PONOVLJENI NATJEČAJ

PULA Još jedna neuspješna prodaja zgrade mirovinskog kod Zlatnih vratiju

Slavoluk Sergijevaca (Zlatna vrata) u Puli
 Goran Šebelić / CROPIX

Na ponovljenom natječaju za prodaju velebne zgrade Scracin u vrijednosti od 15,7 milijuna kuna u Puli nitko se nije javio prodavateljima - Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Naime, riječ je o zgradi do Zlatnih vratiju gdje je nekad bilo sjedište tih službi u najvećem istarskom gradu, ali su one nakon požara premještene. Zgrada je već jednom bila dana na prodaju, a polog od 785.000 kuna svojedobno je predao jedan od najbogatijih Istrana Kristijan Floričić, ali je na kraju od kupnje odustao.

Zanimljivo je međutim u čitavoj priči da je Floričić od kupnje zgrade navodno odustao kada je uvidio da zbog brojnih konzervatorskih radova i istraživanja neće moći napraviti sve što je naumio. Kako smo već pisali, problem je nastao nakon predaje ponude kada se shvatilo da će prije bilo kakvih poteza trebati uložiti popriličnu svotu novaca u istraživanja, a i konzervatori nisu dozvolili brojne radove na obnovi objekata koji je trebao postati hotel. Navodno je riječ o nekoliko milijuna kuna vrijednih radova te je zbog toga potencijalni kupac investiciju smatrao neisplativom.

Potom se zgrada opet po istim uvjetima našla na novom natječaju 11. prosinca, a očito uvjeti koji su navedeni nisu nikoga privukli da ulaže u staru jezgru grada. Jasno je da će ova zgrada izgrađena je između 1880. i 1881. godine, koja je stradala u požaru 2014. godine, nažalost do daljnjega ostati prazna. Prodavatelji su i prije drugog natječaja koji se nije promijenio u odnosu na prvi rekli da jasno stoji što podaju i da je riječ o kulturnom dobru te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14