USKOK PODIGAO OPTUŽNICU

RASTROŠNI NAČELNIK NA RAČUN GRAĐANA UŽIVAO U LUKSUZU Službenu karticu 'peglao' na skupe marke, noćenja u Sheratonu, ručkove u poznatim restoranima...

 
Nediljko Bubnjar
 Jure Mišković / CROPIX

Splitski USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podignuo optužnicu protiv Nediljka Bubnjara, 53-godišnjeg aktualnog načelnika Škabrnje, jedne od najsiromašnijih općina u Hrvatskoj, i to zbog sumnje da je općinski proračun oštetio za nešto više od 700 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Uz njega je optužena i Kristina Erlić (34), njegova zamjenica, koja je, kad je revizija otkrila nepravilnosti, podignula kredit i vratila nezakonito potrošenih 172.545,32 kune.

USKOK tereti Nediljka Bubnjara da je od 17. siječnja 2008. godine do 22. ožujka 2009. godine, "u namjeri da sebi i drugima pribavi nepripadnu imovinsku korist", u više navrata sačinjavao putne naloge, koje je ovjeravao svojim potpisom i pečatom Općine, u kojima je neistinito navodio da se radi o službenim putovanjima, o čemu nije sastavljao izvješća o putovanju, svjestan da se nije radilo o službenim, nego o privatnim putovanjima, na koja je vodio i osobe koje nisu zaposlenici Općine.

Naime, kako doznajemo, Bubnjar bi prikazao da ide na službeni put, primjerice u posjet nekom Ministarstvu u Zagrebu, a zapravo bi sa suprugom otišao u Zagreb, gdje bi odsjedao u "Sheratonu" ili, pak, u Umag, Poreč ili Opatiju. Na takve je puteve vodio i neke druge osobe, poput jedne zadarske novinarke, stranačkih kolega ili zubara, a u službenim je nalozima stajalo da ide u službeni posjet ministarstvima. No, postojao je jedan problem, a to je da su se datumi putovanja poklapali s vikendima, odnosno neradnim danima, kada državne institucije poput raznih ministarstava – ne rade.

Nadalje, Bubnjar je, po optužnici, nalagao da mu se isplate dnevnice i plate računi za gorivo, hotelski smještaj i hranu, koji su plaćeni poslovnim karticama Općine za njega i druge osobe, te je kupovao odjeću i kožnu galanteriju na račun Općine.

Istragom je utvrđeno da je načelnik Škabrnje vrlo često, na općinski trošak, obilno jeo u uglednim restoranima diljem zemlje, poput restorana "Duje" u Splitu, zatim "Vinodola" i "Okrugljaka" u Zagrebu, a posebno ga je veselilo otići u zadarsku "podružnicu" restorana prigodnog imena "Gladne oči", gdje je bio gotovo pa svakodnevni gost, piše Slobodna Dalmacija.

USKOK ga dalje optužuje da je od 12. lipnja 2013. do 25. rujna 2017. godine u više navrata poslovnom karticom Općine i virmanima s računa Općine podizao novac koji je koristio za svoje potrebe. Također je poslovnom karticom Općine više puta plaćao privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima, trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, benzinskim postajama i drugim prodajnim mjestima. USKOK tvrdi da je prvim djelom oštetio proračun za 65 tisuća kuna, a drugim najmanje 637.502,94 kune.

Istraga je, doznajemo, utvrdila da je Bubnjar "peglao" poslovnu karticu kupujući torbe, pidžame, raznu odjeću, cipele primjerice marke "Timberland", velike količine muških i ženskih parfema raznih marki. Tako je, primjerice, kišobran platio 580 kuna dok je za odijelo, košulju i kravatu kupljenu u trgovini "Boss" "opegalo" nešto manje od 10 tisuća općinskih kuna. U "Konzumu" i "Intersparu" je dosta često išao u "spizu" kupujući velike količine alkohola i razne hrane.

– Nisam još pročitao optužnicu, no očekivao sam je. Čujte, to su bili propusti koje ću dalje rastumačiti nadležnima u sudskom postupku koji slijedi. A ovo što me pitate oko parfema ili alkoholnih pića? Pa koliko je puta bilo jeftinije uzeti u trgovačkom lancu stvari koje su nam bile potrebne za reprezentaciju ili uzeti parfeme kao poklončiće koji se nose kad se ide u razne institucije, to je bio običaj. Što se tiče putovanja, davno je to bilo, ali se sjećam da smo išli nas nekoliko iz Općinskog vijeća u Poreč vidjeti kako funkcionira i da li je rentabilna karting staza koju su oni izgradili, a mi smo imali u planu to napraviti. Mi smo bili osuđeni na to da putujemo i lobiramo, što sam manje bio u Škabrnji, to je bilo korisnije za Općinu – komentirao nam je jučer HDZ-ov načelnik Bubnjar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:52