SUKOB

Raspuštene brodska i koprivničko-križevačka organizacija SDP-a

Raspuštene su organizacije koje su vodili Bernardićevi ljudi Stribor Valenta i Mladen Kešer
Roberto Lujić, bivši predsjednik brodskog SDP-a, i Stribor Valenta
 Danijel Soldo / CROPIX

U dvije SDP-ove lokalne organizacije eskalirali su sukobi koji su bili zamrznuti za vrijeme kampanje i izbora zastupnika u Europskom parlamentu. U obje su na meti čelnici koji su lojalni predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, no ovaj put nije u pozadini pokušaj rušenja predsjednika stranke.

U ponedjeljak je Županijski odbor Brodsko-posavskog SDP-a raspustio gradsku organizaciju u Slavonskom Brodu koju je vodio Stribor Valenta, što znači da će se tamo provesti izvanredni izbori i izabrati novo vodstvo, a za povjerenika je imenovan Rajko Ostojić.

Razlog za raspuštanje, kako doznajemo u SDP-u, su Valentine odluke o isključivanju i suspendiranju članova. Tako je iz stranke izbacio Gorana Gavranića, osobu koja je potpredsjednik Županijskog odbora, dakle stranačkog tijela koje je u hijerarhiji više od njega. Zamjerilo mu se i što je suspendirao Roberta Lujića, bivšeg predsjednika gradske organizacije, vijećnika SDP-a u gradskom vijeću Slavonskog Broda i rektora tamošnjeg sveučilišta u osnivanju.

Drugi sukob koji tinja odnosi se na Koprivničko-križevačku organizaciju koju vodi Mladen Kešer. S njegovim načinom vođenja stranke ne slažu se SDP-ovci iz Koprivnice pa je njih deset iz gradske organizacije napustilo Županijski odbor. Navodno će njihovim putem i članovi iz još nekih gradova u županiji, a spominju se Križevci i Legrad. Navodno je cilj da se županijsku organizaciju ostavi bez kvoruma što bi značilo da više ne može funkcionirati pa bi se morali raspisati novi izbori, Kešeru bi prestao mandat i biralo bi se novo vodstvo.

U stranačkoj centrali na Iblerovom trgu kažu da se nemaju razloga miješati u ove obračune, te da vjeruju kako će njihove lokalne organizacije same riješiti probleme i sukobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:04