SIVA ZONA

RASKRINKAN PREVARANT Fiskalizaciju htio zaobići storniranjem svih računa: Lokal bio 'bez prometa', a on na računu imao 64 milijuna

Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Ministar financija Boris Lalovac je podijelio hrvatska iskustva s fiskalizacijom gostujući u Češkoj, gdje se na tu temu upravo vode rasprave. Pritom, Lalovac je gostovao i na češkoj televiziji, piše Novi list .

U svojoj prezentaciji, koju je češko ministarstvo financija objavilo na svojim stranicama, Lalovac iznosi primjere raznih pokušaja prevara. Primjerice, tu je slučaj ugostitelja koji je u svojoj godišnjoj prijavi istaknuo da nema prometa osam mjeseci, jer radi samo u siječnju, veljači, kolovozu i rujnu. Stoga je naveo osnovicu za izračun PDV-a od 217 tisuća kuna, dok je fiskalizacija pokazala da radi cijelu godinu, te mu je osnovica za izračun poreza bila 525 tisuća kuna.

"Inovativni" prevaranti u fiskalizaciji su pak pokušali sa storniranjem računa. Pozornost sustava izazvao je tako restoran u kojem je cijeli tjedan bio storniran svaki račun dva sata prije kraja radnog vremena. Pomoću OIB-a poreznici su utvrdili da isti poduzetnik na poslovnom žiro-računu ima više od 64 milijuna kuna, pa su se inspektori zaputili do njegovog restorana.

U jednom drugom restoranu dnevno se storniralo i po 90 posto računa u iznosu i do 30 tisuća kuna. Iako je po tome dnevna zarada restorana bila tisuću ili dvije tisuće kuna, na žiroračunu je ipak pronađena pozamašna količina novca koju je poduzetnik morao objasniti.

Fiskalizacija je otkrila i to da poduzetnici račun znaju prijaviti poreznoj upravi godinu i pol nakon što su ga dostavili, piše Novi list .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:04