POLITIČKI PRITISAK?

RANKO OSTOJIĆ ZBOG KLANCIR SAZIVA SABORSKI ODBOR Raspravljat će o (ne)zakonitosti postupanja policije: 'Premijer misli da može raditi što ga je volja'

Ranko Ostojić, Đurđica Klancir
 Zeljko Puhovski , Darko Tomas / CROPIX

O (ne)zakonitosti postupanja policije prema novinarki Net.hr-a Đurđici Klancir kojoj je policija došla u redakciju da bi ju legitimirala po zahtjevu odvjetnika sisačko moslavačkog župana Ivana Žinića koji ju namjerava tužiti radi povrede časti i ugleda, u srijedu će se sastati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Najavio je to predsjednik toga Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić koji tvrdi da je policija u slučaju Klancir iskorištena za politički pritisak na novinarku čime je prekršen Pravilnik o postupanju policijskih službenika, zakoni, pa i sam Ustav.

- Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poručujem da nije problem u Pravilniku čiju je izmjenu najavio, nego je problem u navici kako je ovo normalno ponašanje. Problem je u navici premijera da misli kako može raditi što ga je volja - kazao je Ostojić koji je u prvi mah, kako je rekao, pomislio da u sklopu predizborne kampanje za izbore u Ličko senjskoj županiji netko podmeće, i to čak i premijeru Andreju Plenkoviću.

- No, onda me iznenadilo kada je premijer sve minorizirao i bez ikakve kontrole ustvrdio da nema indicija koje bi ukazivale na to da pri utvrđivanju identiteta Đurđice Klancir postoji nekakav pritisak. To govori s kojom lakoćom premijer pristupa kršenju Ustava - kazao je Ostojić.

Prema njegovim riječima zakonito je da policija utvrđuje identitet osobe kada je to potrebno, ali u slučaju Klancir se zakoniti cilj ostvarivao nezakonitim metodama. To znači, pojasnio je Ostojić, da prilikom policijskog postupanja uvijek treba koristiti manja sredstva prisile što traži i Ustav.

Tvrdi kako se identitet novinarke Net.hr-a mogao vrlo jednostavno utvrditi i uvidom i informacijski sustav MUP-a, te da se bez problema mogla pronaći njena adresa koja je trebala odvjentiku HDZ-ovog župana Žinića.

Kazao je i kako vjeruje da policija ne bi tako ažurno postupala da se radilo o zahtjevu nekog anonimnog građanina, kao što je to učinila po zahtjevu HDZ-ova župana. Dodao je da će njegov saborski Odbor istražiti tko je odgovoran za ovakvo postupanje policije, odnosno tko je dao naredbu da policija ide u redakciju legitimirati novinarku.

Govoreći kako će se u srijedu održati sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na temu Zakona o policiji Ostojić je rekao da se izmjenama ovoga zakona predlaže korak prema smanjenju parlamentarnog nadzora nad radom policije. Naglašava da se želi izbjeći nadzor nad radom policije u kojemu saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ima vrlo važnu ulogu, kao što je ima i javnost, odnosno mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:27