave kolona i usporeni promet najviše se očekuju u nedjelju, 3. lipnja, na dan povratka s produljenog vikenda, u zonama radova u Gorskom kotaru.

U četvrtak je pak na sjednici Vlade usvojen Plan građenja i održavanja Hrvatskih autocesta za ovu godinu. Prema tom planu planira se ulaganje od 548,360.000 u autoceste i državne ceste. U izgradnju HAC planira investirati 228,7 milijuna kuna te 319,6 milijuna kuna u izvanredno održavanje.

U planu HAC-a za ovu godinu navedeno je i nekoliko projekata koji su trebali biti realizirani prošle godine, ali iz više razloga nisu te su prebačeni u ovu godinu. Riječ je o završetku mosta Drava kod Osijeka, dijelu autoceste od mosta Drava do mosta Halasica.

Zaštita od buke

Nadalje, riječ je o realizaciji projekata izgradnje zidova za zaštitu od buke, izgradnji čvora Lipovljani, realizaciji projekta izgradnje Podravskog ipsilona. Tijekom ove godine za izvanredno održavanje planira se izdvojiti 319,6 milijuna kuna. Radovi, među ostalim, obuhvaćaju obnovu kolničke konstrukcije i objekata sustava odvodnje, prometne signalizacije itd.

Na sjednici Vlade održanoj u četvrtak donesen je i Plan građenja Hrvatskih cesta. Prema Planu, u izgradnju državnih cesta planira se ove godine uložiti 1,2 milijarde kuna. Od toga će polovica, 520 milijuna kuna, biti uložena u projekt mosta Pelješac, te 126 milijuna za most Čiovo. Ove godine kreće i projekt izgradnje mosta Gradiška, u što će se ove godine uložiti 10 milijuna kuna.

Projekti HAC-a u 2018.

Autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - granica BiH:

- opremanje 3,8 km punog profila autoceste od čvora Osijek do mosta Drava. Početak radova na 17,5 km autoceste od mosta Halasica do Belog Manastira

- završetak izgradnje Čvor Vrbovec 2 - Farkaševac

Autocesta Bregana - Lipovac:

- izgradnja zidova protiv buke i završetak izgradnje čvora Lipovljani

Autocesta Zagreb - Goričan:

- rekonstrukcija spoja, prijelaz Goričan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26