ODLUKA

Radnice Algoritma neće vraćati rodiljne 

Obuhvaćeno je i 250 zaposlenika koji su u trenutku stečaja svoje tvrtke bili na bolovanju ili porodiljnom
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku kojom će se obustaviti postupci za naknadu štete koje je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dužan pokrenuti protiv zaposlenika Algoritma i još 250 zaposlenika koji su u trenutku stečaja svoje tvrtke bili na bolovanju ili rodiljnom dopustu.

Ti zaposlenici, podsjetimo, u trenutku gašenja tvrtke nisu dobili otkaz zbog statusa koji su imali, nego su se i dalje vodili kao zaposlenici tvrtke, iako za njih nitko nije plaćao zdravstveno osiguranje. Kad je to otkriveno, HZZO je najavio da će od njih tražiti povrat svih rodiljnih naknada isplaćenih nakon brisanja tvrtke te naknadu svih troškova liječenja u istom razdoblju.

Nakon jučerašnje Vladine odluke do toga neće doći, nego će sve nastale troškove podmiriti državni proračun u kojem je za tu namjenu osigurano 11 milijuna kuna.

Nakon sjednice Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić nazvao je sve oštećene zaposlenike Algoritma ponaosob te im obećao da neće stati na ovome, nego da će pronaći cjelovito rješenje kojim će zaposlenici biti u potpunosti obeštećeni.

- Važno nam je da možemo ostvariti i pravo na naknadu za nezaposlene i pravo na otpremninu preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina. Drugim riječima, htjeli bismo ostvariti ona prava koja su ostvarili naši kolege koji u trenutku otvaranja i zatvaranja stečaja naše tvrtke nisu bili na roditeljskom dopustu ili bolovanju - objašnjava Sanja Boban Sotski, jedna od zaposlenica Algoritma koja je u vrijeme otvaranja i zatvaranja stečaja, u lipnju prošle godine, bila na rodiljnom dopustu.

Dopust joj je istekao u listopadu prošle godine i otad je bez primanja: da je normalno dobila otkaz, mogla se prijaviti na burzu rada na kojoj bi imala pravo na naknadu u trajanju od godinu dana.

- Ministar je rekao da na tome radi tim ljudi i da će rješenje biti pronađeno - kaže Boban Sotski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48