GASTRO BITKA

RAT KUHARA NA RABU: POZADINA SUKOBA KOJI JE KRENUO OBJAVOM VISOKOG RAČUNA Gastro kritičar: 'Lesar je još dobro prošao, na jugu bi ga više opelješili!'

Nikola Lesar
 Facebook

Gastro drama na Rabu, koja je počela prekjučer, kada se Nikola Lesar, pobjednik showa “MasterChef”, na Facebooku požalio na visok račun u restoranu Paradiso, nastavila se i jučer.

Lesar inače živi na Tajlandu, gdje je ima restoran, a najviše mu je zasmetalo, kaže, što našim ugostiteljima nije u interesu zadovoljiti gosta, nego ga oderati koliko je god moguće.

“Onaj osjećaj kad se nakon dvije godine vratiš u rodnu zemlju, i požališ to istog trena. Žlica maslinovog ulja 10 kuna! Kila brancina 450. Škampi, koji nisu bili na žaru, već sirovi, imaju istu cijenu. Ledena kava, koja nikad nije bila naručena, 80. Jad i sramota”, napisao je 26-godišnji Lesar na Facebooku, a kaže nam da je u restoran došao s dobrom namjerom iako su ga lokalci upozorili da ne jede u staroj jezgri.

Ekskluzivna usluga

- Rezervirao sam stol i po dolasku me konobarica prepoznala i rekla da bi im bila čast da kuhar kuha ekskluzivno za nas. Kada gosti ne biraju s menija, kuhar mora znati koja je količina dovoljna. Nas je bilo četvero i hrane je bilo previše - rekao nam je Lesar. No dodaje da je račun bio kap koja je prelila čašu.

- Nije problem visok iznos računa, 2710 kn, nego što su nam zaračunate dvije ledene kave i škampi na žaru koji nikada nisu bili na stolu - objašnjava Lesar i dodaje da je sve odlučio riješiti telefonski po odlasku iz restorana jer se nije htio žaliti pred gošćom s Tajlanda.

- Nazvao sam vlasnika koji me uputio na konobaricu koja nas je služila jer on nije bio upućen. Konobarica mi se ispričala i htjela je iz svog džepa sve platiti, no meni je bilo jasno da tu situaciju, propust 500 kn, ne mogu riješiti s njom, već s vlasnikom ili menadžerom restorana - rekao je Lesar i dodao da je vlasniku objasnio da želi natrag 500 kn ili će objaviti fotografiju računa na Facebooku, a vlasnik je zatim spustio slušalicu.

- Jesam, burnije sam reagirao nakon što mi je prijetio rekavši da imam pet minuta da mu vratim novce ili će me uništiti preko medija. Rekao sam mu da je slobodan učiniti što želi. Ja sam ugostitelj 40 godina! To nije bio nastup civiliziranog čovjeka - zaključuje vlasnik restorana Paradiso, inače Zagrepčanin, Zlatko Makek.

Sporni škampi

- Imao je kraljevski tretman. Moja konobarica ga je prepoznala i trudila se oko njih dva sata. Bilo je euforično. Platio je karticom i otišao, a tek me nakon sat i pol nazvao jer ima prigovor - čudi se Makek. Kaže da je Lesaru najviše zasmetala cijena sirovih škampa od 450 kn. - Cijelo vrijeme je na stolu imao meni. Kod mene i sirovi i pečeni škampi stoje isto, škampi su uvijek škampi - objašnjava Makek, no Lesar se ne slaže.

- Ne može se isto naplatiti riba na tanjuru s kriškom limuna i pečena riba u koju je uložena radna snaga kuhara, ulje, plin, začini... - smatra Lesar i dodaje da račun nije objavio s ciljem da uništi restoran.

- Objavio sam račun iz nezadovoljstva kako bih upozorio ljude - objašnjava i dodaje da ima podršku većine vrhunskih kuhara i mještana Raba. Makek pak kaže da mu cijeli dan zvoni mobitel. Zovu ga prijatelji i stalni gosti kojima nije jasno što se dogodilo.

- Razmišljao sam i o tužbi, ali odvjetnica kaže da nema smisla jer je 80 posto svih objava u našu korist. Lesar je sebi zabio autogol - rekao je ugostitelj. Restoran Paradiso loše stoji i na TripAdvisoru, gdje su gosti, mahom turisti, ostavili 227 recenzija, a ukupna ocjena restorana je 1,5 od mogućih 5.

Preskupa riba

- Te ocjene nemaju utjecaja jer uspješno opstajemo već 35 godina. Mi smo 20 posto skuplji jer smo na top-lokaciji u elitno uređenoj gradskoj loži staroj 800 godina. Puno je više zadovoljnih gostiju, ali oni ne ostavljaju recenzije - ističe Makek.

Poznati gastro kritičar Radovan Marčić smatra da je Lesar još jeftino i prošao.

- Slučaj na Rabu nije izuzetak, da je otišao u restoran na nekom od južnijih otoka, još bi ga više opelješili - smatra Marčić i dodaje da je zanimljivo da nitko nije obratio pažnju na ogroman PDV na tom računu. Nije mu jasno ni zašto je kuhar odlučio kuhati specijalno za Lesara.

- Možda je htio pokazati svoje znanje, a možda je htio nabiti cijenu. Ako su Lesara smatrali slavnom osobom, zasigurno ga ne bi častili. Jer se u pravilu časte stalni gosti, dok zvijezde, koje imaju novaca, nema smisla častiti - zaključuje gastro kritičar i dodaje da je Lesar to trebao znati, kao i to da se sirova riba i pečena ne razlikuju u cijeni.

- To nema nigdje u svijetu, cijena je uvijek ista. Lesar je to trebao znati! No, kod nas su cijene ribe generalno previsoke. Kod ribara se kreću od 120 do 150 kn ili 180 kn u sezoni pa nije jasno što točno može stajati 450 kn na Lesarovu računu. U restoranima na Jadranu se pak kreću od 290 kn do 800 kn, a u Zagrebu ih ima i po 320 kn - kaže Marčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:40