POLICIJA U AKCIJI

Pula: Brojne zapljene droga na festivalima elektronske glazbe - naplaćene 103 kazne

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 11.09.2018. u 20:34

 • Robert Fajt / HANZA MEDIA

  Čak 205 prekršaja zbog zloporabe droga utvrdila je pulska policija tijekom održavanja festivala elektronske glazbe Dimensions i Outlook u Štinjanu kod Pule, od 29. kolovoza do 10. rujna, za što su počiniteljima izdani prekršajni nalozi, a na mjestu događaja naplaćene su 103 novčane kazne od ukupno oko 343 tisuće kuna, izvijestila je u utorak istarska policija.

  Među sankcioniranima najviše je bilo državljana Velike Britanije i to njih 104, slijede 24 hrvatska državljana dok su državljani drugih stranih zemalja zastupljeni u manjem broju.

  Od droge koja je zaplijenjena za osobnu uporabu prednjači marihuana 131,1 gram, potom 96,4 grama kokaina, 160 komada ecstasya, 48 grama MDMA i 47,9 grama ketamina.

  Također tijekom trajanja festivala zabilježeno je sedam ilegalnih preprodaja balona punjenih plinom "dušičnim oksidom", koji posjetitelji festivala udisanjem koriste za izazivanje osjećaja euforije i halucinacije. Policija je tom prilikom oduzela ukupno 51 uređaj za bušenje ampula, 3478 ampula s plinom i 4097 balona za punjenje plinom, za što su daljnje postupanje preuzeli djelatnici carine.

  Za vrijeme održavanja festivala evidentirano je osam kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, a u kriminalističkim istraživanjima obuhvaćeno je 16 osoba, od čega devet hrvatskih državljana, četiri državljana Velike Britanije, dva irska državljana i jedan nizozemski državljanin.

  Naime, 28. kolovoza su u autokampu na području Pule uhićena dva 20-godišnja irska državljana kod kojih je pronađeno 24 grama marihuane, 44 listića LSD-a, 9,7 grama MDMA, 20,3 grama kokaina te jedna digitalna vaga.

  Potom je 2. rujna na području tvrđave Punta Christo 31-godišnji hrvatski državljanin zatečen u preprodaji droge a kod sebe je posjedovao više od 10 grama amfetamina i 0,3 grama marihuane.

  Iste večeri  zatečena su četiri državljana Velike Britanije u dobi od 28, 23 i dvojica 27-godišnjaka kod kojih je pronađeno više paketića s 47,5 grama kokaina, 30 grama marihuane 26,9 grama droge MDMA i 30 tableta ecstasya, te novčani iznos od više od 18 tisuća kuna u raznim valutama.

  Na prostoru održavanja festivala 3. rujna zatečena je 26-godišnja nizozemska državljanka u preprodaji droge Ecstasy, od koje je oduzeto 47 tableta ecstasya i 3,9 grama droge MDMA dok su na području Hidrobaze policijski službenici 6. rujna zatekli 21-godišnjeg hrvatskog državljanina kod kojeg je pronađeno i oduzeto 28 tableta Ecstasya, 1,3 grama marihuane i 1.500 kuna.

  Na parkiralištu turističkog naselja na Verudeli, policijski službenici su 7. rujna u pokušaju preprodaje droge zatekli i uhitili 30-godišnjeg hrvatskog državljanina. Kod njega je pronađeno i oduzeto više vrećica s ukupno 46,3 grama marihuane, 29 grama ketamina, 98,9 grama kokaina, 8 grama MDMA, 32 tablete ecstasya te 6,6 grama amfetamina. Temeljem naloga nadležnog suda obavljena je pretraga automobila i stanova u kojem osumnjičeni boravi te je pronađeno 280 tisuća kuna u raznim valutama, novac za koji se sumnja da potječe od izvršenja kaznenog djela.

  Također, 7. rujna na Punta Christu policija je zatekla dvoje hrvatskih državljana u dobi od 48 i 25 godina kod kojih je pronađeno i oduzeto više vrećica sa 7,6 grama marihuane i 6,4 grama ketamina dok je u pretrazi automobila pronađeno više vrećica sa 67,1 grama ketamina i 18,9 grama marihuane.

  Istarska policija je još navela da je za održavanja festivala zabilježeno pet narušavanja javnog reda i mira što je s obzirom na broj posjetitelja, kojih je na oba festivala tijekom deset dana bilo više od 25 tisuća, neznatna brojka.

  Zabilježeno je jedno kazneno djelo oštećenje tuđe stvari, dvije krađe, jedna teška krađa, te jedno kazneno djelo bludne radnje, naveli su iz Policijske uprave istarske.

  Izdvajamo