PREVARENE RADNICE

'Putovale smo 800 km da bismo čistile sobe, tri dana gladujemo, a sad nas šalju kući'

    AUTOR:
    • Dijana Turić

  • OBJAVLJENO:
  • 17.01.2019. u 12:31

Ivo Ravlić / CROPIX

Kristina Milić, Ljubica Mišić, Tatjana Šprajc, Marina Sočec i Ana Marija Vidinović tri su dana bile u bungalovima u sklopu kampa

 

Kako je otići iz kuće trbuhom za kruhom sa 400 kuna u džepu samo za autobusnu kartu, voziti se 800 kilometara u jednom smjeru ili 14 sati da bi se za mjesec dana zaradilo 4400 kuna čišćenjem soba, a da ostanete prevareni i izigrani?

S time da puna tri dana niste ništa okusili i nemate ni kune da biste kupili povratnu autobusnu kartu i vratili se kući jer je obećani posao u obećanoj zemlji Hrvatskoj zapravo nepostojeći.

Upravo tako, naime, izgleda slučaj 19 radnica iz Zagreba, Like, Slavonije i BiH koje su 14. siječnja preko tvrtke International outsourcing services (IOS) u Mlinima na području Župe dubrovačke, zastupane po Stijepi Caru kao poslodavcu, stigle u Živogošće kako bi tri mjeseca u hotelu Adriatic Beach resort by Karisma radile poslove sobarica i spremačica sve do 15. travnja.

Ivo Ravlić / CROPIX
 

Na određeno

Nakon dolaska u Živogošće dobile su smještaj u montažnim kućicama u autokampu Dole i potpisale ugovore, ali nisu počele raditi uz pojašnjenje da poslove čišćenja u hotelu obavlja neka druga specijalizirana tvrtka. Tri su dana gladovale jer nisu dobile obećane obroke, a ponuđene su im dvije opcije - jedna je bila povratak kući, a druga je podrazumijevala čišćenje zahoda u trgovačkom centru u Dubrovnik ili onih u kinodvorani u Splitu.

S pet uplakanih radnica našli smo se njihova zadnjeg dana boravka u kampu Dole, gdje su nam očajne, bolesne i izgladnjele iznijele svoju situaciju. Naime, oglase za sobarice našle su preko HZZ-a ili na internetu te su ostavile obitelji i stigle u Živogošće. Pokazale su nam i ugovore sklopljene s tvrtkom IOS, u kojima je navedeno da će obavljati poslove spremačice i sobarice, kao i druge poslove, na području Živogošća ili drugdje na teritoriju Republike Hrvatske po nalogu poslodavca, ovisno o potrebi radnog procesa, uz osnovnu mjesečnu bruto plaću od 5273,16 kuna te da će raditi u punom radnom vremenu od 40 sati tjedno. Kako su nam rekle Kristina Milić iz Zagreba, Ljubica Mišić iz Strizivojne, Tatjana Šprajc iz Like te 20-godišnje Marina Sočec i Ana Marija Vidinović iz Vinkovaca, ovakav način ugovaranja poslovanja čista je prijevara.

- Kad smo se prijavile na oglas, kontaktirale su nas djelatnice IOS-a i rekle da će nam plaća biti 4400 kuna uz osigurani smještaj i dva obroka te da moramo hitno doći, i to toliko hitno da se nisam uspjela pozdraviti ni sa sinom koji je otišao u Zambiju. Ali, ništa od toga jer tri dana nismo ništa jele pa je po mene jučer, kad mi je pozlilo, došla hitna pomoć, a novca za autobusnu kartu za povratak kući nemamo jer smo ga, da bismo došle u Živogošće, posudile - rekla nam je, plačući, Ljubica.

Radnice su nam pokazale ugovore na određeno vrijeme koje im nisu htjeli dati nakon što su ih potpisali, a u njima stoji da su sastavljeni u dva primjerka, od kojih je jedan za zaposlenika i jedan za poslodavca, ali ipak su ih se nekako domogle. Kako priča Ana Marija, kada su stigle u hotel Adriatic Beach resort by Karisma, rekli su im da trebaju početi raditi odmah, ali i da je nastao problem jer je hotel ugovore potpisao s dvije agencije.

Ivo Ravlić / CROPIX
 

Slobodan dan

- Rekli su nam da pričekamo 15 minuta u kantini, ali čekale smo sat i 15 minuta. Tek su nam u 22 sata rekli da sutradan, 15. siječnja, kada smo trebale početi raditi, imamo slobodan dan - kaže Ljubica te napominje kako su im sljedeći dan rekli da im je opcija ili otići u Dubrovnik i čistiti zahode ili otići u Split i čistiti zahode kinodvorane za oko 3000 kuna, s time da si same plate 125 eura za smještaj i osiguraju si hranu. - Ne znam sama što da radimo, molimo Boga da nam se smiluje te da nešto pojedemo i vratimo se kući - dodaje Ljubica.

Iz policijske uprave splitsko dalmatinske potvrdili su nam da su izašli na mjesto događaja i da je postupanje u tijeku.

“Hotel je potpisao ugovor s dvije tvrtke, radnice ćemo platiti”

Nakon razgovora s radnicama u autokampu Dole u Živogošću pokušali smo kontaktirati sve uključene u slučaj. Nadzornice radnica koje je angažirala tvrtka IOS, Marta Lubina i Ivanu Rebekić, nisu htjele ništa komentirati, kao i sve osobe koje su se javile na kontakt brojeve na stranicama uključenih tvrtki.

Kontaktirali smo i Ines Štambuk, čiji smo broj također pronašli na internetu, u oglasu za čišćenje koji je raspisao IOS, a nije bila puno rječitija. - Nije to do IOS-a, nego do hotela Adriatic Beach resort by Karisma, koji je za poslove čišćenja potpisao ugovor i s našom i s nekom drugom tvrtkom. Sada se vode pregovori i sve će biti riješeno, ali uputite nam službeni dopis - rekla nam je Štambuk. Ona tvrdi da je radnicama sve plaćeno i da im je bio osiguran obrok. Službeni odgovor tvrtke IOS navodi da su radnice zbrinute, što one demantiraju. “S obzirom na to da ugovor o suradnji između International Outsourcing Servicesa d.o.o. i hotelske kuće u kojoj su radnice trebale početi raditi 15. siječnja ove godine nije realiziran, prestala je potreba za njihovim angažmanom.

Svjesni situacije koja zasigurno nije ugodna za radnice koje su trebale početi raditi, dijelu radnica, sukladno potrebama u našoj kompaniji, ponudili smo radna mjesta na drugim lokacijama, što su neke od njih i prihvatile, ovisno o osobnim preferencijama i mogućnostima. Sve radnice o kojima je riječ dobit će naknadu kao da su radile dva tjedna, što u ovoj situaciji možemo smatrati kvalitetnim rješenjem”, stoji među ostalim u odgovoru IOS-a, u kojem je istaknuto da vode brigu o svojim zaposlenicima. Radnicama će se isplatiti ili su im osigurani plaćena dva radna dana, otkazni rok u trajanju od dva tjedna, trošak dolaska na odredište i odlaska s nje, besplatan smještaj i topli obrok, te će ostati u našoj bazi kako bismo ih u slučaju potrebe za tim kadrom mogli ponovno kontaktirati, stoji u odgovoru IOS-a.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo