POTVRĐENA NAGAĐANJA

Radiokarbonskom metodom utvrđeno: Bosanska piramida Mjeseca građena je prije 10 tisuća godina!

'Ko kaže da u Bosni nema piramida? Radiokarbonskom metodom utvrđeno je da je bosanska piramida Mjeseca građena prije 10 tisuća godina!
 Mahir Vranac / CROPIX

SLAVONSKI BROD - Jedan od najkontroverznijih antropologa današnjice, dr. Semir Osmanagić, održao je u Slavonskom Brodu predavanje o piramidama s posebnim naglaskom na bosanske piramide odnosno Bosansku dolinu piramida.

- Projekt istraživanja Bosanskih piramida je najveći arheološki projekt u svijetu i prošle godine bili smo najaktivnija arheološka lokacija sa 500 volontera i sa 45 profesionalnih arheologa iz europski zemalja (Italija, Španjolska, Francuska, Mađarska, Hrvatska, Malezija…) - kazao je Osmanagić napominjući kako je u proteklih sedam godina utrošeno 340 tisuća radnih sati na otkopavanju piramida, a već ove godine za rad se prijavilo više od 700 volontera iz 42 države i sa svih šest kontinenata.

- Ljudi žele biti dio povijesnog procesa otkrivanja prvih europski i najvećih piramida na svijetu - napominje osporavani Osmanagić čiji su kritičari utihnuli nakon hrpe materijala čije postojanje nije više moguće negirati.

- Kritičari, koji su nas bez ikakvih argumenata napadali tijekom 2005/6., potpuno su se povukli i vi u javnosti ne možete čuti više nikoga koji tvrdi da je to prirodni fenomen, da u Bosni nema piramida.

Nakon što su timovi stručnjaka iz Egipta sa kairskog i aleksandrijskog sveučilišta, Italije, Rusije…potvrdili da imamo piramide ali da treba utvrditi tko i kada ih je gradio, koja je svrha…prestali su napadi na ovaj projekt. Međutim, još uvijek dio kulturnog establišmenta, pogotovo oni koji su u početku govorili protiv, i dalje zadržava jedan ignorantski stav prema onome što radimo - kaže Osmanagić.

Uporni arheolog dobio je ovih dana još jednu potvrdu da ono što tvrdi i radi ima realnu i utemeljenu osnovu ma koliko se to nekome sviđalo ili ne. Tijekom arheoloških radova na pet bosanskih piramida pored Visokog grozničavo se tražio i neki organski materijal o kojem bi se radiokarbonskim metodama. mogla utvrditi približna starost građevine.

- Organski materijal pronašli smo na jednoj od terasa piramide Mjeseca. Našli smo da su površinski slojevi lijepljeni za osnovu tih blokova. Kada smo odlijepili površinu našli smo organski materijal, obavili smo radijsko-karbonsko datiranje u Poljskoj (Gliwicame)) na Šleskom institutu tehnologije i prije par tjedana dobili smo rezultat. Starost je 10.350 godina što znači da je ta terasa građena prije 10 tisuća godina i to u potpunosti mijenja naša znanja o Europi i starosti naprednih civilizacija - kaže Semir Osmanagić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:03