POVRATAK KUĆI

Rakar pušten: Saša Perković mi je savjetovao da se javim policiji

Marko Rakar je u srijedu oko 23:40 pušten iz Policijske postaje u Heinzleovoj. - Nakon neprospavane noći sam po savjetu Saše Perkovića, Josipovićevog savjetnika za nacionalnu sigurnost, otišao u policiju - izjavio je Rakar nakon izlaska.

- U sedam sati ujutro preko e-maila čuo sam se i sa predsjednikom Ivom Josipovićem. Napominjem da nisam objavio registar branitelja i da sam shvatio kako se netko našalio samnom. Znojio sam se cijelu noć. Nakon obavijesnog razgovora uhićen sam u 15:40 h. Potom je policija obavila pretragu mojeg stana i ureda te izuzela određene predmete - ispričao je Rakar.

Kako je rekao, nije imao vremena razmišljati tko je zapravo objavio registar branitelja.

Rakar je osumnjičen za kazneno djelo odavanja službene tajne.

Je li trebalo objaviti javno registar branitelja? Zašto? Uključite se u raspravu!

>>>NOVO>>> 22:30 Marko Rakar se u ovim trenutcima nalazi u svom uredu. Policija vrši pretres i u njegovom uredu i u stanu na Novoj Vesi.

>>>NOVO>>> 20:34 Ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko najavio je da će Marko Rakar večeras najvjerojatnije biti pušten iz Policijske uprave u Heinzleovoj naglasivši da policiji nije bitna njegova veza s predsjednikom Ivom Josipovićem, javlja NovaTV.

istaknuti bloger, koji je zbog afere s neplaćanjem poreza skinut s liste potencijanih savjetnika predsjednika Ive Josipovića, bio je u srijedu zadržan u MUP-u nakon što se sam javio na policiju na razgovor u vezi s objavom registra branitelja.

- Marko Rakar zadržan je u policijskoj upravi Zagreb radi nastavka istražnih radnji u vezi s objavljivanjem registra branitelja - rekao je Dubravko Novak šef kabineta ministra unutrašnjih poslova.

Marko Rakar nam je ispričao što se događalo i prije nego su mu u policiji uskratili mogućnost kontaktiranja.

- Otišao sam na policiju jer sam na webu jutarnjeg vidio komentar u kojem piše da sam to ja napravio. Otišao sam to prijaviti i reći da to nisam učinio.

Rakar kaže da je za registar saznao u 19.45 kada su ga s HTV-a zvali. Tvrdi da su svi novinari sumnjali u njega jer je i prije radio takve stvari i da je surađivao s predsjednikom Josipovićem koji se zauzima za objavu Registra.

- Netko mi namješta. ID kod se može kopirati i ‘pejstati’ . Svi znaju što će se dogoditi ako se to objavi i baš je zgodno da netko strada u postupku. Otkud bih imao informacije o tome tko je to objavio? Ne znam tko mi namješta... Netko drugi je to napravio, s odvjetnikom ću razgovarati o poligrafu...

Kako navodi Večernji Rakar je odbio poligrafsko testiranje.





Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja obitelji i međugeneracijske solidarnosti podnijeli su u utorak Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja koji je objavio dio registra branitelja na internetu te protiv također nepoznate osobe koja mu je dostavila podatke, objavio je danas MORH.

MORH ističe da je objavljivanje protivno odredbama Ustava, Zakona o zaštiti osobnih podataka i Zakona o tajnosti podataka.

- U izvidnim radnjama koje se provode sudjeluju i pripadnici Vojne policije te Vojno-sigurnosno obavještajne agencije kako bi se utvrdilo da li je do nezakonitog postupanja došlo u sustavu Ministarstva obrane.

U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći kako informatička sigurnost MORH-a nije niti na koji način ugrožena, a MORH nije imao, niti zabilježio, bilo kakve 'upade' ili pokušaje 'hakerskih upada' u informatički sustav MORH-a - stoji u priopćenju objavljenom na stranicama ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:19