DIVLJACI OKO NAS

Pula: Dobri dupin pronađen mrtav, pogođen harpunom u leđa!

    AUTOR:
    • Silvana Fable

  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2010. u 13:28

Cropix

'Gotovo je nevjerojatno da je netko mogao namjerno pucati iz puške za podvodni ribolov na dupina, simbol radosti i života u moru'

PULA - Dobrog dupina, pogođenog harpunom u leđa, u subotu je u Uvali Budava, nedaleko Pule pronašao jedan građanin. Dupin dužine 2,9 metara i težak oko 300 kilograma, nije odmah uginuo već se nasukao, a zbog unutrašnjih ozljeda uginuo je na kopnu.

Mrtvo tijelo dupina bit će prevezeno na Veterinarsku fakultet u Zagrebu radi sekcije i utvrđivanja svih uzoraka njegova uginuća. Dupin je, priopćili su iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet vjerojatno harpunom pogođen iz velike blizine, moguće dok se nalazio ispod ili u blizini pramca jer je poznato da dupini prilaze plovilima brz straha.

Ubijeni dupin, vele u Plavom svijetu, odrasla je životinja s jasnim oznakama na leđnoj peraji. Inače dobri dupini su kao ugrožena vrsta zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a za njihovo obijanje zapriječena je kazna od 35 tisuća kuna.

U Institutu Plavi svijet kažu i da ih je ovaj slučaj posebno šokirao, iako se često susreću s uginulim dupinima. "Gotovo je nevjerojatno da je netko mogao namjerno pucati iz puške za podvodni ribolov na dupina, simbol radosti i života u moru. Pitamo se koji je bio cilj ovog zlodjela? Obijest? Mržnja? Dosada?“, pitaju se u Plavom svijetu.

Nad uginulim dupinom kojeg je preuzela Veterinarska ambulanta napravljen je u ponedjeljak policijski očevid.

Izdvajamo