ŠEF SDSS-a

PUPOVCU PREMJEŠTANJE PLOČE NEPRIHVATLJIVO 'Prebacili su je na mjesto gdje je bila spomen-kosturnica partizanima koji su oslobađali Jasenovac'

Milorad Pupovac i skidanje kontroverzne spomen-ploče u Jasenovcu
 Damjan Tadić / Boris Kovačev / Hanza Media

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je skidanje HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' iz Jasenovca i njezino postavljanje na novoj lokaciji Trokut u Novskoj, piše N1.

- Dobro je da ploča više nije u Jasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena daljnja legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje čine mene i moju stranku nezadovoljnima. Ploča je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Židova i o toj se stvari mora voditi računa, a produženje ili daljnja legalizacija kao uvjet za uklanjanje ove ploče iz Jasenovca je nešto što nas posebno smeta - kazao je predsjednik SDSS-a.

- Vi niste zadovoljni ovim rješenjem? - pitao je Pupovca novinar.

- Ne da nismo zadovoljni, za nas ovo nije prihvatljivo rješenje. Predsjedništvo stranke sastalo se jutros i dobio sam ovlast da izrazim nezadovoljstvo zbog činjenice da se dalje legalizira ta vrsta pozdrava i da se ploča razmješta na drugo stratiše koje je kao niz drugih 1991. uništeno - rekao je Pupovac.

Na pitanje hoće li i dalje dati potporu Vladi Andreja Plenkovića, nije dao decidiran dogovor, ali ga je najavio:

- Naša stranka će sasvim sigurno raspravljati o okolnostima u kojima je uklonjena ploča u Jasenovcu i konferenciji na kojoj se javno slavi 'Za dom spremni'. MI toj stvari dajemo rang prvog prioriteta, sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:10