POTPREDSJEDNIK SDP-a

RAJKO OSTOJIĆ OTVORENO O MILANOVIĆU, BANDIĆU, JASENOVCU I SRPSKIM ČOKOLADICAMA 'Čokolade se ocjenjuju prema okusu, a ne po mjestu proizvodnje'

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Gost Pressinga televizije N1 bio je novoizabrani potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Odmah na početku razgovora odbio je tvrdnje da je Davor Bernardić njegova lutka na koncu.

'Ma dajte, molim vas, nemojte takvim riječima ni o meni ni njemu govoriti. On je jedan od najboljih studenata fizike. Odradio je veliki posao, on je državni prvak u fizici, saborski zastupnik u dva mandata. Odradio je izbore sportski. Iza njega stoji tim ljudi, a ja sam samo komadić tog tima.

Moj osobni izbor je uvijek Bernardić, a prije njega je bio Komadina. Mi smo se držali zajedno', kazao je Ostojić.

Nije želio direktno odgovoriti hoće li Arsen Bauk biti šef Kluba zastupnika.

'To ćemo raspraviti. On je jedan od ozbiljnih kandidata. Kad vidite tko su majstori procedure - to su Grbin i Bauk. Dugo su u Saboru pa znaju proceduru. Imamo dva ozbiljna kandidata, a tu je i Hajdaš Dončić. O Bauku se priča da će svašta biti zato pričekajmo još malo.'

S druge strane, Milanka Opačić ostaje na mjestu potpredsjednice Sabora.

'Ona ostaje na tom mjestu do daljnjeg, to je i Bernardić rekao. Ona je donijela puno SDP-u. Bila je potpredsjednica Vlade, ministrica... Ok, možda joj nije prošao taj obiteljski zakon...'

Ostojić je odbacio nagađanja kako je u stranci nastala svađa oko famoznih šalabahtera te da je u tome najglasniji bio Fred Matić.

'Grbin je rekao da nije vido šalabahtere i da će biti desna i lijeva ruka Bernardiću. I sad je Grbin rekao da predlaže da potpredsjednici stranke budu osobe koje su dobile iznad 1.000 glasova. A to su Komadina i Ostojić. Kazao je i da bi bilo dobro da ostala dva potpredsjednika budu iz Dalmacije i Slavonije. Predložio je da to budu Bauk i Borzan. Na što je Borzan rekla da se nije namjeravala kandidirati i svi su se složili osim Matića, našeg dragog suborca i prijatelja', kazao je Ostojić.

Još uvijek se ne zna SDP-ovo rješenje za Zagreb...

'Znat će se vrlo brzo, za jedno 15 do 20 dana. Ja mislim da sam rekao da Bernardić ne treba ići za gradonačelnika jer je postao predsjednik SDP-a, a po svemu sudeći bit će i budući premijer. Ja ću taj svoj stav braniti.

Da je Bernardić izgubio on bi bio kandidat za gradonačelnika. SDP će imati svog kandidata', rekao je Ostojić ne otkrivajući je li on osobno protiv podrške Anki Mrak Taritaš.

Osvrnuo se i na bivšeg šefa stranke.

'Ja o Milanoviću nisam govorio javno. Ono što sam mu rekao, kazao sam mu četiri oka. Milanović je napravio puno toga dobrog i lošeg stranku. Sve što je dobro nastavljamo, a ono što je loše ispravljamo', kazao je za N1 novoizabrani potpredsjednik SDP-a.

Za Milana Bandića smatra da je vrijeme da ode s mjesta gradonačelnika. Priznaje mu da je napravio veliki posao, ali kaže da su zadnja dva njegova mandata 'čisti gubitak vremena'. Na pitanje zašto je svojedobno pristao biti zamjenski kandidat pa se natjecati protiv Bandića umjesto Bernardića u utrci za gradonačelnika, Ostojić je odgovorio da se mora nekada žrtvovati za stranku.

'I Bernardić se žrtvovao za stranku, mene je Gradski odbor predložio, to je bio interes sranke u tom trenutku. I na mene i na njega su bacali cigle i kamenje, tu se vidi veličina čovjeka', rekao je.

Ostojić je otvoren za suradnju s Mostom na izborima u nekim lokalnim sredinama, kaže da SDP dijeli s njima neke slične ideje. 'Ključno je da Most treba provesti reformu lokalne uprave i smouprave, Bernardić im je za to dao ruku. To smo i mi htjeli napraviti, ali mi za to nismo imali dovoljno ruku', rekao je.

Osvrnuo se i na ploču s natpisom 'Za dom spremni' koja je nedavno postavljena u Jasenovcu. 'Ta ploča se večeras trebala maknuti, dok se ne makne, nije dobro. Ako ne večeras, onda sutra ujutro. To očekujem od premijera', kazao je i dodao da bi i povik 'Za dom spremni' trebalo zabraniti.

Govoreći o 'aferi čokoladica', rekao je da smatra nedopustivim da se predsjednica o tome uopće morala očitovati.

'Čokolade se ocjenjuju prema okusu, po sastojcima, a ne po mjestu proizvodnje. Smiješno je što su rekli da se provela istraga', kaže Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:27