IZBORI U SPLITU

Puljak uvjerljivo pobijedio, za dlaku mu izmakao trijumf već u 1. krugu: ‘Split čeka renesansa!‘

Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.
 Saša Burić/Cropix

Ivica Puljak trijumfirao je danas na prijevremenim izborima u Splitu i u utrci za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Puljak je na izborima koje je obilježila povijesno niska izlaznost od tek nešto više od 31,6 posto uvjerljivo pomeo HDZ-ovog nezavisnog kandidata Zorana Đogaša s 48,73 posto glasova i nedostajalo mu je nešto više od 500 glasova da osvoji fotelju gradonačelnika u prvom krugu, dok je njegova stranka Centar osvojila više nego dvostruko više mandata nego što su imali u prošlom Gradskom vijeću i nedostaje im samo jedan mandat za većinu.

- Građani Splita su odlučili i izabrali red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti, borbu za javni interes. Izabrali su da nastavimo smjer u kojem smo nas trojica krenuli. Nadam se da ćemo pobjedu potvrditi i za 15 dana, a u Vijeću ćemo imati većinu kako bismo ostvarili sve projekte koje smo najavili za sljedeće tri godine koje će biti godine preporoda za grad – najavio je Puljak u svom pobjedničkom govoru.

image
Saša Burić/Cropix

Najavio je da će pružiti ruku svim partnerima s kojima su dosad radili, bez obzira na to hoće li imati apsolutnu većinu. U to ne ubraja HDZ i Keruma, već očito samo Most i SDP koji su prešli prag. Kao prvi projekt najavio je anketni natječaj za Istočnu obalu.

HDZ-ov kandidat, koji se predstavljao kao nezavisni, pa je tako u kampanju krenuo bez službenog loga stranke, osvojio je upola manje glasova, tek 25,3 posto, tako da je posve izvjesno da će Puljak u drugom krugu za dva tjedna s lakoćom osvojiti i drugi mandat.

Ivoševićeva afera

Ivici Puljku, dosadašnjem gradonačelniku koji je i isprovocirao izbore jer nije mogao donositi odluke u šarolikoj programskoj koaliciji, ali i pritisnut aferom svog zamjenika Bojana Ivoševića, kockanje se isplatilo.

Sa sedam vijećnika koje je imao u proteklom sazivu Gradskog vijeća, s 42,4 posto glasova Centar je došao na čak 15 mandata i nedostaje im samo jedna ruka za većinu u gradskom parlamentu.

Na prošlim izborima Centar je bio druga stranka ispod HDZ-a i imali su 20 posto, dok se HDZ zapravo zadržao na svojih nešto više od 23 posto kao i 2021. no osvojili su osam mandata, jedan manje nego što su imali, dok je Kerumova stranka treća sa sedam posto osvojenih glasova i dva mandata, čak dva manje nego što su imali u prošlom sazivu Vijeća.

Most je četvrta stranka, ali su osvojili 6,6 posto glasova i dva mandata, jedan manje nego na redovnim izborima prošle godine.

SDP je s Davorom Matijevićem uspio izboriti dva mandata, dok su na prošlim izborima imali tri, ali su se razišli s Antom Franićem, koji je doživio debakl na ovim izborima.

Možemo! ispod praga

Možda jedni od najvećih gubitnika ovih izbora su iz lijevih stranaka Možemo!/Nova ljevica i Pametno za Split i Dalmaciju, koji su na prošlogodišnjim izborima išli zajednički na izbore i osvojili tri mandata, a ovaj put nisu uspjeli prijeći ni prag.

Domovinski pokret pak može biti zadovoljan jer su u koaliciji sa HSP-om i Suverenistima osvojili dva mandata, koje nisu imali.

Prijevremeni izbori održali su se nakon nešto više od godine dana od redovnih nakon što su Puljak i njegovi zamjenici dali ostavke, a nakon njih i vijećnici.

Puljak je na prošlim izborima pobijedio u drugom krugu HDZ-ovog Vicu Mihanovića. U kampanji se vadilo teško oružje. Mihanovića se optuživalo za plagirani doktorat, a Puljku je iscurio video u medije u kojem na nekoj svadbi prije dosta godina pjeva ustaške pjesme.

U Gradsko vijeće ušao je velik broj stranaka: devet vijećnika HDZ-a, sedam Centra, četiri HGS-ovca, po tri SDP-ova, Mosta i liste Pametno/Možemo! i Nove ljevice, te dva s liste Ramljak/Mamić. Vijeće je konstituirano u drugom pokušaju, u srpnju, a Puljak je okupio svjetonazorski vrlo široku koaliciju s 18 ruku okupljenu oko "programske suradnje" u kojoj su bili SDP, Pametno, Most i Branka Ramljak. No, podrška se počela topiti kad je Franić izašao iz SDP i napustio koaliciju. S time trzavice nisu stale već je Puljak potjerao i ostala dva SDP-ova vijećnika optužujući ih da su htjeli politički uhljebljivati, pa je ostao na manjinskoj podršci od 15 vijećnika.

U prosincu je izglasan proračun sa 17 glasova, ali nakon što je buknula afera s Ivoševićem, jer je prijetio urednici Slobodne Dalmacije zbog teksta koji mu se nije svidio riječima da će joj se "napit krvi", a zbog čega je protiv njega podignuta i optužnica, Puljak ostaje bez Mostove podrške, te su početkom travnja uslijedile i ostavke i raspisivanje novih izbora.

Uslijed kampanje Večernji list objavljuje takozvanu aferu "Sexgate" u kojoj smo doznali da je Puljkov vijećnik "sextao" s, kako je on to mislio, djevojkama iz Srbije, od kojih je jedna navodno bila maloljetna, nagovarao ih da dođu u Split na seks, a u sve to se upleo i nestašni Puljkov zamjenik Bojan Ivošević, ali je ispalo da ih je zapravo netko s lažnog profila zavarao kako bi im naštetio u kampanji.

To im, čini se, nije uopće naštetilo već su birači očito prozreli namještaljku koju im je možda smjestila politička konkurencija.

Izbornu noć pratili smo uživo, a kako je to izgledalo pročitajte u nastavku


>>> NOVO 22:45 >>> DIP je u 22:44 minute objavio konačne rezultate prijevremenih izbora u Splitu. Nakon što su obrađena sva biračka mjesta, njih 163, potvrđeno je da se ipak ide u drugi krug. Ivica Puljak osvojio je 48,73 posto glasova, a Zoran Đogaš 25,67 posto.

S obzirom na to da ni jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu, Puljak i Đogaš će se sučeliti u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika, 10. srpnja.

image
/Dip
image
/Dip

22:44 Željko Kerum, šef Hrvatske građanske stranke nije dočekao prve rezultate izbora u svom stožeru, piše Slobodna Dalmacija.

Kako uživo nije dao izjavu, javio se preko društvenih mreža. Ispričao se medijima što nije bio u stožeru, priznao je da je u Rogoznici, ali i da su se njegove prognoze ostvarile. Posebno se obrušio na predsjednika splitskog HDZ-a Vicu Mihanovića.

- Izbori za gradsko vijeće nisu bili potrebni, inscenirao ih je ex doktor Vice Mihanović. Ja ni moja stranka nismo bili spremni na izbore (to se vidi - nismo imali ni jedan plakat) i rezultate koje smo postigli su improvizacija mene i mojih ljudi, i mi smo zadovoljni i zato im se od srca zahvaljujem. Vas novinare pozivam ako vam je interesantno sutra na press konferenciju u Rogoznicu u 11 sati. Hvala, Kerum - objavio je čelni čovjek Hrvatske građanske stranke.


22:32 >>> Puljak je uvjerljivo pobijedio, ali će ipak morati u drugi krug. DIP je u 22.30h objavio nove rezultate izbora, obrađena su 162 od 163 biračka mjesta. Puljak ima 48,69 posto, a Đogaš 25,72 posto.

image
/Dip
image
/Dip

22:07 Puljak je stigao u svoj izborni stožer. Dočekan je pljeskom. - Građani Splita su odlučili, izabrali su red umjesto nereda, izabrali su borbu za javni interes. Zahvaljujem se Splićanima koji su izašli na izbore. Ovo je važna pobjeda. Zahvaljujem svojim zamjenicima i drago mi je da ćemo nastaviti zajedno. Kao što znate, ostvarili smo veliku pobjedu u Gradskom vijeću i sada ćemo moći ostvariti sve što smo obećali, planirali i radili. Moram zahvaliti članovima stranke Centar i simpatizerima. Ovo je rezultat svih nas i svih građana grada - rekao je Puljak.

- Izlaznost je mala, ali je izlaznost onih koji su nas podržali bila je velika. Ovaj puta se dogodilo da su oni koji su zainteresirani za izbore izašli i dali glas - rekao je Puljak.

- Mi ćemo pružiti ruku svima kojima je Split važan. Naravno, to nisu ni Željko Kerum ni HDZ. Nastavit ćemo raditi onako kako smo radili - dodao je Puljak.

- Prvi potez će nam biti sazivanje svih pročelnika i predstavljanje njima programa za razvoj grada. Prvi potez će biti raspisivanje anketnog natječaja za istočnu obalu - rekao je Puljak.

- Je li grad u ova tri mjeseca stagnirao? Ova tri mjeseca će dati veći zamah Gradu. Ubrzat ćemo razvoj grada i Split će u ove tri godine doživjeti renesansu - ustvrdio je Puljak.

- Naravno da vi tražite da svi podrže projekte u Gradu. Neće vam biti žao ako ga podrže svi - rekao je Puljak.

- Svi ste vidjeli da namještene afere nisu utjecale na građane. Oni su nam dali povjerenje. Inzistirat ću da se traže počinitelji tih afera i da se razjasni cijela ta situacija koja je na početku prijetila da će se pretvoriti u nešto. Na sreću, to se nije dogodilo. Moram se zahvaliti većini medija koji su poštivali dostojanstvo i privatnost pojedinca - rekao je Puljak.

- Rekao sam da svi vrijedni radnici u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama ne moraju brinuti za svoju budućnost i egzistenciju. Knjižice HDZ-a neće biti prednost pri zapošljavanju kao što su to do sada bile - zaključio je Puljak.


22:01 >>> DIP je objavio nove privremene rezultate. Puljak i dalje uvjerljivo vodi, ali čini se kako će ipak morati u drugi krug. Obrađena su 153 od 163 biračka mjesta. Puljak ima 49,10 posto, a Đogaš 25,29 posto.

image

Rezultati objavljeni u 22h

image

Rezultati objavljeni u 22h


21:38 >>> DIP je objavio nove privremene rezultate. Puljak i dalje uvjerljivo vodi, ima 49,62 posto, dok je Đogaš na 25,19 posto. Obrađeno je 121 od 163 biračka mjesta.

* * *

Ivica Puljak - 16.111 glasova (49,62 %); Zoran Đogaš - 8.179 glasova (25,19 %); Željko Kerum - 2.551 glas (7,97 %); Josip Markotić - 1.410 glasova (4,34 %); Davor Matijević - 1.247 glasova (3,84 %); Aris Zlodre - 1.236 glasova (3,80 %); Tamara Visković - 599 glasova (1,84 %); Kristina Vidan - 408 glasova (1,25 %); Ante Franić - 243 glasa (0,74 %).

image
Dip/Dip

CENTAR - 13,530 glasova (43,40 %); HDZ, HSS - 7.241 glas (23,22 %); HGS - 2.176 glasova (6,97 %); MOST - 2.011 glasova (6,45 %); SDP, HSU - 1.734 glasa (5,56 %); DP, HDS, HSP, HRVATSKI SUVERENISTI - 1.735 glasova (5,56 %); MOŽEMO!, NL - 1.192 glasova (3,82 %); PAMETNO ZA SPLIT I DALMACIJU - 812 glasova (2,60 %); NLM, HSLS - 399 glasova (1,27 %); KLGB - ANTE FRANIĆ - 250 glasova (0,80 %); HNS, LABURISTI - 95 glasova (0,30 %)

image
Dip/Dip

21:20 O prvim službenim rezultatima Bojan Ivošević je za N1 rekao: "Ne želim proglasiti pobjedu, tek je pola biračkih odbora prebrojano. Dobri su rezultati. Nadam se da će se tako nastaviti. Birači su očito prepoznali da radimo dobro za Split."

Ostale reakcije pročitajte OVDJE.


21:00 >>> Prvi privremeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva: Ivica Puljak - 10.996 glasova (49,93 %); Zoran Đogaš - 5.507 glasova (25,00 %); Željko Kerum - 1.756 glasova (7,97 %); Josip Markotić - 924 glasa (4,19 %); Davor Matijević - 870 glasova (3,95 %); Aris Zlodre - 803 glasa (3,64 %); Tamara Visković - 389 glasova (1,76 %); Kristina Vidan - 283 glasa (1,28 %); Ante Franić - 158 glasova (0,71 %).

image
DIP

CENTAR - 9,159 glasova (43,41 %); HDZ, HSS - 4.866 glasova (23,06 %); HGS - 1.520 glasova (7,20 %); MOST - 1.347 glasova (6,38 %); SDP, HSU - 1.234 glasa (5,84 %); DP, HDS, HSP, HRVATSKI SUVERENISTI - 1.119 glasova (5,30 %); MOŽEMO!, NL - 784 glasa (3,71 %); PAMETNO ZA SPLIT I DALMACIJU - 558 glasova (2,64 %); NLM, HSLS - 272 glasa (1,28 %); KLGB - ANTE FRANIĆ - 163 glasa (0,77 %); HNS, LABURISTI - 74 glasa (0,35 %).

image
/Dip

20:50 Zrinka Mužinić Bikić iz stožera Zorana Đogaša izjavila je kako smatra da su pokazali dobru borbu. Na pitanje je li njena uloga bila animirati stranačke kolege, rekla je: "Dovoljno je pogledati našu listu s kojom smo izašli na izbore i sve što smo radili protekla dva mjeseca. Razgovarali smo i s glasačima i članovima."

"Neprihvatljivo mi je da 30 posto građana bira gradsku vlast", istaknula je za N1.


20:35 Prema neslužbenim informacijama s terena liste Pametno i Možemo za sada ne prelaze izborni prag, a iznenađenje bi mogla biti lista Domovinskog pokreta, na čelu s Arisom Zlodrom koja bi mogla prebaciti pet posto. Takav je rezultat nakon obrađene trećine biračkih mjesta, javlja Slobodna Dalmacija.

Razlika između prvoplasiranih kandidata Ivice Puljka i Zorana Đogaša je praktički nenadoknadiva za HDZ-ovog stranačkog kandidata, a u Vijeću će sasvim izvjesno biti Kerumov HGS i Most.

Iz brojnih kvartova stižu podaci kako je Puljak dobio najviše glasova, iznimka je za sada jedino HDZ-ova utvrda na Neslanovcu, gdje je na čelu Marijan Bašić. Ondje je dobio HDZ.


20:25 Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva grada Splita Dražen Maravić izjavio je nakon zatvaranja birališta na prijevremenim izborima kako je prijavljeno sedam slučajeva kršenja izborne šutnje.

"Počelo je od jučer, a od toga se tri prijave odnose na cirkularnu elektroničku poštu. O prijavama odlučujemo naknadno, a ako bude trebalo, podnijet ćemo prekršajnu prijavu", kazao je Maravić.


20:14 S birališta i iz izbornih stožera cure prvi neslužbeni rezultati izbora. Izgleda da je Ivica Puljak ostvario veliki uspjeh, izborio je pobjedu čak i na nekim biračkim mjestima koje su utvrda HDZ-a, javlja Slobodna Dalmacija.

- Evo dobivam informacije s terena, iz Kerumovog i Đogaševog stožera, svi su iznenađeni, kažu da Puljak ima velik broj glasova. Svi su u čudu jer je jako malo ljudi izašlo, na izbore nisu izašli vjerni HDZ-ovci, radije su se ostali kupati. Valjda su računali da će netko drugi glasati pa će oni za Đogaša u drugom krugu... - kaže jedan bivši gradski vijećnik.


19:48 Toni Tomas, bivši gradski vijećnik u prošlom sazivu koji se nalazi u stožeru Zorana Đogaša, rekao je za N1:

"Vruć je dan. Ljudi su očito odlučili da će dan provesti na plaži. Nadamo se da će mala izlaznost ići na ruku HDZ-u i Đogašu".

O eventualnoj koaliciji rekao je: "Zoran je uključiv čovjek, tolerantan, mislim to za njega neće predstavljati problem. Ne vidimo zašto ne bi podržao neke odluke Centra ako su na dobrobit Splita".


19:21 - Ne možemo ulaziti u analizu kako će se niža izlaznost odraziti na rezultat. Mi se jedino možemo nadati da je tijekom dana nešto više građana izašlo na izbore. Naša je želja općenito da građani što više konzumiraju svoje pravo glasa i više pridonose promjeni društva na bolje, kazao je za HRT kandidat za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević (Centar).

- Niska izlaznost govori o stavu Splićana da su izbori bili nepotrebni. Očekujem jako dobar rezultat. Vrijeme je pokažemo da Split nije grad slučaj, da nemamo više cirkus i prepucavanja. Trebamo konstruktivnu snagu da se okupe ljudi koji mogu raditi na dobrobit Splita. Apsolutno sam spreman na suradnju, Split je i plavi i crveni i zeleni i crni i žuti. Sve je to potpuno nevažno kad govorimo o gradskim projektima, kazao je Zoran Đogaš.

image

Zoran Đogaš

Vojko Basic/Cropix
image

Zoran Đogaš

Vojko Basic/Cropix
image

Zoran Đogaš

Vojko Basic/Cropix

Zamjenik Željka Keruma Igor Stanišić rekao je za HTV-ov Dnevnik da je manja izlaznost poraz za cijelu političku scenu, ali i splet okolnosti. Ljeto je, gotova je škola i tako dalje, naši ljudi su na otocima, selima, napustili su grad, i to znači da ih onaj tko je izazvao izbore, koji je očekivao veću izlaznost, nije uspio motivirati da izađu na izbore, rekao je Stanišić. Dodao je da je do sada manja izlaznost odgovarala većim strankama koje imaju svoju infrastrukturu, ali da se ne bi zaletao s procjenama.


19:09 Simpatizeri i članovi stranke Centar počeli su se okupljati u stožeru Ivice Puljka. Atmosfera je optimistična, unatoč niskoj izlaznosti, javlja N1.

Igor Skoko, glavni tajnik stranke Centar, komentirao je izlaznost. "Nama bi bilo mnogo draže da je veća izlaznost, a o tome kako su odlučili znat ćemo oko 21 sat. Na ovako malu izlaznsot teško je davati prognoze čiji su birači ostali kod kuće. Mala izaznost je, ja mislim, poraz svih nas koji se bavimo politikom. Ostajemo pozitivni, vidjeli smo u kampanji da nas građani podržavaju i nadamo se da će to i rezultati pokazati. Što god da su ankete prije pokazivale, kod ovakve izlaznosti mali broj glasova može prevagnuti na jednu ili drugu stranu pa ne bih komentirao", rekao je Skoko.

Komentirao je tzv. sexting aferu.

"Žalosno na što su se neki naši politički protivnici voljni spustiti. Naši sugrađani su znali s čime smo imali posla, a nakon svega mislim da je i cijela Hrvatska vidjela s čime se mi u Splitu borimo", kazao je.

Nije htio reći koliko vijećnika očekuju, a o mogućim budućim koalicijama kaže: "Naš stav s kime želimo i možemo surađivati je poprilično jasan - svatko tko ne želi trgovinu i želi raditi za javno dobro je dobrodošao da surađuje s nama. A o tome tko je to konkretno, možemo nakon što dođu rezultati".


19:00 Zatvorena su birališta u Splitu.


18:12 "Koliko sam čuo od prethodnika iz Županijskog izbornog povjerenstva - nikad manja izlaznost u ovaj sat ", rekao je za Dnevnik N1 Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

"Ovo je, rekao bih, uobičajeno za prijevremene izbore", dodao je.

Teško je nagađati kolika će izlaznost biti na kraju, kaže. "Ne vjerujem da bi mogla biti kao prošle godine, a to je bilo nešto više od 33 posto".

Maravić je rekao da je bilo nekoliko prijava kršenja izborne šutnje.

"Jučer smo imali jednu prijavu, danas prijepodne tri, bilo je još nekih telefonskih poziva, no ne možemo još definitivno kazati koliki je broj. Sve te prijave ćemo pregledati i ukoliko je došlo do kršenja podnijet ćemo optužni prijedlog prekršajnom sudu", rekao je Maravić.


17:30 Na nedjeljnim prijevremenim izborima u Splitu je na birališta do 16,30 sati izašlo 27,468 glasača ili njih 21,74 posto, što je 12 posto manje u usporedbi s lanjskim redovitim izborima, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na lanjskim redovnim izborima u Splitu je do 16,30 sati glasovalo 44,014 glasača ili njih 33,67 posto.

Splićani na izborima biraju gradonačelnika između devet kandidata, a 31 gradskog vijećnika izabrat će iz 11 kandidacijskih lista. Glasači mogu glasati na 163 glasačka mjesta.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.


Drugi grad u Hrvata nedjelju je dočekao u velikom iščekivanju. Na prijevremenim lokalnim izborima birao se gradonačelnik među devet kandidata, ali i 31 gradski vijećnik s 11 kandidacijskih lista. Prijevremeni izbori održavali su se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a sve zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih zamjenika, kao i 20 vijećnika Gradskog vijeća.

Svoju je građansku dužnost kandidatkinja Možemo i Nove ljevice Tamara Visković obavila prva, odmah u 8 sati, na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Bol.

Nije očekivala veliku izlaznost svojih sugrađana na birališta.

- Ono što mogu poručiti svim građanima je: molim vas, izađite na izbore, jer ovo je jako važno - poručila je Visković.

image

Tamara Visković

Vojko Basic/Cropix

Objasnila je važnost ispunjavanja dužnosti.

- Mislim da će izlaznost biti niska, a to uvijek odgovara većim igračima. Velike su vrućine, počelo je ljeto, no ipak mislim da će izaći masa koja će kompetentno odlučiti i za sve ostale - dodala je.

Građane je na izbore pozvala i Kristina Vidan iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Zamoljena da komentira eventualnu situaciju u drugom krugu izbora, kazala je kako tek treba vidjeti tko će proći.

S izbora na misu

Bivši gradonačelnik Ivica Puljak, u pratnji supruge i saborske zastupnice stranke Centar Marijane, na svom biračkom mjestu u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad obavio je svoju građansku dužnost i pozvao ostale da učine isto.

- Mislim da će izlaznost ove godine biti veća, i uistinu se nadam da su građani zainteresirani za izbore i grad u kakvom žele živjeti - rekao je Puljak.

Kako je izjavio, smatra da će građani pružiti podršku njemu i njegovom timu i izabrati red naspram nereda.

image

Marijana i Ivica Puljak

Paun Paunovic/Cropix

Kandidat HDZ-a Zoran Đogaš imao je najkraći put do glasačkog mjesta u Kotaru Varoš, tek dvadesetak metara od svojeg doma, na koje je stigao u pratnji supruge Varje.

- Ja sam novo lice u politici, novo lice HDZ-a, koji je napravio iskorak, istaknuvši nestranačkog kandidata. Pozivam stoga građane da izađu na izbore, jer se radi o budućnosti svih nas - kazao je Đogaš, istaknuvši kako je uvjeren u pobjedu, ako ne već u prvom, a ono sigurno u drugom krugu izbora.

I onda je produžio na nedjeljnu misu u varošku crkvu Sv. Križa.

image

Varja i Zoran Đogaš

Vojko Basic/Cropix

Na izborno mjesto na Mejama izašao je i kandidat HGS-a za gradonačelnika Željko Kerum, u pratnji supruge Fani, dobro raspoložen, vrućini usprkos.

- Glasovali smo, nadam se da će biti dovoljno visoka izlaznost, jer onda ću ja bolje proć - jasan kao uvijek bio je bivši gradonačelnik.

Slični rezultati

Pretpostavlja kako će rezultati izbora biti slični donedavnim.

- Prošlost je pokazala, kad gledaš lijevo i desno, da je desna opcija u Splitu imala uvik više zastupnika. Most je desno, ali dao je ruku lijevoj opciji, sada jasno naglašava kako neće s HDU, a Puljak ih je uvrijedio. Tako, bit će škakljivo, kako bude, bit će - proanalizirao je buduće stanje u Banovini.

image

Fani Horvat i Željko Kerum

Sasa Buric/Cropix

SDP-ov Davor Matijević na biralištu u OŠ Blatine-Škrape prokomentirao je najavljivanu malu izlaznost na ovim izborima te što od njih očekuje.

- Važno mi je da svi izađu, što se tiče mene i moga tima, imali smo jasne poruke, prezentirali smo se u najboljem mogućem svjetlu. Sada je na biračima da odluče kome će dati povjerenje. Osobno mi je drago da je cijela kampanja završila, bilo je naporno. Neka ljudi danas odluče koga će podržati pa ćemo vidjeti kako će to sve izgledati. Očekujem da naši sugrađani prepoznaju sve što sam radio kao kotarski čelnik i gradski vijećnik, na njima je da prosude je li to dovoljno - istaknuo je Matijević te nadodao kako ne želi predviđati broj mjesta koje bi mogao osvojiti u Gradskom vijeću.

- Žao mi je što su u fokusu bile irelevantne stvari, koje nisu od važnosti za građane, nismo govorili o rješenjima, bilo je govora o aferama i nebitnim stvarima. Na izlaznost je utjecalo kontinuirano ponašanje političara, deset mjeseci Gradskoga vijeća bilo je demotivirajuće, uopće me ne čudi što će biti mala izlaznost. Ne možemo okrivljavati samo sezonu zbog toga.

image

Davor Matijević

Paun Paunovic/Cropix

Novinari su ga priupitali što misli o raspodjeli glasova na lijevoj biračkoj opciji, kojih ove godine ima više.

- Važno je da građani imaju mogućnost izbora, ja se konkurencije ne bojim. Ako neko tko je s lijevog spektra dobije veći broj glasova, znači da je u tom trenutku bio kvalitetniji kandidat - zaključio je.

Točno u 10.30 sati, kako je bilo i najavljeno, Aris Zlodre, kandidat za gradonačelnika Splita u ime koalicije DP-a, HSP-a, HS-a i HDS-a pojavio se, u pratnji supruge i kćeri, na biračkom mjestu u OŠ Kman Kocunar.

- Vjerujem i smatram da jedina promjena u gradu smo mi sa svojim koalicijskim partnerima. Hvala svakome tko nas je podržao, a očekujem, nažalost, malu izlaznost od 35 do 38 posto jer to je neka realnost, ljeto je, ljudi rade i nažalost ne vjerujem da će biti bolje - kratko je komentirao Zlodre. Dodao je kako očekuje da će dobiti oko šest, do sedam posto glasova za Gradsko vijeće, odnosno dva do tri vijećnika.

image

Aris Zlodre

Paun Paunovic/Cropix

- Neka sve završi, a onda će priče o podržavanju nekoga biti slatke brige. S Puljkom mi nikad ne bismo koalirali, ali već sam rekao nekoliko puta, nitko nama ne daje pravo da srušimo neki dobar projekt. Znači, sa svakim za projektnu suradnju, ali u koaliciju s Puljkom nikad. Moja očekivanja su realna, ankete koje su objavljene naručene su od tog gospodina, a s druge strane, postoje i ankete prema kojima mi prolazimo, imamo malo više od šest posto - komentirao je Zlodre.

"Izađite, molim vas"

Josipu Markotiću, gradonačelničkom kandidatu Mosta, na biračkom mjestu u kotaru Špinut, pridružili su se supruga Marija, i djeca Antonija, Mihael i Ivan. I on je pozvao građane da izađu na izbore kako bi se ostvarila volja birača, a ne političara.

image

Josip Markotić

Vojko Basic/Cropix

- Molim vas, izađite jer je besmisleno ostati kući, a nakon izbora optuživati sve redom za lošu vlast. Važno je tko će upravljati gradom. U protekloj godini pokazali smo kako se boriti za interese grada, a ne za svoj probitak, i možemo obećati da ćemo takvi biti i dalje ako nam birači daju povjerenje - kazao je Markotić, koji nije želio najavljivati postizborne suradnje i koalicije u Gradskom vijeću:

- U Vijeću će, očito, biti puno političkih opcija, nisu sve kompatibilne, i stoga ćemo razgovarati tek kad vidimo kome su građani dali povjerenje i kakve programe i namjere tko ima - objasnio je Markotić.

Ako nitko ne osvoji natpolovičnu većinu, novi izbori 10. srpnja

Splitske birače, a s pravom glasa ih je 146.573, na 163 glasačka mjesta dočekala su dva glasačka listića, na prvom za gradonačelnika birali su između nestranačkog Zorana Đogaša (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisnog Antu Franića, Željka Keruma (HGS), Josipa Markotića (Most), Davora Matijevića (SDP), Ivice Puljka (Centar), Kristine Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamare Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Arisa Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Ako baš nitko od njih devetero ne osvoji natpolovičnu većinu, u drugi krug izbora ide se 10. srpnja, za dva tjedna.

Za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća biralo se kandidate s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU i liste HGS-a. (Redakcijsko izvješće)

;

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:39