SABOR

RASPRAVA O RAZRJEŠENJU DRAŽENA JELENIĆA Oporba zatražila sigurnosnu provjeru kandidata za državnog odvjetnika

Miro Bulj, Nikola Grmoja
 Goran Mehkek / CROPIX

Oporbeni zastupnici u srijedu su u raspravi o razrješenju Dražena Jelenića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika, izrazili sumnju da će se išta promijeniti s novim državnim odvjetnikom bez prethodne sigurnosne provjere, a tražili su i da se ispita sudjelovanje zastupnika i članova Vlade u tajnim organizacijama.

U raspravi o razrješenju Dražena Jelenića koji je podnio ostavku nakon reakcija na njegovo članstvo u masonskoj loži, Peđa Grbin (SDP) ponovno je zatražio da se kroz izmjene Zakona o državnom odvjetništvu vrati sigurnosna provjera kandidata, što u slučaju imenovanja Jelenića nije bio slučaj.

„Mi u zakonu nemamo kriterije za definiranje članstva u organizacijama koje nije kompatibilno s dužnošću glavnog državnog odvjetnika“, rekao je Grbin zatraživši zakonske izmjene kako bi se to preciziralo.

Ti kriteriji su nam nužni, poručio je.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja upitao je hoće li se pokrenuti stegovni postupak protiv Jelenića koji je, kaže, o članstvu u masonskoj loži trebao obavijestiti svog nadređenog.

Grmoji je indikativno i što Jelenić u Saboru, prilikom imenovanja, nije dobio potporu samo vladajuće većine, nego i dijela oporbe, SDP-ovih Orsata Miljenića i Peđe Grbina te Gorana Aleksića (SNAGA).

„Zašto su tada Grbin i Miljenić, sadašnji predstojnik Ureda predsjednika Repubilike, u dogovoru sa svojim klubom, podržali Jelenića, što se iza toga krije?“ upitao je Grmoja.

Predložio je i da se od saborskih zastupnika i članova Vlade zatraže izjašnjavanje jesu li članovi masonskih i tajnih organizacija kao i zakonske izmjene koje bi predviđale kaznenu odgovornost za prešućivanja informacija pred saborskim odborom.

Zekanović: Koliko je u Saboru članova masonske lože?

Hrastovu Hrvoju Zekanoviću i Marinu Škiboli (Nezavisna lista mladih) nije jasno zašto Jelenić mora otići s dužnosti.

„Nije jasno zašto se razrješuje glavnog državnog odvjetnika“, ustvrdio je Škibola, dok je Zekanović zatražio da se saborskim zastupnicima predstave konkretni razlozi za Jelenićevu smjenu.

„Neka se ispita radi li organizacija, čiji je Jelenić član, protiv Hrvatske!, zatražio je Zekanović. Pozvao je i da se ispita koliko članova masonske lože ima u Saboru i Vladi te ustvrdio kako se „to ne radi jer bi se otkrilo da su mnogi zastupnici članovi tajnih organizacija“.

Vesna Pusić (Glas) ustvrdila je pak da se glavnog državnog odvjetnika smjenjuje s pogrešnom argumentacijom. On je bio pristran i neprofesionalan i zbog toga ga se treba smijeniti, a ne zbog članstva u jednoj legalnoj organizaciji, poručila je Pusić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković obrazlažući Vladin prijedlog razrješenja Dražena Jelenića rekao je da je Jelenićevo članstvo „u jednoj organizaciji“ postalo smetnja u postupanju u konkretnom predmetu.

Na zahtjev nezavisnog Marka Vučetića da se Jelenića procesuira ako je kao mason kršio zakon, Bošnjaković je odgovorio kako nema dokaza da je glavni državni odvjetnik radio nezakonito.

„Došlo je do gubitka povjerenja vezano uz jedan predmet. Dužnost glavnog državnog odvjetnika ne može obnašati nitko tko nema povjerenje javnosti. Biti glavni državni odvjetnik znači biti samostalan i neovisan“, rekao je ministar te dodao da bi Vlada smijenila Jelenića da nije sam podnio ostavku.

Jovanović upitao Bošnjakovića što Vlada skriva neobjavljivanjem izvješća GRECO-a

SDP-ov Željko Jovanović iskoristio je raspravu o Jeleniću da upita ministra pravosuđa zbog čega taji pred hrvatskom javnošću podatke iz evolucijskog kruga antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO-a. Jovanović je rekao da je riječ o izvješću sprječavanju sukoba interesa u tijelima izvršne vlasti i sukobu interesa. Izvješće je, kaže, objavljeno krajem prošle godine, a po neslužbenim informacijama, nije u Hrvatskoj još objavljeno jer nije prevedeno. Jovanović smatra da Vlada na taj način skriva prozivke koje je dobila od GRECO-a zbog opstrukcije rada povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

„Niste u stanju prevesti nekoliko stranica. Što skrivati, da li skrivate da ste prozvani zbog opstrukcije?“, upitao je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11