POTPREDSJEDNIK SDSS-a

PUPOVAC NEZADOVOLJAN NOVOM VLADOM 'Ovo je prva vlada od 2006. koja u programu o manjinama nema gotovo ništa'

 Davor Pongračić / CROPIX

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća, potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac izjavio za RTS da nakon prvog obraćanja Saboru novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića ne može biti zadovoljan njegovim odnosom prema manjinama, Srbiji i regiji.

Rekao je da je Hrvatska dobila vladu čiji program ne spominje manjine, niti obavezu koju hrvatska vlada ima prema problematici povratka, obnove, ostvarivanju manjinskih prava i participaciji manjina u vlasti.

'To je prva vlada od 2006. koja u tom pogledu nema gotovo ništa osim jedne kurtoazne rečenice mandatara tijekom predstavljanja programa', naglasio je Pupovac.

Istaknuo je da je pozitivno ono što prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko govori o potrebi suradnje sa zemljama u regiji.

'Sa onim što piše u programu, gdje ne piše Srbija, već istočno susjedstvo, a spomenute su neke druge zemlje, ne znam kako će to izgledati', napomenuo je Pupovac.

Prema njegovim riječima, situacija nije dobra kada je riječ o ljudskim pravima.

'Svi bilteni i publikacije Srpskog narodnog vijeća govore o porastu govora mržnje, pozivanju na nasilje i ograničavanju prava manjina, što je najdrastičniji primjer s ćirilicom i medijskim pozivima na linč. Nadamo se da će se to promijeniti', rekao je Pupovac.

Naveo je da su prve poruke pojedinih ministara oko popisa 'izdajnika' i negiranja antifašističke tradicije poprilično unijele nemir među predstavnike srpske zajednice.

'Državno odvjetništvo bi po službenoj dužnosti trebalo reagirati kada se poziva na nasilje, mržnju i to je stvar koju treba razvijati. Tek kad druge nevladine organizacije reagiraju, onda se nešto dogodi, ali inače rezultata nema', zaključio je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:40