Pusić: To je neozbiljan potez

ŽELJKA ANTUNOVIĆ: Nisam iznenađena razvojem situacije, ali jesam samim činom ostavke. Sukobi unutar HDZ-a su nešto što je svatko tko se bavi politikom mogao prepoznati, u pozadini su neka previranja u stranci. Mi u SDP-u ćemo sa službenim stavom izaći tek kada se službeno objavi njegova ostavka.

LJUBO JURČIĆ: Iznenađen sam u cijelosti, prvo sam mislio da je razlog to zato što će se kandidirati za predsjednika, ali sada mi je žao jer sam svjestan da u pozadini to mora biti jedan teška životna odluka. Žao mi je jer smo dobro surađivali iako smo bili na suprotnim političkim pozicijama. On je bio više od pola stranke, ne može ga se nadomjestiti u tako kratkom roku u političkoj strukturi zemlje. Doći će do tektonskim pomjeranja u stranci što na kraju stavlja i veće izazove pred HDZ.



Rošin: Kod Sanadera je došlo do zamora materijala







TONINO PICULA:
 
Vijest je neočekivana, ali kada stavimo ekonomsku i političku situaciju u kontekst, onda tu treba tražiti razloge. Vjerujem da ti razlozi imaju veze s onim što se dogodilo ili što se tek treba dogoditi, a premijer naravno najviše zna o pravom gospodarskom stanju i siguran sam da tu ima razloga za ovaj potez. Sada će reagirati i burze, međunarodna zajednica će s pažnjom pratiti što se događa, na Hrvatsku se sada baca sjena velikog gubitnika. Jadranka Kosor nas čelu Vlade je neka vrsta improvizacije, jedno tranzitno rješenje. Izbor nije čudan jer je ona najlojalnija Sanaderu, ali pitanje je da li i s njim odlazi i njegova loša politika. 





IGOR RAĐENOVIĆ: Iznenađen sam razvojem situacije, zapravo i više od toga. Ne znam, očekivao sam da će se dogoditi nešto drugo, a ne ovakav kraj. Ne mogu pogoditi koji su razlozi njegovoj ostavci.



FRANJO ARAPOVIĆ: Iznenađen sam činjenicom što neće biti kandidat za predsjednika države, a zašto je podnio ostavku na sva mjesta, to, vjerujte mi, nikome nije jasno. I ja sada čekam da vidim što će biti. Mislim da je Jadranka Kosor logičan izbor i da će ona to dobro raditi. Sumnjam u to da će posljedice njegove ostavke biti takve da bi se raspale stranka ili Vlada, to se zasigurno neće dogoditi.



MATO GRANIĆ:
To je najdramatičnija politička odluka u zemlji od 2000. godine koja mijenja političku scenu Hrvatske. Veliki su sada izazovi pred Hrvatskom u ovoj gospodarskoj i financijskoj situaciji. No tek kada se vide obrisi onih osoba koji će voditi dalje zemlju, moći ćemo nešto konkretnije komentirati. 









VESNA PUSIĆ: Iznenađena sam, jedino ako to nije neki manevar za predsjedničke izbore, ali po svemu sudeći nije. Sada je pala Vlada, jer ova nova definitivno može biti samo privremena, stoga se mora ići na prijevremene izbore. Sanader svojim postupkom baca zemlju u još lošiju situaciju i to je neozbiljan potez. Ne mogu reći što su mu razlozi, ali ako jesu privatne ili zdravstvene prirode onda je to definitivno rebao javnosti reći jer je on javna osoba. Razlog “sve se urušava i ja odlazim” nikako ne može biti prihvatljiv. 



ANTO ĐAPIĆ: Ovo je veliko iznenađenje za mene, ali i za cijelu javnost. O razlozima ostavke nema potrebe špekulirati. Poznavajući Sanaderovu energiju i snagu, ovo mi se sada čini kao nešto škarama prerezano, nešto naglo. Sada će puno važnije biti što će se dalje događati. Hrvatska ulazi u novo razdoblju koje može završiti i prijevremenim parlamentarnim izborima, iako nije sporno da mandat Vladi osigurava većina u Saboru, no bit će interesantno promatrati vrijeme pred nama. Kosor kao premijerka, kao prva žena na tom mjestu, kada se gleda u tom kontekstu to je pozitivan iskorak za Hrvatsku. Njen rad ne mogu ni hvaliti ni kuditi, ali činjenica je da je ona prošla sve faze političkog razvoja, prema tome što se tiče formalnog znanja, tu je jaka.



ŽELJKO KERUM:
Gledao sam konferenciju za medije i teško je reći razlog. Za mene je ovo kao i za cijelu javnost došlo iznenada i šokiralo me je. Ne znam što reći, potpuno iznenađujuće. Zateklo je sve građane Splita, pa tako i političare. Mislim da nije dobro kada se u krizi daju ostavke. Puno je problema i baš me zbog toga iznenadio Sanaderov odlazak, Jer za mene je on bio osoba koja ne odustaje, koja se bori. A sad je odustao. O Jadranki Kosor kao premijerki mislim da je autoritet, ali sada o tome ne razmišljam. Razmišljam o ostavci.



DORICA NIKOLIĆ: Nismo ništa slutili, a o razlozima vam ne mogu ništa reći.  Ne mogu vam ni reći kada smo saznali za ostavku.





Dora Koretić;Goran Penić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34