POSAO IZ SNOVA

Rad u EU za mjesečnu plaću od pet tisuća eura uz dodatke, naknade, plaćeno zdravstveno i školovanje

U rujnu se može očekivati još stotinjak radnih mjesta za hrvatske administratore, a procjenjuje se da bi tijekom ove i iduće godine EU mogla tražiti još 450 Hrvata za različite poslove
Merkel, EP
 © Photo Parlement Europeen

BRUXELLES - Europski ured za izbor osoblja (EPSO) raspisao je prvi natječaj za 152 Hrvata koji žele raditi posao iz snova u institucijama Europske Unije, a jučer je u Zagrebu održan i prvi radni doručak agencije Arboreus o temi Kako se zaposliti u EU.

EPSO je na svojim web stranicama objavio natječaj za prevoditelje i pravnike lingviste, i to isključivo za kandidate s hrvatskog govornog područja, što je izuzetna šansa za naše građane koji žele raditi u Bruxellesu ili Luxembourgu za prosječnu mjesečnu plaću od oko 5000 eura. Traži se 47 pravnika lingvista, 70 prevoditelja pisanih tekstova te 35 simultanih, konferencijskih prevoditelja.

Još 450 Hrvata

Prema procjenama Andrasa Banetha, stručnjaka za regrutiranje kandidata za posao u EU, u rujnu se može očekivati još stotinjak radnih mjesta za hrvatske administratore, a procjenjuje se da bi tijekom ove i iduće godine EU mogla tražiti još 450 Hrvata za različite poslove. Velika je prednost ovog natječaja što se mogu prijaviti samo hrvatski državljani, jer je konkurencija iznimno velika.

EU godišnje zapošljava tisuću ljudi na različitim radnim mjestima u svojim institucijama, a prošle su se godine samo za mjesto administratora prijavile 54 tisuće osoba za 298 mjesta.

Mjesečna plaća za administratore, prevoditelje i tumače je 4200 eura, a za pravnike lingviste 5500 eura. Uz to, zaposlenici imaju pravo na dodatke i naknade, kao što je dodatak za bračnog druga, naknada za odvojeni život, plaćeno zdravstveno osiguranje i mogućnost školovanja, a nakon 10 godina EU zaposlenici imaju pravo i na mirovinu.

Neviđene pogodnosti

Službenici EU imaju i još nekoliko pogodnosti. Primjerice, imaju pravo na 27 dana godišnjeg odmora, djeca ima se mogu besplatno školovati do 18. godine, imaju i mogućnost izbivanja s posla nekoliko godina radi usavršavanja, a ako je osoba došla izvan Belgije, pri kupnji je oslobođena plaćanja PDV-a.

Selekcijski postupak je dugotrajan: preporučuju se online treninzi na kojima se rješavaju ispiti EPSO-a. Nakon objave ispita, slijede predselekcijski ispiti, a nakon toga i razgovori u Centru za procjenu i tada dolazite na rezervni popis za zapošljavanje. Ako i uspješno riješite testove, to ne znači da će vas primiti. Tada kreću lobiranja. Postupak traje devet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:18