RASPAD

Radnička fronta više ne postoji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2015. u 23:33

Goran Novotny / CROPIX

Članovi Koordinacijskog odbora i aktivni članovi Radničke fronte priopćili su u subotu kako ta politička organizacija radnika, nezaposlenih, umirovljenika i studenata, više ne postoji.

"Slabljena višemjesečnim pokušajima gušenja unutarpartijske demokracije i opstrukcijom rada temeljnih i legitimno izabranih partijskih tijela, u konačnici je uništena rascjepom nastalim uslijed pokušaja čistke, odnosno kolektivnog izbacivanja svih onih članova koji su se suprotstavljali takvim tendencijama. Ovaj pokušaj puča i čistke nije uspio, a kao njegova posljedica zbio se potpuni rascjep i Radnička fronta je njime prestala postojati", navodi se u priopćenju koje su potpisali članovi Koordinacijskog odbora Željko Budić, Karlo Jurak, Kristijan Ružman i Zlatan Topalović.

Kako stoji u priopćenju, "kao razlog izbacivanja nepoćudnih naveden je ozbiljan ideološko-koncepcijski sukob u kojem postoje dvije 'frakcije'. No iza onoga što se predstavljalo i potenciralo kao frakcijski sukob zapravo se krio pokušaj klike, predvođene Matom Kapovićem, da zbog želje za neograničenom vlašću u RF-u napravi puč i izbaci sve neistomišljenike".

Podsjeća se da je Radnička fronta osnovana kao široka lijeva fronta otvorena za sve one koji su protiv kapitalističkog sistema i koji se žele boriti za radnička prava, a temeljni dogovor prilikom osnivanja bio je: poštivanje teorijsko-ideoloških razlika svih članova, što je značilo da su sve antikapitalističke i radničke struje dobrodošle sve dok djeluju u skladu s programskim principima.

Ali, ističe se, već prilikom donošenja osnovnih partijskih dokumenata, a intenzivno u posljednjih pola godine, Mate Kapović i nekolicina članova djeluju izrazito protuprogramski, namjerno kršeći programske principe RF-a te vršeći političko i verbalno nasilje nad neistomišljenicima. To nasilje, dodao je, kulminiralo je nedavnim događajima kad je zatraženo izbacivanje gotovo trećine članstva iz RF-a samo zato što se navodno ne slažu s direktnom demokracijom kao oblikom njegova ustroja, a zapravo s labavom i neuređenom organizacijom.

Tagovi

Izdvajamo