PRESSICA NAKON OBJAVE TRAŽBINA

RAMLJAK OTKRIO KOLIKO KOŠTA POSAO IZVANREDNE UPRAVE Do kraja procesa restrukturiranja savjetnici i troškovi mogli bi prijeći 58 milijuna eura

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

U Agrokoru je održana pressica nakon što su objavljene ukupne tražbine vjerovnika Agrokora. Ukupni iznos priznatih tražbina vjerovnika i dobavljača Agrokora, prema tim tablicama, doseže 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna tražbina osporeno. Cijelo izvješće nalazi se OVDJE.

Vjerovnici imaju mogućnost uvida u sve prijavljene tražbine i kompletnu dokumentaciju, rečeno je na pressici u Agrokoru u četvrtak, na kojoj je sudjelovao i prvi čovjek Izvanredne uprave Ante Ramljak.

Ono što slijedi je rješenje suda o utvrđenim tražbinama i upute vjerovnicima o tome da krenu u parnički postupak ako postoje temelji za to. Pristigao je velik broj prijava i ukupno se radi o 11 tisuća pojedinačnih tražbina.

Ramljak je kazao da je jako puno ljudi, stručnjaka i savjetnika, bilo uključeno u ovo. Rekao je da se nadaju da će sad svi zajedno krenuti prema dogovoru s vjerovnicima u konačni cilj, dogovor.

- Vidjeli ste da je jedan ogroman broj vjerovnika na početku dostavio svoje tražbine i trebalo je sve pročešljati. Trebalo je biti siguran u to da se nešto može ili ne može priznati. Iznos od 16,5 milijardi kuna osporenih nije malo, no postoje pravni razlozi zbog kojih neke tražbine poništavamo - rekao je Ramljak.

- Ako se ostvare pravni uvjeti da se neke ipak priznaju od ovih koje su osporene, jasno je da ćemo ih priznati - dodao je.

Predstavio je i sve dosadašnje troškove koji su nastali u ovom postupku, primjerice troškovi savjetnika. Spomenuo je i da je i njegova plaća bila zanimljiva javnosti, a ona iznosi 118.940,70 kuna u bruto mjesečnom iznosu, odnosno 71.395,52 kuna u neto iznosu.

- Na ovom projektu radi 19 profesionalnih savjetnika, no ukupno 141 stručnjaka u području financija, prava i poslovnog restrukturiranja, rekao je i dodao da je ovo "najveći postupak restrukturiranja koji se vodi u Europi."

- Angažirali smo u svakom polju najbolje stručnjake. Ukupna naknada do kraja ovog postupka procjenjuje se na između 58 i 68 milijuna eura, no ovisi i o duljini trajanja procesa - kazao je, što je manje od 1 posto ukupnog duga kompanije.

Savjetnici za restrukturiranje do sada su imali oko 9 milijuna eura troškove, financijski 3,3 milijuna eura, a pravni do 9 milijuna eura.

Naglasio je da troškove savjetnika plaćaju vjerovnici.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da vjeruje da će i Sberbank biti otvoreniji za dogovor oko naplate dugova.

- Mi niti jedan potez prema njima nismo napravili agresivno. Situacija u kojoj smo se našli govori nam da još postoji mogućnost da prihvate kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo se. Mislim da još postoji šansa za to - kazao je.

Inače, Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak je izjavio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave. Više čitajte OVDJE.

'Zašto od Sberbanke radite monstruma?'

Ako Sberbank ne prihvati dogovor, postoji li mogućnost da naplate dugove, bilo je jedno novinarsko pitanje.

- Sberbanka je jedan od vjerovnika. Zašto od njih radite monstruma? Imaju 18 posto ukupnih potraživanja. Mogu li zaustaviti nagodbu? Ne mogu. Nažalost, mislim da radimo i nepotrebno strašimo sve oko toga da iza toga stoje ruska država, politika i ne znam tko sve. Da iza Knightheada stoji američka država i ne znam tko sve. Ovo je odnos jedne korporacije s drugom. Ovo je odnos u kojem mi imamo vlastiti dignitet i u kojem ja i svi moji savjetnici ćemo postupiti prema svemu onome što nam zakon omogućava, prema bilo kome. Mislim da su toga svjesni svi kreditori ali će i Sberbanka polako - rekao je Ramljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:01