LOBORIKA

RADOVI NA CESTI U ISTARSKOM MJESTU GRAĐANE ZAROBILI U DOMOVIMA 'Već danima ne otvaramo ni prozore. Stabla i voćke prekriveni su prašinom'

Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Istarski vodozaštitni sustav (IVS) započeo je sredinom rujna prošle godine s izgradnjom sustava fekalne kanalizacije u Loborici, u ukupnoj dužini od 5,5 kilometara. Radovi se izvode po dionicama, a početkom prosinca uklonjen je asfalt s desne strane prometnice u dužini od 400 metara od velikog zavoja prema izlazu iz Loborike i započelo se s polaganjem cijevi. Zbog toga se zadnjih nekoliko mjeseci tom dionicom prometovalo usporeno, a promet samo jednom kolničkom trakom regulirali su prometni znakovi i privremeni semafori.

Ovaj dio radova je za sada završen, prometni znakovi i semafori su ovih dana sklonjeni, no taj je dio ceste ostao neasfaltiran i nasut šljunkom, piše Glas Istre.

Nakon što su mjesecima morali biti strpljivi i zanemariti bučne i prašnjave radove koji su se odvijali pred samim pragom njihovih kuća, stanovnici Loborike polako su počeli gubiti strpljenje, jer se sada svakodnevno guše u prašini.

- Ovo što sada možete vidjeti kada izlazite iz Loborike je baš ružno. Prije su barem bili semafori tu i nije se vozilo po šljunku, a sada se voze i tom stranom ceste, naravno, neprilagođenom brzinom, i sve naokolo je doslovno bijelo od prašine koja se diže za tim automobilima. Još gore je kada prođe neki kamion ili autobus. Možete vidjeti stabla i voćke prekrivene bijelom prašinom i do 50 metara udaljenosti od ceste, a zamislite onda kako je u našim dvorištima i kućama koje su uz samu cestu. Užas. Živa žalost. Već danima ne otvaramo ni prozore, ni škure, ljudi po tri puta dnevno izvuku crijeva za vodu do ceste i barem malo zaliju da se ne diže ta prašina, ali ne pomaže. Evo, dolazi na Uskrs i prvi ovogodišnji turisti koji će stvarno imati što vidjeti - požalio se Glasu Istre Alesio Biletić.

I on se, kao i mnogi drugi mještani, pita kada će se taj dio ceste asfaltirati, ako su radovi na kanalizaciji već gotovi. Njihove su pritužbe već stigle i u Općinu Marčana. U kojoj je upravo zbog toga prekjučer održan koordinacijski sastanak s izvođačem radova IVS-om iz Buzeta i Hrvatskim cestama.

Stav je Općine i nadzornog inženjera da bi se ta cesta zaista trebala što prije asfaltirati, no postavlja se pitanje u kojoj mjeri, da li samo sanirati sporni kanal ili cijelu polovicu ceste. Problem je u tome što se osim postavljanja cijevi za kanalizaciju planira i rekonstrukcija dijela vodovodne mreže, a potom negdje na jesen i potpuna rekonstrukcija ove državne ceste.

Sve to planiraju izvesti različita javna poduzeća prema svojim investicijskim planovima i, naravno, ti se radovi ne poklapaju u istom vremenskom periodu. Osim toga, ovakva nedovršena prometnica, osim što stvara probleme obližnjim stanarima, opasna je i za promet, jer vozači nerijetko vrludaju s asfaltiranog kolničkog traka na neasfaltirani i obrnuto. A za njima se diže takav oblak prašine, da se na trenutke uopće ne vidi niti gdje je cesta, ni gdje joj je kraj, a niti vozila koja nailaze iz suprotnog smjera.

Direktor IVS-a Daniel Maurović rekao je ipak da će cesta uskoro biti asfaltirana.

- Mi moramo uskoro raskopati i drugu stranu ceste radi polaganja fekalne kanalizacije, nakon čega bi se krenulo s asfaltiranjem, a imamo u planu da sve bude gotovo do 15. lipnja. Iako ima još planiranih radova na području Loborike, svi će građevinski radovi morati stati u periodu od 1. srpnja do 1. rujna kada je na snazi zabrana bučnih radova, govori Maurović.

Po njegovim riječima, problem je nastao u tome što i neka druga poduzeća planiraju isto tako neke radove na toj cesti.

- Koliko mi je poznato, Hrvatske ceste su imale u planu, negdje na jesen, započeti s rekonstrukcijom cijele te ceste. Naravno da se onda postavljalo pitanje isplati li se sada uopće tu cestu asfaltirati, ali ćemo udovoljiti mještanima i za sada će biti asfaltirana. Mi im se i ovom prilikom zahvaljujemo na strpljenju, znamo da nije ugodno svakodnevno živjeti uz radove ispred kuće i prašinu koja se diže, ali nažalost, nema načina da se to spriječi, rekao je Maurović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:14