KOSOR KOD STANKOVIĆA

'Radije bih koalirao s Tuđmanom i Tomcem, nego s Bandićem!'

 Neja Markičević/Cropix

ZAGREB - HSLS inzistira na političkoj i moralnoj odgovornosti ministra Božidara Kalmete, a budući da prema koalicijskom sporazumu svatko odgovara za svoje ljude na potezu je HDZ - ponovio je i danas predsjednik HSLS-a Darinko Kosor koji je vođenje stranke od Đurđe Adlešić preuzeo prije manje od mjesec dana. Šef HSLS-a u emisiji Nedjelom u dva rekao je kako smatra da predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor može preživjeti Kalmetinu smjenu.

- Kad se riješite tereta uvijek je lakše raditi - kaže Darinko Kosor. Ponovio je svoj stav kako će ovu Vladu srušiti korupcija i kriminal, ali je pozdravio političku volju premijerke zbog koje se otvaraju mnoge afere. Priznaje kako je jedan od razloga što je odbio njezin poziv da osobno uđe u Vladu to što HSLS ima mjesto potpredsjednika Vlade bez portfelja.

- Da sam ja bio predsjednik HSLS-a ne bih prihvatio takvo mjesto u Vladi. HSLS su nuđena mjesta ministra obrane ili obrazovanja, ali smo to odbili i tko nam je kriv - otkrio je Kosor.

Iako su za proračun za iduću godinu ruku digli i zastupnici HSLS kao dio vladajuće koalicije Darinko Kosor ocjenjuje kako je financijski plan države nerealno planiran zbog čega nas u travnju čeka rebalans.

- Proračun bi trebao biti 100, a ne 120 milijardi kuna. Iduća godina biti će teža od 2009. i dio ljudi u državnoj i javnoj upravi će morati ostati bez posla, a neke privilegije iz proračuna se neće moći ispuniti - procjenio je Kosor.

Najavio je kako će do kraja godine član stranke ponovno postati Dražen Budiša, te kako je pozvao i Božu Kovačevića, kao i da se u članstvo nedavno vratio i ugledni odvjetnik Marijan Hanžeković. Otkriva kako je pozvao i nezavisnu listu Josipa Kregara da uđu u HSLS.

Nije želio prejudicirati kome će HSLS prikloniti nakon idućih parlementarnih izbora, SDP-u ili HDZ-a, ali smatra kako šef SDP-a Zoran Milanović “apsolutno može biti premijer”.

Budući da je gradski vijećnik u zagrebačkoj skupštini Kosor predviđa kako će Holding završiti godinu sa 800 milijuna kuna minusa zbog čega će porasti cijene komunalnih usluga, Grad će se morati zadužiti i ukinuti sve besplatne priviliegije koje je Bandić uveo.

- Za saniranje svih dubioza u Zagrebu trebat će pet godina. Za to vrijeme novca će biti samo za financiranje hladnog pogona, pa neće biti niti jedne kapitalne investicije - procjenjuje Kosor.

Stoga i ne čudi što Kosor najavljuje kako HSLS sigurno u drugom krugu predsjedničkih izbora neće podržati Bandića, ako on u njega uđe. Na podsjetnik kako je upravo zagrebački HSLS-a pod njegovim vodstvom htio koalirati sa strankom Miroslava Tuđmana i Zdravka Tomca, Kosor uzvraća:

- I danas bih radije koalirao s njima nego s Bandićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:30