PLAN ZA SPAS

RADIKALNE MJERE VLADE Što zapravo stoji iza najave Vesne Pusić?

Ministri će dogovoriti hitne mjere za poticanje investiranja u Hrvatsku
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Vlada priprema nekoliko “vrlo radikalnih poteza” za privlačenje stranih ulaganja, najavila je jučer prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. O kojim je mjerama riječ, Pusić nije htjela govoriti, istakavši kako se ministri o njima najprije trebaju dogovoriti. Do tog dogovora moglo bi doći već danas, budući da bi se trebali sastati ministri koji pokrivaju gospodarske resore.

Banski će dvori, čini se, novu bitku za privlačenje ino-ulaganja voditi na nekoliko fronti. S jedne strane, doznajemo, namjera je pokrenuti s mrtve točke velike projekte o kojima se već dugo govori, poput Brijuni Rivijere, Plomina C ili navodnjavanja poljoprivrednih površina, i to na način da se točno detektira gdje zapinju, te da se zaduži osoba za njihovo rješavanje i u konačnici otklone prepreke. S druge strane, izmjenama pojedinih propisa općenito bi se potakao interes ulagača za investiranjem u Hrvatskoj.

- Bit će to mjere za jačanje poslovne klime u Hrvatskoj, te manje dorade Zakona o poticanju investicija - otkriva nam visokopozicionirani izvor iz Vlade. Među vjerojatnim potezima naš sugovornik spominje izmjene Zakona o poticanju investicija, i to na način da se poveća mogućnost davanja u koncesiju državnog zemljišta, naravno uz uvjet da ulagač na tom terenu namjerava graditi proizvodne kapacitete.

I dok se formalni dio barijera razmjerno lako može otkloniti izmjenama postojećih ili donošenjem novih propisa, jačanje poslovne klime kao preduvjet privlačenja ulaganja dugotrajniji je i teži posao.

- Investitore zanimaju dvije stvari: jedna je predvidljivost, što isključuje stalne izmjene u poreznoj politici, a druga je pravna sigurnost. Važni su, naravno, i poticaji ulagačima, no tu dobro stojimo u usporedbi s drugima - ocjenjuje jedan naš sugovornik iz Vladinih krugova.

Kakve god nove mjere za privlačenje ulaganja skoro je u Banskim dvorima, jasno je da državu na njih prisiljava surova realnost. Naime, u uvjetima kada Vlada, na zahtjev Bruxellesa, novim mjerama mora dodatno rezati proračunski manjak, a jedna od žrtava takve politike su i državne investicije, Banskim dvorima ni ne preostaje drugo nego da u Hrvatsku pokušaju privući što više stranih ulaganja.

HNS: Dosta rezova, treba nam ulaganja

Iz mjera za privlačenje ulagača koje sada kroje u Vladi može se iščitati rukopis HNS-a. Nakon što je prošlog tjedna pristala na mjere za rezanje deficita koje je gurao SDP, Vesna Pusić nije krila nezadovoljstvo, te se založila za to da se u fokusu budućih poteza Vlade nađe jačanje investicijske klime.

- Ako se na taj način može smanjiti deficit, onda mnoge mjere koje se odnose na rezanja ili uvođenja novih poreza nisu potrebne - zaključila je jučer Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:02