RAT ZA PIMPINELL

RADELJAKOV POLUBRAT ‘Dikan mi se sveti jer sam odbio svjedočiti protiv Bebe Lončar’

Josipu Radeljaku sudi se zbog krivotvorenja potpisa na ugovoru sa Željanom Radmanom
Zagreb, 020213.Cvjetni trg.Josip Radeljak Dikan .Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Oštećen sam prekomjernim granatiranjem medija koji su mi nanijeli sramotu pisanjem o ovom slučaju - rekao je Josip Dikan Radeljak (71) na početku suđenja na kojem odgovara za krivotvorenje isprave kojom je pokušao dobiti vlasništvo nad tvrtkom Semko svog polubrata Željana Radmana (61) u čijem su vlasništvu splitska kavana Semafor i restoran Pimpinella.

Na pitanje sutkinje Radeljak je rekao da nema imovine i ne zna kolika su mu primanja, a ima hrvatsku i talijansku mirovinu. Nakon toga je uslijedilo pitanje kakvog je imovnog stanja.

Emocionalni gubitak

- Pa 40 godina uspješno radim vani. Prema optužnici se ne smatram ni slučajno krivim. Od svog polubrata Željana Radmana sam okraden, a u ovom slučaju je Državno odvjetništvo podnijelo ishitreni optužni akt na temelju nepotpunog vještačenja. Nisam lažno potpisao svog polubrata na ugovoru o prijenosu vlasništva. Diskoklub Semafor sam ja napravio, a kada je 1970. došlo vrijeme da idem u inozemstvo, prebacio sam ga na ime svog polubrata koji je tada imao 18 godina. Dijelili smo dobit popola, a nakon stvaranja države Hrvatske naložio sam bratu da osnuje poduzeće u kojem bismo imali po 50 posto poslovnih udjela. Nakon pregovaranja nije pristao te sam predložio da vodi Semafor sljedećih 10 godina, a onda da sve prepiše na mene. Poslao sam mu ugovor poštom napisan na taksenom papiru koji se u Italiji koristi za službene spise. On ga je potpisao i vratio. Najveći moj gubitak je emocionalni, Željan mi je ovim ukrao brata, ali i majku koja je dementna - naglasio je na kraju Radeljak.

Nakon njega je svjedočio Željan Radman.

- Sporni sporazum vidio sam tek kada me brat tužio kako bi dobio vlasništvo nad mojom tvrtkom i ostao sam zgrožen. S njim sam u svađi od 1994. zbog privatnih razloga, a ne poslovnih. Odbio sam svjedočiti u postupku protiv Bebe Lončar te mi je tada Josip rekao: ‘Ja ću te uništiti, bit ćeš gladan u životu’.

Grafološko vještačenje

Činjenica je i da u tvrtki Semko od 2002. širim posao i kupujem imovinu za katering i restoran Pimpinella koji je u najmu. Ne bih to radio da sam znao kako 2008. trebam sve predati nekom drugom, a radi se o poslu kojim zarađujem pet milijuna godišnje. Pa zar mislite da bih potpisao sporazum o prijenosu vlasništva, pun povjerenja u čovjeka s kojim ne razgovaram četiri godine - ironizirao je na kraju Radman.

Suđenje će se nastaviti nakon što se napravi dopuna grafološkog vještačenja potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:28