MARATONSKA SJEDNICA

RASPRAVA O OPOZIVU VLADE DOČEKALA PONOĆ Sabor izlagao povjerenje Vladi, za rušenje bilo 59 zastupnika, protiv ih je bilo 78

- Sjednica Hrvatskoga sabora nastavila se u petak raspravom o SDP-ovoj inicijativi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor, nakon čega će uslijediti glasovanje o dosad raspravljenim točkama - SDP je pokrenuo prijedlog za opoziv Vlade,  skupivši 31 potpis oporbenih zastupnika - Premijer Andrej Plenković  je neposredno pred raspravu rekao kako ta inicijativa neće proći, te kako će Vlada tu raspravu iskoristiti da još jednom podsjeti na sve što je poduzela da spriječi negativne učinke slučaja Agrokor
 CROPIX

NOVO 0:08 Nije donesena odluka o nepovjerenju Vladi! Oporba nije uspjela skupiti dovoljno ruku za rušenje vlade. Za izglasavanje nepovjerenja Vladi glasalo je 59 zastupnika, a protiv ih je bilo 78.

Nakon toga glasalo se o nepovjerenju HDZ-ovoj ministrici Nadi Murganić, a ni u tom slučaju oporba nije uspjela skupiti dovoljno glasova, pa tako Nada Murganić ostaje ministrica demografije u Vladi.

----------------------------

23:59 Uskoro se očekuje glasanje o nepovjerenju vladi

-----------------------------

23:55 Ivan Pernar u pojedinačnoj raspravi deset minuta je nabrajao kako bi izgledala Hrvatska da je Živi zid na vlasti.

"A da je Živi zid na vlasti ja bih doma spavao i ne bih bio ovdje", komentirao je na kraju Pernarova izlaganja Gordan Jandroković.

------------------------------

23:00 Više zastupnika zatražilo je stanku pa ju je Željko Reiner i odredio, u trajanju od deset minuta. Rasprave su nastavljene u 23.10.

--------------------------------

22:30 U Sabor se u međuvremenu vratilo jako puno zastupnika. No, nastao je kaos, dio njih je izašao u trenutku kad su započele pojedinačne rasprave. Prvi je na redu Gordan Maras (SDP), koji se počeo šaliti kad su zastupnici krenuli izlaziti.

U konačnici su se svi smirili. Maras je među ostalim pitao ministricu Martinu Dalić po čemu je to Ante Ramljak bio kvalificiran za posao prvog čovjeka izvanredne uprave Agrokora.

--------------------------------

21:55 Ivan Pernar (Živi zid) kritizirao je HDZ i optužio ih da su krivi za gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i Agrokor, pri čemu je te zaključke glasno uzvikivao sa svog mjesta. Nastao je žamor u sabornici, pa ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković smirivao i rekao mu da ima mikrofon, i da ga se dovoljno dobro čuje.

--------------------------------

21:15 Ivan Sinčić strastveno je govorio za sabornicom o Agrokoru i rekao da ne bi nikad dozvolio da se dio dobavljača plaća paštetama. Kaže da je mnoge briga što je Todorić izmislio bonove jer nije mogao dobit kredit od banaka, pa je tako izmislio surogat novcu.

Počeo se derati da osam godina državni odvjetnici nisu donijeli odluku "Da, gonit ćemo ga!"

- Zar vas nije sram biti članom takve Vlade? Osam godina se ne reagira na kaznene prijave - vikao je Sinčić. Bi li se u ijednoj demokratskoj razvijenoj zemlji ovo trpilo pet minuta? Nema šanse, poručio je prvi čovjek Živog zida. Rekao je da su svi političari i državni službenici koji su prikrivali događaje ili nisu slali kontrole krivi za ovu situaciju.

--------------------------------

21:00 Inače, premijer Plenković u međuvremenu se vratio u sabornicu.

--------------------------------

20:40 Milijan Brkić (HDZ) je opomenuo Gordana Marasa (SDP) da prestane biti ironičan i da već ima jedan žuti karton, "koliko se sjećam još je ostao od mog zadnjeg presjedanja." Bila je to reakcija na Marasov odgovor određenim zastupnicima u kojem je ironično rekao "da su ga argumentima uspjeli uvjeriti da nije bio u pravu".

--------------------------------

20:10 Miro Bulj (Most) rekao je da mu je žao što je premijer danas izignorirao pitanja Mosta, što se zaista i dogodilo, jer im premijer nije htio odgovoriti na pitanja o Agrokoru.

- Mi smo kamenčić u cipeli, jer smo tvrdi i ostat ćemo - poručio je. Smatra i da SDP nije ništa manje odgovoran za slučaj s Agrokorom od HDZ-a.

--------------------------------

19:50 Milorad Pupovac iz SDSS-a ranije je rekao da se po svemu čini kao da Hrvatska ne postoji, niti njezini građani, već samo Agrokor.

- Vlada je u prvoj fazi spriječila najgore što se moglo dogoditi, ali mi ovdje optužujemo jedni druge , a koja je odgovornost onih koji su bez ikakvih kriterija i banaka podržavali tu politiku po temelju obujma poslovanja firme? Koja je njihova logika i odgovornost, i hoće li oni na kraju platiti cijenu? - pitao se Pupovac među ostalim u svom izlaganju.

--------------------------------

18:45 SDP-ovac Jovanović je kritizirao ministra zdravstva Milana Kujundžića, kaže i da se 'Andrija Štampar vjerojatno okreće u grobu zbog njegovih poteza'. - Liste čekanja su dosegle nevjerojatne razmjere, danas je milijun i 200 tisuća ljudi na njima. Imunološki zavod propada - nabrojao je među ostalim kritikama.

--------------------------------

18:30 Ivan Sinčić iz Živog zida pita se, ako je zakon koji je vlada napisala zbog Agrokora tako dobar, hoće li se sve srediti u hrvatskom gospodarstvu, u što dakako ne vjeruje. Bačić iz HDZ-a rekao mu je da je to bila samo jedna od mjera u nizu na kojima Vlada radi. - Koliko čujem od vjerovnika, zadovoljni su kao i mali dobavljači radom izvanredne uprave - kaže HDZ-ovac.

Saborska TV / YouTube
Ivan Sinčić

18:15 Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a prijedlog SDP-a za opoziv Vlade nazvao je "skromnim uratkom" i ustvrdio da ne zna čije interese SDP zastupa, spočitnuvši im da u toj stranci "lijeva ne zna što radi desna". Rekao je da je "skromni uradak" SDP-a nastao kao rezultat njihovog nezadovoljstva što premijer Andrej Plenković nakon obznane informacije o roll-up kreditu nije odmah došao u Sabor iako je u osam mjeseci ovog saziva u Saboru bio 17 puta, dok je Zoran Milanović u četiri godine bio 32 puta.

Naglasio je da je Zakonom o izvanrednoj upravi spriječen stečaj Agrokora i gospodarskog sustava, te očuvana radna mjesta i da se ne radi o državnom intervencionalizmu već vrsti stečajnog zakona. "Ovo nije državni intervencionalizam jer je i dalje nadležnost nad sudbinom Agrokora u rukama suda i vjerovnika", naglasio je Bačić.

Odbacio je i prozivke da se pogodovalo američkom fondu Knighthead. Roll-up kredit za Agrokor potvrdili su Trgovački sud i Visoki trgovački sud u Zagrebu, a o tome se očitovao i londonski sud priznavši izvanrednu upravu, kazao je. "Nije mi jasno čije interese zastupate, radnika ne, malih dobavljača i OPG-ova ne, vjerovnici vas mole da ih ne zastupate, na kraju ispada da vi zastupate interese Ivice Todorića i Sberbanke", zaključio je Bačić.

--------------------------------

17:50 Orsat Miljenić (SDP) kazao je da je uvjeren da se isti efekt poput onog lex Agrokora mogao učiniti bez tog zakona, i da mu nije jasno zašto je Vlada morala toliko stati iza vjerovnika. Pitao se i što će biti ako engleski sud odluči ne predati Ivicu Todorića, i da je Vlada učinila veliku štetu što se miješala u cijeli slučaj na taj način. Miljenić smatra da je stečajni postupak mogao imati isti efekt kao zakon koji je donijela Vlada, s čime se nije složio Branko Bačić (HDZ).

--------------------------------

17:35 Ivan Pernar iz Živog zida rekao je da roll up kredit Agrokoru govori da je dio vjerovnika izvisio, i da će netko s 30 kuna zaraditi 100 kuna plus kamate, a da će netko tko je bio pošten izgubiti na tome što je pošteno isporučio robu. - Koji je rezultat tog kredita? Hoće li stečaj biti izbjegnut? Naravno da neće - kazao je Pernar, koji smatra da će se doći do toga da će sve Agrokorove firme biti prodane.

Zagreb, 101216.
Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor raspravlja o prijedlogu drzavnog proracuna za iducu 2017. godninu cijeli dan. 
Na fotografiji: Ivan Pernar.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

--------------------------------

17:20 U ime Kluba zastupnika SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao je da je strvinarski fond Knighthead poznat po kupovini duga Argentine, a završilo je tako da je fond tužio Argentinu. Ocijenio je kako treba očekivati brojne tužbe zato što je 'lex Agrokor' nešto između stečaja i izvlaštenja, čime je omogućeno gradiranje vjerovnika.

Po njegovu mišljenju cijela se priča svodi na ortački kapitalizam, interesne krugove i lobije i Vlada radi u njihovu interesu, a ne u interesu građana. Hajdaš Dončić pitao je na kraju zastupnike HNS-a i manjina podržavaju li Vladu koja donosi takve zakone, koja tolerira radikalne ekstremiste, ne ratificira Istanbulsku konvenciju, onemogućuje povratak Srba u Knin, a sve zastupnike zapitao podržavaju li Vladu koju ne podržava 80 posto građana.

--------------------------------

17:00 Inače, Mostovi saborski su replike na izlaganje premijera Plenkovića željeli iskoristiti kako bi mu postavili pitanja koja bi mu postavili na saborskom Istražnom povjerenstvu za Agrokor, no Plenković ih je sve do jednog ignorirao. Na kraju je ustvrdio kako Most pokušava saborsku raspravu pretvoriti u rad istražnog povjerenstva.

- SDP je 21. travnja podnio zahtjev za rad istražnog povjerenstva i naveli su taksativno točke kojim se isto treba baviti. Krenuli ste u tu analizu kronološkim redom. Svako povjerenstvo išlo je do sada kronološkim redom za koji ste se vi založili da krene. To što je vama sada politički oportuno i interesantno da skačete s 90-tih na 2017., to je drugo pitanje. Kad kronološki dođe na red sve vezano za ovu godinu Vlada je spremna - rekao je Plenković.

Sve što se radi oko Agrokora je velika, krupna reforma, zakon (o izvanrednoj upravi u sistemski važnim tvrtkama) i sve što će se iznjedriti imat će transformacijski učinka između poslovnih subjekata u Hrvatskoj, poručio je premijer u Saboru.

Kratko se referirao na oporbeno apostrofiranje kritičkog govora predsjednice Republike. "Ona izražava svoj stav", rekao je Plenković kojem se čini da "klima koja se želi stvoriti perpetuiranjem negativnih informacija danas kulminira".

--------------------------------

16:45 Davor Ivo Stier rekao je da cijeni što je Mrak Taritaš pričala o sistemskom problemu. - To je problem za sve nas, bez obzira na to u kojoj smo stranci. Svi zajedno, koji smo na strani demokracije i slobodnog tržišta, moramo se boriti protiv klijentelizma. Ne mislim da će Agrokor biti definirajući moment - rekao je među ostalim, a podsjetio i na 'razdoblje kad je ona bila u Vladi' i LNG terminal.

Mrak Taritaš rekla je da je to jedna od stvari oko kojih se može složiti, iako su na različitim stranama. - To više ne smije biti. -

--------------------------------

16:30 Anka Mrak Taritaš u ime Kluba zastupnika GLAS/HSU odmah je najavila da će glasati za nepovjerenje Vladi. Ustvrdila je da je Agrokor nastao zahvaljujući crony, odnosno, rođačkom kapitalizmu, a onda se dogodilo da su "stvari izmakle kontroli".

Ivica Todorić nije politički progonjen nego politički uzgojen, rekla je te dodala kako je on svojim potpisom predao Agrokor u ruke državi kojim sada upravlja državni činovnik Ante Ramljak, a sve njegove promašaje građani će platiti kroz proračun.

"Vlada je odlučila svoju sudbinu vezati uz 'lex Agrokor' i Ramljaka i trajat će točno onoliko koliko će trajati taj zakon i posao tog činovnika", poručila je Mrak Taritaš zaključivši da je u ovom trenutku najmoćniji čovjek u državi jedan činovnik i da je budućnost Hrvatske stavljena njegove ruke.

--------------------------------

16:00 Ivanu Šukeru (HDZ) u riječ je upao Ivan Pernar iz Živog zida, a potom i Gordan Maras iz SDP-a.

- Kolega Maras! Pa gdje je kraj Vašem bezobrazluku? Gdje je kraj vašem bezobrazluku, pitam vas?! Kolega Maras, ja sam pristojno šutio dok ste vi pričali - rekao mu je Šuker.

- Ako ste nervozni, ja ću Vam platiti kavu. Popijte kavu i vratite se - rekao je Marasu potom Milijan Brkić, HDZ-ov potpredsjednik Sabora.

--------------------------------

15:42 Plenkovićev govor naljutio je Davora Bernardića: - Kako vam nije neugodno širiti laži, kažete nismo znali da će se lex Agrokor aktivirati, a aktivirao ga je sam Todorić. Nemojte omalovažavati hrvatske poljoprivrednike.

--------------------------------

15:19 - Plenković je komentirao informaciju da se Ramljak sastajao s nizom ljudi u proljeće ove godine da bi se informirali što se zbiva i kazao za to saznao prije 7-8 tjedana.

- Kako je Ramljak mogao znati da će biti to što je sada, kako smo mogli znati tada da će se zakon aktivirati. Bilo bi čudno da ja znam tko se, kada i s kim sastaje i za to ne mogu odgovarati. On je odabran na temelju stručnih kvalifikacija koje ima – kazao je.

Zagreb,  101117.
Trg svetog Marka,Sabor RH.
Nastavljena je 6. sjednica SaboraRH. Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor.
Na fotografiji: premijer Andrej Plenkovic
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

--------------------------------

15:15 - Vama je normalno da dođete ovdje, istresate svoje spinove, ali nećete uspjeti, ja vam garantiram. Osobno i vlada i HDZ-ovom problemu pristupa sa zaštitom interesa, gospodarstva, malog čovjeka. Ne bavimo se mi temom Agrokora jer smo povezani s njima. Zašto mislite da bih ja kao premijer imao interesa pristupiti tome kako vi smjerate.

- Ramljaka je imenovao sud, nema nametanja, nema državne intervencije, a vi hoćete prebaciti odgovornost na Vladu. Nećete uspjeti, radimo zakonito. Vraćam vam kao ping-pong da igram lijevom rukom – kazao je Plenković, na što je Maras replicirao premijeru:

- Ponaša se nedmeno, kao da bi mi njemu trebali odgovarati, a ne on nama koji smo ga birali. Probajte shvatiti trodiobu vlasti i da je samo nebo iznad Hrvatskog sabora. Vi niste sigurno, probajte zatomiti malo vaš ego.

--------------------------------

15:02 - Kratko ću komentirati pokušaj Mosta da pretvori raspravu u rad povjerenstva – kazao je Plenković.

- Što se tiče povjerenstva, naveli ste taksativno točke kojima se treba baviti. Svako povjerenstvo do sada išlo je kronološkim redom, bilo bi dobro da Most objasni javnosti da Povjerenstvo radi upravo tim redoslijedom koji ste vi predložili. To što vi sad skačete s početka 90-ih na 2017. to je vaš problem. A da smo mi doveli povjerenika da mora sklapati ugovor… to je bila vaša odluka i potez i to je ono što je bitno. Ne možete biti u vladi i biti istovremeno oporba.

Božo Petrov je kazao Brkiću kako je trebao zaustaviti predsjednika stranke jer je povrijedio poslovnik, ali kako zna da 'on to ne smije'.

- Vi ćete puno puta ponoviti svoje teze u medijima, ali neke stvari nećete moći zaustaviti. Postoje društvene mreže. Ono što je još veći problem da ste imali ogovor s kolegama iz HNS-a. Šutjeli ste da biste dobili bolje bodove na izborima.

Zagreb, 101117.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Sjednica Sabora RH.  Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor, aktualni sat.
Na fotografiji: Bozo Petrov i Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Grmoja je prozvao Plenkovića da je odbio odgovoriti na niz pitanja koje nisu imala veze s Povjerenstvom.

--------------------------------

14:44 - Danas nije aktualni sat i ne postavljaju se pitanja, već se odgovara na izlagane govornika – upozorio je zastupnike Milijan Brkić, koji je nakratko zamijenio Jandrokovića, nakon što su skrenuli s teme.

--------------------------------

14:40 - Očekivao sam da će Plenković početi odgovarati na pitanja, ali očito je da je Plenkoviću važnije napraviti cirkus. Vi niste premijer, premijer je Šeks, a njegovi pomoćnici Valentić i Gregurić- kazao je Mostov Miro Bulj i upitao premijera je li upoznat s prodajom VUPIK-a pošto je 2010. godine bio tajnik u ministarstvu Gordana Jandrokovića, dok je Dalić bila ministrica financija.

--------------------------------

14:38 - Božo Petrov (Most) kazao je kako Plenković kleveće oporbu.

- Mostovi zastupnici će danas iskoristiti priliku da bi mogli nastaviti rad istražnog povjerenstva. Ne znam zašto vas HDZ štiti i ne dopuštaju vam dolazak pred Povjerenstvo. Nadam se da ćete nam sada odgovoriti na naša pitanja - kazao je Petrov te ga upitao zna li da neki fondovi otkupljuju potraživanja banaka prema Agrokoru.

--------------------------------

14:31 - SDP-ov Nenad Stazić komentirao je kako je Agrokor privatna tvrtka i kako takve stalno propadaju diljem svijeta.

- Vi ste aktivirali lex Agrokor koji je potpisao i Todorić. Tada sam vam vjerovao, no sada se situacija izmijenila. Todorić sada govori da ga se pljačka. Ja kad čujem da HDZ nekog pljačka ja se naježim, jer se sjetim tog vremena. Morate shvatiti našu bojazan, Hrvatska ne pripada samo vama nego svim hrvatskim građanima. Kad Todorić kaže Agrokor se pljačka i to radi HDZ, mi strahujemo - kazao je, a Plenković mu je odgovorio:

- Sad sam od vas uspio čuti vašu formulaciju Plenković pljačka. Kod vas postoji presumpcija krivnje, da smo lopovi i da nešto od nekog želimo. Može kolega Bulj kazati da ne zna što radim iza zatvorenih vrata, možete vi sugerirati to ali nećete uspjeti naći ni lipu korupcije u mom životu. Zato ću se svim silama odupirati svima koji nastoje stvoriti dojam da mi nešto radimo nezakonito. I u tome ću uspjeti, vodite računa o tome i vi i kolega Bulj.

Zagreb  10112017
Trg svetog Marka,Sabor RH.Pocetak sjednice Sabora RH,aktualni sat.Na fotografiji premjer Andrej Plenkovic.
Foto; Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

--------------------------------

14:10 - HDZ-ov Željko Reiner kazao je kako je Bernardić komentirao plaće Ramljaka i njegovih savjetnika no kako se 'ne spominje se da se to ne plaća iz državnog proračuna, nego to plaća tvrtka, kao i da je povjerenika imenovao sud i jedini je sud nadležan nadzirati njegov rad.

--------------------------------

14:01 - Željko Jovanović kazao je kako bi predsjednica Grabar-Kitarović očito potpisala za opoziv Vlade, a potom se SDP-ov Fred Matić obratio premijeru:

- Vi ste civiliziran i pametan čovjek, no zbog okruženja u kojem se nalazite morate se ponašati kao bahati HDZ-ovac i ja vas razumijem. Znam da je vama teško i želim reći da ću vam dati potporu ako dođe do problema s glasovanjem, jer znam da želite dovesti HDZ na civiliziranu razinu što oni 27 godina nisu. Ja bih iskrenije glasao nego oni koje ste kupili na jeftinoj akciji '3 za 5' - kazao je Matić aludirajući na HNS-ovce.

- Meni je drago da ste vi uvijek pripravni podebljati parlamentarnu većinu i na tome vam zahvaljujem – odgovorio je Matiću Plenković.

--------------------------------

13:57 - Ivan Pernar (Živi zid) kazao je kako je HDZ odveo tisuću hrvatskih poduzeća u propast.

- Vi niste spriječili stečaj, on će se dogoditi za 15 mjeseci. Fama da ste vi spasili Agrokor je laž. Vi ste promijenili redoslijed naplate i na prvo mjesto stavili lešinarski američki fond - kazao je Pernar, prenosi Dnevnik.hr.

13:39 - SDP-ov Gordan Maras u nastavku rasprave kazao je kako je premijer dolaskom u Saboru već izgubio bez obzira na rezultate glasova.

- Vi ste izgubili jer vam građani ne vjeruju. Odgovorite mi hoćete li svojim potpisom i ostavkom jamčiti radna mjesta u Agrokoru - kazao je Maras, a Plenković mu je odgovorio kako je zadivljen njegovim izlaganjem.

- Vi ste gospodine Maras, prije dva dana pokazali svu širinu, stil i sadržaj da ja još uvijek ne mogu doći sebi od vašeg izlaganja. Uvijek ću svojoj djeci pričati o vašem izlaganju - odgovorio je ironično Plenković.

- Ja svojoj djeci uopće neću pričati o premijeru Plenkovića koji nije odgovorio hoće li svojim potpisom garantirati radna mjesta u Agrokoru - kazao je Maras i zatražio da Jandroković opomene premijera jer ga je jako uvrijedilo što je rekao da neće svojoj djeci govoriti o njemu, prenosi Dnevnik.hr.

--------------------------------

13:23 - Saša Đujić (SDP) kazao je kako i on kao i predsjednica misli da je Hrvatska u izvanrednom stanju.

- I ona vas je pročitala - kazao je Đujić, na što je premijer odgovorio kako predsjednica izražava svoj stav.

- Opća klima dolazi danas do kulminacije. Danas istresite sve što želite - kazao je Plenković.

--------------------------------

13:21 - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić pojasnila je kako je 'lex Agrokor' višeslojno riješio problem jer je riječ o sudbinama ljudi. U pitanju je bilo 27 tisuća ljudi i njihovih obitelji koji su prije Uskrsa bili suočeni s neisplatom plaća, a danas uredno rade i primaju plaće.

Zagreb, 101117.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Sjednica Sabora RH.  Rasprava o povjerenju Vladi u slucaju Agrokor, aktualni sat.
Na fotografiji: Martina Dalic i Andrej Plenkovic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
CROPIX

Bila je riječ i o sudbinama ljudi koji su nekoliko godina pred mirovinu, jer gdje bi se oni zaposlili da su tada ostali bez posla, poručila je Dalić. Također, naglasila je, bile su u pitanju sudbine i malih dobavljača, poljoprivrednika, OPG-a koji se po stečajnom zakonu ne bi mogli naplatiti prije ostalih.

Sud u Engleskoj, ocijenila je potpredsjednica Vlade, potvrdio je da je proces dobro odrađen jer ga vode dobavljači, odnosno, vjerovnici, a država ne kontrolira vjerovničko vijeće jer nema tražbine. Ukupna tražbina države iznosi 0,053 posto od 57 milijardi kuna duga, kazala je Dalić.

--------------------------------

13:20 Premijer Andrej Plenković u Saboru je, tijekom rasprave o zahtjevu oporbe za opozivom Vlade, govorio o krizi u Agrokoru. Prvo se osvrnuo na govor Davora Bernardića.

Poručio je kako odbija sve prijedloge oporbe za pokretanje pitanja povjerenja njegovoj vladi te kako je vlada u slučaju Agrokora učinila 'ono što odgovorna i ozbiljna vlast treba raditi' neovisno o SDP-ovim aluzijama na ankete te želji da si digne popularnost.

Vlada, kazao je, odbija sve prijedloge oporbe za pokretanje pitanja povjerenja. 'Napisani su na čudonovatom hrvatskom jeziku kao da ste prevodili tekst ne nužno s engleskog', ustvrdio je Plenković u Saboru tijekom rasprave o povjerenju njegovoj vladi.

'Ugovor o kojem je bilo riječi i koji je povod cijele ove nemušto napisane inicijative o nepovjerenju vladi je bilo najbolje rješenje koje se u tom trenutku moglo organizirati kako bi se osiguralo novo financiranje', poručio je premijer.

Hrvatski ljudi, kazao je, to vide i znat će razlikovati ozbiljnu od neodgovorne politike..

Istaknuo je i kako je vlada, odlukama koje su jučer primili od londonskog suda, dobila potvrdu da je put kojim je vlada krenula u rješavanju krize u Agrokoru u cilju općeg hrvatskog interesa bio primjeren i pravi put. 'Na njemu ćemo ustrajati jer osigurava dva temeljna cilja: spriječili smo ono što nitko više ne spominje da bi se moglo dogoditi, a drugo, osigurava i radna mjesta i funkcioniranje kompanije u budućnosti', rekao je Plenković.

O RANIJIM ZBIVANJIMA U SABORNICI PROČITAJTE OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28