TRENUTAK ODLUKE

PUPOVAC SE OBRATIO JAVNOSTI 'Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja nisam četnik'

 
Milorad Pupovac
 Goran Mehkek / CROPIX

Iako su svi očekivali da će Milorad Pupovac na iščekivanoj pressici objaviti odluku ostaje li SDSS u koaliciji ili odlazi, odgovor na pitanje još neko vrijeme ostat će nepoznanica.

- Odlučio sam danas kao šef SDSS-a i saborski zastupnik pročitati izjavu i kazati nešto o onome što je na različite načine izazvalo interes i stvorilo uznemirenje - započeo je svoj govor na konferenciji za novinare Pupovac.

- Kada sam 23. augusta ovdje održao konferenciju u povodu serije fizičkih napada na Srbe pa do danas, mnoge je zasmetala moja briga prema Srbima u Hrvatskoj, mnoge je posebno zasmetala izjava da je današnja Hrvatska dovedena u stanje mržnje kakvo je bilo karakteristično za razdoblje kvislinške Hrvatske. Dva tjedna nakon izjave, reakcije se ne stišavaju. Danas želim reći sljedeće: ohrabren sam ti reakcijama, moje su brige danas manje nego prije dva tjedna. Nikad dosad nije toliki broj utjecajnih glasova osudio vezu današnje Hrvatske s NDH. Želim razumjeti da su sve te izjave duboki moralni osjećaj da Hrvatska ne smije imati veze s ideologijom ustaštva, poručio je Pupovac.

Pupovac je kazao kako u Vladi i Saboru ima potencijala za suradnju u borbi protiv tolerancije i revizionizma.

- Sve one koji su reagirali pozivam da zajedno uklonimo ušata i ušasta slova U s naših zgrada. Pozivam i da pospremimo uniforme s ustaškim pozdravom. Prestanimo biti slijepi ili gluhi, želim da prestanemo čitati poruke poput 'Ubi srbina' i druge uvrede neovisno o etničkom karakteru, te ih osudimo kao poticanje na nasilje. Ako to učinimo, raskinut ćemo veze sa ustaškim režimom, pa nitko neće moći manipulirati s tim porukama, poručio je.

- Nitko od mene ne treba tražiti da današnju Hrvatsku ne uspoređujem s kvislinškom i zločinačkom NDH. Ja tu razliku jako dobro znam i zbog nje tri decenije živim u Hrvatskoj - kazao je Pupovac te rekao da on "nije četnik i to nikada neće biti'.

Zagreb, 110919. 
Markov trg.
Sabor
Press konferencija Milorada Pupovca o aktualnoj situaciji.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Na pitanje o odlasku iz koalicije nije konkretno odgovorio.

- To o čemu smo razgovarali s koalicijskim partnerima, obavijestit ćemo stranačka tijela, i na njima je da oni donesu tu odluku. Danas ćemo na proširenom predsjedništvu razgovarati o tome o čemu smo razgovarali s partnerima, uključujući i predsjednika Vlade, rekao je Pupovac i dodao kako će se odgovor na pitanje hoće li napustiti koaliciju znati nakon sastanka.

Napomenuo je da će biti još razgovora u koaliciji.

Na pitanje novinara rekao je da nije dežurni krivac za loše odnose između Hrvatske i Srbije, niti adresa na koju se treba isporučivati odgovornost za to: 'Možda još jedini se trudim da takvih poruka nema'.

Na pitanje novinara je li u svađi s huliganima, odgovorio su oni žrtve okolnosti u kojima se takva vrsta uvredljivih i sramotnih poruka šalje u obezglavljenom, siromašnom svijetu u našim gradovima: 'Nemojte me svađati s tim dijelom svijeta jer ja s njima nisam u svađi, nego s onima koji su posijali to sjeme jesam'.

- Vi dobro znate tko je posijao sjeme, vi dobro znate kako se ono danas održava, to je ozbiljan problem unutar ove zemlje, rekao je optuživši za to Vladu s kojom on nije želio koalirati.

Podsjetimo, prije pet dana u Vladi je održan koalicijski sastanak na kojemu su među ostalim bili i premijer Andrej Plenković i Pupovac, a jedna od tema bili su i narušeni odnosi zbog Pupovčevih usporedbi današnje države s NDH i izjava o tome da je Hrvatska postala faktor nestabilnosti u regiji.

Pupovčeve izjave u javnosti su naišle na niz osuda, a prijetnje su ispisane i na ulazu u njegovo rodno selo. Premijer Plenković jutros je gostujući u emisiji 'A sada Vlada' na Hrvatskom radiju rekao kako ne zna što će Pupovac danas točno reći na pressici.

- Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ponavljam da je netočna teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH, da smo faktor nestabilnosti u regiji te teza da Vlada potiče klimu nesnošljivosti, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:32