IZLILE SE RIJEKE

RASTU VODOSTAJI RIJEKA U HRVATSKOJ: EVO GDJE JE SITUACIJA NAJGORA Na Korani i Uni proglašeno izvanredno stanje, poplava odsjekla selo Korana

 
Selo Korana u Općini Plitvička jezera
 Dobrovoljno vatrogasno društvo Plitvička jezera / FACEBOOK

Na rijekama Uni u Hrvatskoj Kostajnici čiji je vodostaj u utorak u 9 sati iznosio 419 cm, te Korani u Karlovcu s vodostajem od 747 cm proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a iz Hrvatskih voda kažu da je najteže stanje u Kostajnici.

"Na rijeci Uni u Hrvatskoj Kostajnici najteže je stanje", izjavio je jutros za Hrvatski radio jutros Zoran Čavlović iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda. Na nekoliko mjesta u gradu zbog zamućenosti vode za piće, opskrba vodom je iz cisterni, a zbog visokog vodostaja Une dio grada bit će bez električne energije.

Una je jutros na razini od 419 centimetara, a njen vodostaj iz sata u sat raste za između 3 i 6 centimetara. "Prognoza je da će na tom području vodostaj Une biti oko 500 cm, što je 37 cm niže od maksimuma iz 1955. godine", rekao je Čavlović i dodao da se radi sve kako Una ne bi ugrozila ljude.

U odnosu na jučer u 18 sati, vodostaj rijeke Korane u Karlovcu porastao je za više od 100 cm te prema zadnjim mjerenjima iznosi 747 cm. Prema podacima Hrvatskih voda, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava kao i na Uni u Hrvatskoj Kostajnici.

Porastao je i vodostaj Kupe u Karlovcu, pa je jutros iznosio 735 centimetara, a na snazi su redovne mjere obrane od poplava.

Prema jučerašnjim procjenama Hrvatskih voda, vrhunac vodenog vala na Korani trebao bi se očekivati danas prijepodne, a njezin vodostaj ne bi trebao biti veći od 750 cm.

Karlovački stožer civilne zaštite jutros je u obilasku terena, a nakon jučerašnjeg sastanka stožera odlučeno je da će ukoliko razina Korane ostane ispod 750 centimetara obrana od poplave ostati na pripremnim mjerama.

Najavljeno je i da će danas operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 cm, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama.

Zbog poplava prekinut je promet: državnom cestom Hrvatska Kostajnica-Dvor (DC47) u mjestu Kuljani, na županijskoj cesti Glina-Veliki Obljaj (ŽC3231) u mjestu Šibine, na županijskoj cesti Topusko-Maljevac (ŽC3223)u mjestu Staro Selo, na županijskoj cesti Hrastovica-Zelena Dolina (ŽC2201). Zbog odrona prekinut je promet Jadranskom magistralom (DC8) između Makarske i Ploča u mjestu Podgora. Obilazak za osobna vozila je: Makarska (DC8) – DC512 – Makarska - Gornji Tučepi – Ž6198 - Gornja Podgora – Podgora (D8), a za ostala vozila: Makarska (D8) – DC512 - Makarska – Ravča – DC62 – Vrgorac - Mali Prolog - ŽC6276 – Mali Prolog - Kobiljača – Kula (Eraci) - LC69086 – Kula (Eraci) - Karamatići - Rogotin (D8). Zbog izlijevanja vode na cestu vozi se usporeno na DC1 kod mjesta Prijeboj.

Obilna kiša u Bosni i Hercegovini prouzročila je poplave na sjeveru i središnjim dijelovima BiH, pojedina naselja na sjeveru zemlje su prometno odsječena, a građani prijavljuju probleme u opskrbi vodom i strujom, javljaju u utorak agencije i lokalni mediji.

Rijeke koje su se izlile na sjeveru Bosne i Hercegovine prouzročile su prekid prometa na pojedinim dionicama, a najkritičnije je na području Teslića, Žepča i Zavidovića, javljaju lokalni mediji. Na području općine Teslić proglašeno je izvanredno stanje, jer su se izlile sve rijeke na tom području. Prekinuta je i sva prometna komunikacija zbog vode, ali i odrona, tako da nije moguće putovati ni prema Doboju, ni prema Banjoj Luci.

U Banjoj Luci od ponedjeljka navečer proglašeno je izvanredno stanje, pripadnici Civilne zaštite su u stanju pripravnosti, raspoređeni na kritična mjesta na području grada zbog eventualnih poplava. Sirene za uzbunu oglasile su se u ponedjeljak navečer u Čelincu, nedaleko od Banje Luke, a nabujala rijeka Vrbanja odnijela dio privremenog pješačkog mosta, javlja Alternativna televizija.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite upozoravaju na dodatni porast vodostaja Une i Sane u toku noći i u utorak, pa su na područje Sanskog Mosta uputili svoje timove. Strah od velikih poplava poput onih iz 2014. u Sanskom Mostu raste iz sata u sat, a Sanjane je u ponedjeljka uzbunila sirena koja se čula u popodnevnim satima, objavio je portal Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:32