LUKSUZNE NEKRETNINE

RASPRODAJA HRVATSKIH DVORACA Za Mali Tabor vlasnici traže samo 750.000 eura, ali to nije jedino zagorsko zdanje na tržištu za koje nema interesa

 
Mali Tabor, Gjalski, Oroslavje Donje

Jedan od nekad najljepših dvoraca Hrvatskog zagorja, Mali Tabor, koji se nalazi na uzvisini u mjestu Prišlin nedaleko od Huma na Sutli, možda uskoro dobije novog vlasnika koji će ga spasiti od propadanja kojem je prepušten već nekoliko desetljeća. Sadašnji vlasnici, Zdravko Ivić koji stanuje u susjedstvu i Tomislav Grozaj iz Slovenije, renesansno su zdanje s prostranim pripadajućim zemljištem dali na prodaju i traže 750.000 eura.

Ivić, koji ima polovicu dvorca, za Jutarnji kaže da je zadnja cijena na koju bi pristali 550.000 eura, a on bi rado prodao i samo svoju polovicu za 275.000 eura. U tom njegovom dijelu do prije 20-ak godina bila je gostionica, a prije toga trgovina. U drugoj polovici 20. stoljeća na katu su bili stanovi u kojima su živjeli učitelji.

Cijena sitnica

- Siguran sam da će se uskoro naći kupac jer je cijena sitnica. Ovaj kraj će u turističkom smislu biti novi Jadran, pogotovo kad sa Slovenijom koja je jako blizu nastupi schengenski granični režim. Dvorac je na idealnoj lokaciji blizu Rogaške Slatine i sramota je da država nije zainteresirana za kupnju - govori Ivić koji je, kaže, kupio polovicu Malog Tabora od poljoprivredne zadruge. Imao ga je, tvrdi, namjeru obnoviti, čak je kupio i crijep za uređenje novog krova, ali su ga u međuvremenu pokrali te je zašao u godine i obolio. Pokušao je, dodaje, pronaći kupca još prije tri godine, kad su mu se javljali zainteresirani iz Engleske i Rusije, čak i jedan bogati Arapin, ali je problem bio u slovenskom suvlasniku koji nije htio pristati na ponuđene uvjete. Sad su se dvojica suvlasnika sve dogovorili i angažirali agenciju za nekretnine.

Mali Tabor

Općina Hum na Sutli je zahvaljujući staklarskoj industriji jedna od najbogatijih u cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji, a načelnik Zvonko Jutriša otkriva da je 2009. godine, kad je došao na tu funkciju, vlasnicima ponudio svakome po 100.000 eura s namjerom da od Europske unije traži sredstva za obnovu.

- O tom potom kako su se sadašnji vlasnici dokopali dvorca, no odbili su ponudu i tražili svaki po 450.000 eura, na što nisam mogao pristati jer općina nema toliki novac.

Vrlo derutan

Bojim se da im danas nitko neće ponuditi ni kunu jer je objekt u tako derutnom stanju da je pitanje može li se uopće obnoviti. Krovište se urušilo i jedina je mogućnost sve graditi iznova, a ne vjerujem da je itko toliko lud da se upusti u takvu investiciju - ističe Jutriša i podsjeća da je Mali Tabor, sagrađen u 15. stoljeću, bio ljetnikovac obližnjeg Velikog Tabora koji je država uspješno o svojem trošku sanirala i revitalizirala.

- Srce me boli kad vidim kako Mali Tabor propada, država za njega nije zainteresirana, a mi kao lokalna vlast ne možemo ništa - zaključuje Jutriša.

Nitko neće zagorske dvorce: Oroslavje se prodaje za milijun, a Gjalski za gotovo 2 milijuna eura

Trenutačno su na prodaju ponuđena još dva zagorska dvorca - Gjalski i Oroslavje Donje.

Barokni dvorac u Oroslavju u oglasniku se nudi za okruglih milijun eura ili 7,5 milijuna kuna. Katnica iz druge polovice 18. stoljeća, stambene površine 2500 kvadrata, s unutrašnjim dvorištem i perivojem vapi za temeljitom obnovom.

Dvorac koji je u Zaboku izgrađen u 18. stoljeću i bio dom književnika Ksavera Šandora Gjalskog, '90-ih godina prošloga stoljeća temeljito je obnovljen i u njemu je uređen hotel sa 17 soba i dva apartmana te restoranom, noćnim klubom, konferencijskim salama i drugim sadržajima. Prednost mu je i lokacija u prirodi, ali blizu autoceste kojom se do Zagreba stiže za 20-ak minuta, no razlog zašto već duže vrijeme ne nalazi novog kupca možda je paprena cijena od 1,75 milijuna eura, odnosno 13 milijuna kuna.

Oroslavje,111208.
Pocelo uredjenje zasticenog parka kod zapustenog dvorca Donje Oroslavje.
Na slici zapusteni dvorac Donje Oroslavje.
Foto: Krunoslav Pavlina / CROPIX
Krunoslav Pavlina / CROPIX
Oroslavje Donje

Zabok,070104
parkiraliste-vlasnik Autotransporta Celjak nelegalno izgradio parkiralisteĘna zasticenoj povrsini spomenika parkovne arhitekture podno Dvorca Gjalski
Marijan Celjak (na slici u roza jakni) prilazi novinarki kojoj ozbiljno prijeti
foto:Snjezana Flegar
-pok-
Snjezana Flegar
Gjalski

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:26