PISMO FEDERICI MOGHERINI

PUTINOV HIBRIDNI RAT: I HRVATSKA TRAŽI POMOĆ EU U SUZBIJANJU RUSKE PROPAGANDE 'Suočeni smo s velikom i vrlo sofisticiranom kampanjom dezinformiranja'

 Profimedia

Hrvatska je među osam država članica Europske unije koja je potpisala pismo visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini kojim traže da Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) značajno proširi svoje djelovanje u suzbijanju ruske propagande. Objavio je to u ponedjeljak portal EUobserver koji je imao uvid u pismo.

Osim Hrvatske, ovo su pismo, poslano prije desetak dana, potpisala ministarstva vanjskih poslova Češke, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Švedske i Velike Britanije.

U tom su pismu naveli da 'suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformiranja od strane treće strane (misli se na Rusiju) vidimo hitnu potrebu daljeg jačanja kapaciteta StratComa EU'. StratCom je ured koji je osnovan pri EU, odlukom koju su podržale sve članice, kako bi se otkrile i demantirale neistine koje o EU širi, kako misle u EU, Rusija. U pismu se traži da punim kapacitetom počnu raditi i dvije nove filijale EU StratComa, one za Jug i za Zapadni Balkan. Od EU traže veće financiranje kao i dovoljna sredstva kako bi se moglo ulagati u inovativne tehnologije.

EUobserver navodi da su ove države na prvoj crti onoga što se u pismu naziva 'sofisticiranom i intenzivnom kampanjom stranih aktera kako bi se generiralo nepovjerenje i nezadovoljstvo demokratskim poretkom, diskreditirala EU, transatlantska zajednica i naši partneri, kao i smanjilo naše jedinstvo'.

StratCom, koji bi pomogao u borbi protiv ruske propagande, je stvoren prije dvije godine odlukom Vijeća i djeluje u okviru EEAS-a. Neki diplomati kažu da je osnovan prije svega zbog uloge predsjednika Vijeća Donalda Tuska, a da Federica Mogherini nije niti tada pokazivala neki pretjerani interes za to. Putem Twittera i društvenih mreža pokušava demantirati ruske dezinformacije te promovira pozitivno praćenje EU djelovanja na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Ima oko 30 tisuća pratitelja na Twitteru. Ima samo 14 osoba koje rade, od kojih čak 10 je sekondiranih diplomata iz država članica. Još dvoje diplomata radi na odjelu za Zapadni Balkan, a šest na Južnom odjelu koji se uglavnom bavi kampanjom protiv radikalne islamizacije.

Neki diplomati u EU smatraju da je učinak ovog tijela slab, prije svega jer je teško propagandu poraziti sporim i službenim informacijama koje je teško progurati u mainstream medije. Uvijek je propaganda korak naprijed, ona je atraktivnija i ima veći odjek od demantija koji se objavi nakon provjere od strane EU, ponekad i nakon par dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:19