KONAČAN RAZLAZ

PUSIĆ OTKRILA ZAŠTO JE IZBACILA ČAČIĆA 'Morali smo reagirati i zaštititi stranku'

U medijima se pojavila teza da se radi o osobnom sukobu. Moram reći da to nema nikakve veze, a to dokazuje jednoglasna odluka strančkog tijela da Čačić više ne bude član HNS-a. Ovo je dilema između prošlosti i budućnosti, o tome ima li mladi tim koji dolazi šansu voditi i razvijati liberalne ideje i dalje. Pokazalo se da ima, istaknula je Pusić
 Ranko Šuvar/Cropix

ZAGREB - Radimir Čačić iz HNS-a je izbačen zbog pokušaja destabilizacije te stranke. Istaknula je to Vesna Pusić na jutrošnjoj konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

Pojasnila je kako je razlog izbacivanja činjenica da je Čačić u posljednjih deset mjeseci, otkako je u zatvoru, intenzivirao komunikaciju u javnosti.

To je, pojasnila je Pusić, bio pokušaj destabilizacije stranke, posebno ogranaka na sjeverozapadu zemlje. Osim toga, Čačić je neovlašteno sazivao sastanke sa stranačkim dužnosnicima i u ime HNS-a razgovarao o budućnosti.

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Pusić je izbacivanjem Čačića pokazala veliku odlučnost i snagu

- Na sve te njegove akcije i poruke koje je upućivao HNS punih deset mjeseci nije reagirao. Nismo reagirali jer smo smatrali da će njegove aktivnosti prestati, s obzirom da je Čačić sam rekao kako će se, ukoliko bude osuđen, prestati baviti politikom. To je razlog zašto smo šutjeli, a ne zbog toga što nismo imali jasan stav. Držali smo da ne treba ući u takvu vrstu rasprave, no Čačić je svojim postupcima doveo do ove situacije - pojasnila je Pusić.

Dodala je kako je dužnost vodstva stranke zaštiti stranku od destabilizacije, a valjalo je misliti i na kolege koji su zbog Čačićevih aktivnosti bili pod velikim pritiskom. Odluka je donesena zato što vodstvo stranke, tvrdi Pusić, ima obvezu osigurati budućnost HNS-a.

- U medijima se pojavila teza da se radi o osobnom sukobu. Moram reći da to nema nikakve veze, a to dokazuje jednoglasna odluka strančkog tijela da Čačić više ne bude član HNS-a. Ovo je dilema između prošlosti i budućnosti, o tome ima li mladi tim koji dolazi šansu voditi i razvijati liberalne ideje i dalje. Pokazalo se da ima - istaknula je Pusić.

Novinare je zanimalo kako to da običan član stranke, što je Čačić bio, može pregovarati u ime stranke.

- Očito onaj tko je godinama bio predsjednik nije običan član. Ni nama nije jasno kako je on mogao pregovarati u ime stranke. Ima je projekciju sebe kao lidera iz sjene. Zapravo ga je mali broj članova podržavao. Njihova je sudbina jasna: svatko ima pravo na svoje mišljenje. Ukoliko mogu i dalje funkcionirati unutar stranke, onda računamo na njih. No, ako ne mogu ostati unutar HNS-a, tada sami moraju odabrati što dalje - istaknula je Pusić, dodavši da Čačić nema pravo žalbe na ovakvu odluku predsjedništva.

Potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kratko je novinarima rekao da se u svemu slaže sa predsjednicom stranke.

- Ovo nije bio izbor između Vesne Pusić i Radimira Čačića, nego ima li HNS budućnost ili ne. Ova stranka je politički projekt koji u Hrvatskoj ima zadatak osnažiti liberalni centar - istaknuo je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:48