PUSIĆ SE U BRUXELLESU SASTAJE S ERJAVCEM

Pusić: 'Slučaj Ljubljanske banke treba razdvojiti od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2012. u 18:20

Davor Pongračić / CROPIX

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao je buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ako Zagreb ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u nedjelju u Zagrebu da slučaj Ljubljanske banke treba odvojiti od ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu te da Zagreb i Ljubljana trebaju sami rješiti taj dugogodišnji problem zbog kojeg je slovenska vlada zaprijetila da će blokirati ulazak Hrvatske u Uniju.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izazvao je buru u hrvatskoj javnosti izjavivši slovenskim medijima u subotu kako postoji realna mogućnost da Slovenija ne ratificira sporazum o pristupanju Hrvatske EU-u ako Zagreb ne pristane pitanje duga Ljubljanske banke rješavati u sklopu pregovora o sukcesiji bivše SFRJ.

"Jedini način koji je dobar i koji smo predložili je da se razdvoji pitanje ratifikacije od pitanja Ljubljanske banke. Oni su prihvatili tu inicijativu da hrvatska i slovenska strana imenuju financijskog stručnjaka koji će predložiti rješenje", izjavila je Pusić novinarima u zračnoj luci Pleso, uoči puta u Bruxelles.

"To zaista mora biti nešto potpuno odvojeno od ratifikacije. Treba o tome razgovarati, treba naći rješenje, ali hrvatsko-slovensko europsko partnerstvo je jedan sasvim drugi projekt, glavna dodana vrijednost u europskoj politici i Hrvatske i Slovenije", dodala je Pusić koja će se u Bruxellesu sastati s Erjavcem.

Po njezinim riječima, ovo je najbolji trenutak za početak postupka ratifikacije u slovenskom parlamentu kako bi Slovenija poslala pozitivnu poruku hrvatskoj javnosti. "Ja bih očekivala da taj proces krene, a pitanje Ljubljanske banke bez daljnjeg ćemo rješavati", rekla je Pusić, ističući da bi Hrvatska i Slovenija taj problem trebale rješiti "u svom kvartu".

Šefica hrvatske diplomacije je ocijenila da ratifikacija pristupnog ugovora u nacionalnim parlamentima zemalja članica EU-a teče dobro i da se nigdje ne očekuju političke prepreke. "Nigdje se niti ne nazire politički problem u smislu da se ne bi mogla dobiti parlamentarna većina. Jedino je u slučaju Slovenije to spomenuto kao neka bojazan", rekla je Pusić, ali i upozorila da u vrijeme krize vlada određena skepsa prema primanju novih članica.

Pusić će se, među ostalim, u ponedjeljak u Bruxellesu sastati s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom s kojim će razgovarati o mogućnosti financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova i, kako je rekla, nada se pozitivnom odgovoru.

"Ono o čemu ja idem razgovarati je dobiti potvrdu ili ne o tome da je most projekt koji ulazi u kategoriju koja se može financirati iz europskih fondova. Ako dobijemo potvrdu za to, a ima cijeli niz razloga zašto se nadam da bi mogli, onda nastupa tehnička razrada i kandidiranje projekta za novac", rekla je Pusić.

Dodala je da su na "dnevnom redu" različita rješenja, da postoji ideja koridora kroz BiH koja ima nekoliko problema i teških uvjeta što ih je EK postavila zbog Schengenskog režima, a zbog kojih vlada razmatra gradnju Pelješkog mosta. "Ja se nadam da će odgovor biti pozitivan, a onda nastupaju tehnički ljudi i ministarstva koji će formulirati projekt i kandidirati ga za sredstva iz strukturnih fondova kroz tri godine", rekla je ministrica Pusić.

Izdvajamo