ZLOUPORABA DROGA

RASPRAVA U SABORU IZMAKLA KONTROLI HDZ-ovac optužio Beljaka za krađu, a Jandroković je priznao kako je prekršio poslovnik

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.03.2018. u 14:12

Zagreb, 160218.
Trg svetog Marka.
Sabor raspravlja o potvrdjivanju Sporazuma o strateskom partnerstvu izmedju EU i Kanade.
Na fotografiji: Bozo Petrov, Kreso Beljak, Davor Bernardic.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

 

 

ZAGREB - Saborska rasprava o Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu suzbijanja zlouporabe droga u 2016. u utorak je na samom početku preskočila na politički kolosijek, pa dok je čelnik HSS-a Krešo Beljak, zazivajući legalizaciju kanabisa, dijagnosticirao HDZ-ovcima ovisnost o vlasti, iz te su mu stranke uzvraćali kako još samo čekaju da obznani da je i Stjepan Radić pušio marihuanu.

 

 "Po korištenju kanabisa Hrvatska je u razini s velikim većinom zemalja EU. Mislite da je turizam u Amsterdamu razvijen zato što je to prekrasan grad? Ne! Zbog nečeg drugog. Velik broj Hrvata odlazi tamo umjesto da Nizozemci dolaze ovamo", kazao je Beljak, inače zagovornik legalizacije marihuane.

 

 Zanimalo ga je i koliko je umrlih od predoziranja kanabisom, upitavši koliko je lani umrlo od predoziranja alkoholom koji je, podsjeća, posve legalan.

 

 HDZ-ov Ivan Ćelić poručio je Beljaku da krade ideje Živog zida. "Valjda ćemo tijekom rasprave saznati da je i Stjepan Radić pušio marihuanu", istaknuo je Ćelić, koji je kao psihijatar obrazlagao da marihuana ima razorniji učinak na mozak mladog čovjeka nego heroin.

Zagreb, 130318
Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o Izvjescu o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini.
Na fotografiji: Predrag Matic, Pedja Grbin, Ranko Ostojic i Boris Lalovac,
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Zagreb, 130318
Nastavak 7. sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici su zasjedanje nastavili raspravom o Izvjescu o suzbijanju zlouporabe droga u 2016. godini.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic i Boris Lalovac
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX
 

 "Iako je tema droga, u našoj domovini najviše je ovisnost o vlasti, posebno kod HDZ-a. Bili ste ovisni o dr. Ivi Sanaderu, pa o Jadranki Kosor, danas o Andreju Plenkoviću, a sutra o nekom novom. To je najveći problem! Nažalost, za vas lijeka nema", uzvratio je Beljak HDZ-ovcima.

 

Psihijatar Ćelić: Beljak je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanje od vrijednosti HSS-a

 

 Ćelić mu je na to ironično poručio kako je postao stručnjak za ovisnosti i odvikavanja od vrijednosti HSS-a.

 

 "Beljak je pokazao da je stručnjak za ovisnosti jer sve više istaknutih članova HSS-a izlazi. On je stručnjak za odvikavanje od istinskih tradicionalnih vrijednosti HSS-a, pa će možda biti ta nova dijagnoza u nekom novom dijagnostičkom priručniku", rekao je.

 

 U zastupničko prepucavanje umiješao se i predsjedavajući Milijan Brkić (HDZ), koji je u konačnici ipak pozvao da se "vrate na temu".

 

Brkić kolegi Ćeliću: Beljak nije kod Vas u ordinaciji, nego ste u Saboru

 

 "Budući da ste stručnjak za ovisnost, onda ste i kompetentni, ali Vas molim nemojte govoriti van teme. Kolega Beljak nije kod Vas u ordinaciji nego ste u Saboru", poručio je Brkić stranačkom kolegi.

 

 Beljak je, međutim, nastavio na političkom kolosijeku.

 

 "Okanite se HSS-a jer vi možete učiti od nas i vaš prvi predsjednik se pozivao na Radića. Mi vam kao kršćani opraštamo. Tko tebe kamenom mi njega kruhom i mi ćemo vas gađati kruhom, a vi sa svojim udbaškim metodama nastavite uništavati ne samo HSS, nego i druge stranke", poručio je Beljak HDZ-ovcima.

 

Jovanović: Smanjenje broja liječenih ovisnika nije dobar pokazatelj jer stalno raste količina droga

 

 SDP-ovac Željko Jovanović referirao se na broj liječenih ovisnika koji se iz godine u godinu smanjuje. "U 2016. liječilo se 7.106 osoba, a godinu ranije 7.533 što je za 427 osoba manje i taj trend traje već nekoliko godina. To po meni nije dobar pokazatelj, jer smatram da ako stalno raste količina droga koja se zapljenjuje, iznad smo prosjeka i po pušenju, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti, a istovremeno pada broj liječenih ovisnika", istaknuo je.

 

 Zašto pada broj liječenih ovisnika kad bi po meni on zapravo morao rasti, upitao je Jovanović, na što mu je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić odgovorio kako pada broj liječenih od opijatske ovisnosti te samim tim pada i broj liječenih ovisnika.

 

 Po izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj, ukupni specificirani javni rashodi u području suzbijanja zlouporabe droga u državnom i županijskim proračunima te financijskim planovima javnih tijela i organizacija civilnog društva u 2016. iznosili su 125,3 milijuna kuna, što u odnosu na 2015. predstavlja povećanje od 5,5 posto.

 

 Od ukupno liječenih u 2016., 83,8 posto ih je uzimalo opijate, zbog uzimanja i ovisnosti o drugim psihoaktivnim tvarima liječeno je 16,2 posto, na liječenju od ovisnosti o kanabisu bilo je 10,4 posto od ukupnog broja liječenih, 3,6 posto na liječenju kao glavnu drogu navelo je stimulanse i kokain, što je porast za 0,4 posto.

 

Petrijevčanin Vuksanović: Dostupne nove psihoaktivne tvari

 

 HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović upozorila je na problem novih psihoaktivnih tvari. "Mjesečno se iz Kine uvoze velike količine primaljivih tabletica sintetskih kanabinoida, pa djeca već s 13 godina kreću u online kupovinu", kazala je.

 

 "Nije nam problem samo Kina, nego i to što su laboratoriji za proizvodnju sintetskih droga u zemljama EU", nadovezao se Ćelić.

 

 SDP-ov Nenad Stazić založio se za uvođenje u škole obveznog predmeta zdravstvenog odgoja koji bi govorio o ovisnosti, i to ne samo o drogama, već i o internetu, društvenim mrežama... "Mi kao društvo ne dajemo dovoljno pozornosti edukaciji", zaključio je Stazić.

Jandroković: Svjetska banka zadovoljna procesom reforme cestovnog sektora u RH

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je, reagirajući na istup Mostova zastupnika Tomislava Žagara, pročitao izjavu Svjetske banke o procesu reforme cestovnog sektora te poručio kako situacija "ipak" nije tako zabrinjavajuća, nego je sve u skladu "s onim što je dogovoreno i ranije".

 "Svjetska banka zadovoljna je tijekom procesa reforme cestovnog sektora u Hrvatskoj. Financijsko i operativno restrukturiranje nastavlja se na zadovoljavajući način i u skladu s pismom sektorske politike. U tijeku je stalna suradnja, uključujući i rasprave o radnim dokumentima između banke, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te tri cestarske tvrtke, što je uobičajena praksa u svakom projektu", rekao je Jandroković.

 'Priznao' je da je svojim postupkom povrijedio saborski Poslovnik, ali i poručio kako je morao reagirati s obzirom da je, kako je rekao, Žagar neistinito naveo da je Svjetska banka poslala "pljusku" Hrvatskoj jer ukupan dug Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i autoceste Rijeka-Zagreb iznosi 5,2 milijarde eura, što je 11 posto BDP-a., a samo ove godine na naplatu dolazi 2 milijarde kuna kamata.

 "Dužan sam kao predsjednik reagirati i upozoriti da ono što je kolega rekao samo polovično točno", objasnio je Jandroković svoju reakciju.

Žagar: Pljuska iz Svjetske banke

 Žagar je istaknuo kako je HAC u travnju 2017. dobio kredit od 22 milijuna eura te jamstvo od 350 milijuna eura, što je bilo namijenjeno projektu modernizacije, restrukturiranja cestovnog sektora. Godinu dana prije, odobreno je 50 milijuna eura za financiranje operativnog poboljšanja te 200 milijuna eura za refinanciranje dijela duga HAC-u.

 "I nakon što je Svjetska banka to odobrila, nakon što su krenuli na taj posao, dolazi šok iz Svjetske banke ili pljuska. Kažu, ništa se zapravo nije učinilo. Umjesto da ste za 7 posto smanjili broj djelatnika, vi ste ih povećali za 15 posto. Umjesto da ste smanjili troškove, vi ih povećavate", naveo je zastupnik.

 Napomenuo je kako se ne smije zaboraviti da su svi dugovi koje imaju HAC, autocesta Rijeka- Zagreb i Hrvatske ceste, pokriveni državnim jamstvima.

 "Dakle, sve te dugove na kraju će platiti hrvatski građani", ustvrdio je Žagar te pozvao ministra financija Zdravka Marića da "ozbiljno razgovara" s ministrom prometa Olegom Butkovićem te nađu rješenje.

 "To se mora napraviti, jer to su razlozi za ostavke ministara u svakoj uređenoj zemlji. Ovo su ogromni novci i sramota ako građani Republike Hrvatske sutra moraju to platiti", naglasio je Žagar.

 Jedan dnevni list u ponedjeljak je objavio tekst po kojemu je restrukturiranje cestovnog sektora, a time i rješavanje kreditnog zaduženja od 5,2 milijarde eura pod velikim znakom pitanja, jer se restrukturiranje HAC-a ne odvija u skladu s obvezama koje je preuzela hrvatska Vlada. (Hina)

 

Izdvajamo