NOVI, KLJUČNI KRUG PREGOVORA

RASPLET U LICI NA POMOLU? Kustić: 'Nisu nam cilj novi izbori'; Milinović: 'Nemam ništa protiv korekcija u proračunu, ali neka mi ih netko predloži'

Darko Milinović i Marijan Kustić
 Robert Fajt / CROPIX

Rušenjem proračuna župana na Silvestrovo prošle godine HDZ je Darka Milinovića, nakon što su ga izbacili iz stranke, želio izvanrednim izborima za Županijsku skupštinu eliminirati kao političkog faktora Like.

165 dana i malo događaja

Ličko-senjska županija svoj najvažniji dokument, međutim, nema ni danas, no iz HDZ-a sada poručuju da novi izbori nisu nikome u cilju. Što se dogodilo u tih 165 dana?

Malo toga. Novi izbori nisu donijeli neke bitne promjene u odnosu snaga, HDZ je zadržao predsjednika Skupštine, a Milinović je još uvijek župan. Propalo je čak pet pokušaja da se proračun donese, a javnost nikada nije doznala stvarne razloge zašto je tako. Političko taktiziranje probilo je 1. lipnja zakonski rok do kojega je Milinović imao dokument o privremenom financiranju pa je onda, nakon konzultacija s premijerom Andrejem Plenkovićem, sam donio odluku o financiranju nužnih rashoda kako bi se mogle isplatiti plaće. Približava se i 10. srpnja, krajnji rok za donošenje proračuna - u protivnom po sili zakona slijede još jedni izbori za Skupštinu, a s njima i za župana.

Koalicijski partneri

Nakon početničkog odmjeravanja snaga dviju najjačih političkih opcija, HDZ-ove i Milinovićeve, te nezavisnih vijećnika Bure promjene, a podršku im je dao SDSS (svi osim HSP-a, op. a.), čak su potpisali sporazum kojim se obvezuju podržati Marijana Kustića za predsjednika Skupštine (11. travnja), a na prvoj sljedećoj sjednici donijeti proračun. Kustić je izabran za predsjednika, a sjednica zakazana za 18. travnja je odgođena za 2. svibnja, pa za 28. svibnja - zbog usuglašavanja. No, onda je odgođena i ta, zbog visokog tlaka Marijana Kustića. Vijećnici su sjeli u klupe konačno početkom lipnja, no nisu došli HSP-ovci pa je Kustić odgodio i tu sjednicu. Posljednja, ova u četvrtak, odgođena je bez obrazloženja.

Marijan Kustić jučer nam nije odgovorio na pitanje što ga konkretno muči u Milinovićevu proračunu i što to konkretno treba usuglasiti.

- Ima dosta toga, to su potezi vrijedni nekoliko milijuna kuna. Želimo kvalitetan proračun i ne donosimo ga tek da se donese. Novi izbori nisu cilj - kratko je rekao Kustić, dodajući da čim Milinović povlači proračun, znači da nije bio dobar. Navodi da će se više znati nakon utorka kada je dogovoren sastanak za - usuglašavanje.

Župan Milinović kaže nam da on ne zna što treba usuglasiti jer tijekom dva mjeseca, koliko traju odgode, nije dobio nijednu konkretnu zamjerku i nijedan novi prijedlog, a kamoli dokument u obliku amandmana.

- Kada Kustić koristi riječ usuglašavanje, očito misli na usuglašavanja između HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera HSS-a i HSU. U utorak smo se mi prvi put našli u posljednja tri mjeseca da bih im ja prezentirao proračun. Kustić čak nije niti došao. Osim Šutića i Stilinovića iz HDZ-a, bili su tu još Fumić iz HSS-a i Bižanović iz HSU. Prezentirao sam dokument, dao im konture, a oni nisu rekli nijedno slovo. Rekli su mi da će sutradan, dakle u srijedu, javiti odluku. U četvrtak je Kustić opet odgodio sjednicu - rekao nam je Milinović, dodajući da ne bi imao ništa protiv korekcija kada bi mu ih netko predložio.

Ipak, on je u petak povukao proračun, ali ne zato, napominje, jer nije bio dobar.

Desna struja HDZ-a

- Ionako sam ga mislio mijenjati putem amandmana zbog novih okolnosti pa mislim da je korektnije da te promjene budu uključene u dokument. To se odnosi na 21 milijun kuna bespovratnih sredstava EU koja pristižu Općoj bolnici Gospić, koja je dio našeg proračuna pa ne mogu raspisati natječaj ako mi nemamo proračun. Osim toga, imamo državnih milijun kuna koji preko našeg proračuna treba biti isplaćen za troškove europskih izbora, ali i nekoliko zahtjeva proračunskih korisnika - pojašnjava Milinović.

Jesu li usuglašavanja stvarni razlog zašto Lika nema proračun? U Gospić je odmah nakon europskih izbora navodno stigao dokument koji je ličkom HDZ-u dostavio vrh stranke, a potpisali su ga Lovro Kuščević i Božidar Kalmeta. U njemu se decidirano navodi kako stranci nisu u interesu novi izbori, što i nije neka novost, jer je takve poruke poslao javno i sam premijer Plenković, doduše govoreći pritom o interesu građana. Oko toga se ne bi trebalo raspravljati, ali, kako doznajemo, desna struja stranke ličkog HDZ-a oštro se protivi. Oni se zalažu za Milinovićevo rušenje i raspisivanje novih izbora, čiji bi mogući loš rezultat za HDZ dodatno zaljuljao stolicu predsjednika stranke Plenkovića. No, valja imati na umu da je desna struja HDZ-a zapravo bila najudarnija igla Darka Milinovića dok je vladao Likom, većinu njih je povukao iz stranke, no Milinović je preiskusan političar da si u HDZ-u ne bi ostavio nekoliko “spavača”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:25