SPORNI NATPIS 'ZA DOM SPREMNI'

PUPOVAC UPUTIO DOSAD NAJOŠTRIJU PORUKU VLADI 'Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu je isteklo. Potrošeni su krediti koje smo dali Vladi'

 Danijel Soldo / CROPIX

Nakon što je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u intervjuu za Večernji list izjavio kako će ploča s natpisom 'Za dom spremni' vjerojatno ostati u Jasenovcu barem do ožujka 2018., reagirali su i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, te Klub zastupnika te stranke

- Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava je - isteklo. Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo. Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da Vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je - vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema - rekao je Pupovac za N1.

- Ne, to je jasno premijeru, to sam više puta već rekao javno, nema nikakvog ultimatuma, postoji naprosto linija ispod koje i iznad koje se ne može ići, zaključio je Pupovac.

Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke reagirao je oštrim tonom u priopćenju.

Ističu kako je daljnje odlaganje uklanjanja ploče u Jasenovcu, na mjestu gdje je bilo zapovjedništvo ustaškog koncentracijskog logora smrti, za Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke u potpunosti neprihvatljivo.

- Za uklanjanje te ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir: doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine.

Za uklanjanje te ploče s tim pozdravom postoji i obavezujući dogovor koalicijskih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu. Taj je dogovor temeljen na usuglašenoj obrani temeljnih vrijednosti Evrope nakon 2. svjetskog rata i vrijednosti ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma ili vrijeđanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima.

Zbog toga Klub zastupnika SDSS-a smatra da Vlada, umjesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinački ustaški režim i omalovažavaju njegove žrtve, te vrijeđa sjećanje na njih, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicijskih partnera – najaviti njezino uklanjanje, stoji u priopćenju.

Ranije je oštru poruku Vladi uputio i HNS objavivši snimljenu izjavu člana predsjedništva stranke Tomislava Stojaka.

Stojak u kratkoj izjavi govori kako je stranka postigla s premijerom dogovor oko brzog uklanjanja ploče, te kako HNS očekuje da se taj dogovor poštuje.

- Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku, kazao je Stojak.

- Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma, rekao je Stojak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:01